UVS 5 – PION 3

De tweede competitiewedstrijd tegen een ‘op papier’ sterker PION 3 deed het ergste vrezen. Hoe overbrug je de kloof aan ratingpunten ? Door moed, strijdlust? De zenuwen in bedwang probeerden we er het beste van te maken. In de loop van de avond bleek dat ook nog te lukken, de spanning groeide maar we werden niet overklast of weggespeeld. We staan wel in de rust een verliespunt achter. Theo Felet had op het eerste bord te weinig compensatie aan 2 pionnen voor een stuk. De koningsaanval die er op volgde werd hem fataal.

In de tweede helft van de avond kwamen de eerste remises binnen van Rob Schoppema en van Jan Hendrik Donkervoort. Een remise is kennelijk een soort stabilsatieakkoord, want stel je voor dat je zomaar van het bord wordt geveegd, beter maar remise accepteren. Zo vallen er 4 remises te melden. Maar daar wil ik wel bij vermelden dat de ene remise de andere niet is. Als je het geluk hebt met eeuwig schaak af te wikkelen als antwoord op een aanval van je tegenstander dan is dat een ‘ narrow escape’. zie mijn partij hieraan togevoegd. Maar er valt ook nog goed nieuws te melden, want weer opnieuw moeten we het hebben van onze invaller(s). Als enige voor ‘externe partijen’ altijd thuis beschikbaar wist Jan van de Westelaken zijn partij met wit te winnen.

Ik zal even ingaan op wat er gebeurt na zijn zet 17.. Lf5. Ik stond voor het dilemma me stug te verdedigen als de dame zich gaat terugtrekken van c2 naar d1, waarop de pionketen d5 – c4 een stevig bastion vormt voor de zwarte loper. Daar had ik niet zo veel zin in. Ik koos voor de vlucht naar voren door de pion e4 op te schuiven. Dat leidt evident na afruil tot pionverlies. Maar dat nam ik voor lief en hoopte op betere tijden. Met mijn zet 28. Qd5 breng ik de zaak nog even in evenwicht, omdat f7 onder druk staat. Dameafruil leek me in mijn voordeel, maar daar ging hij niet op in. Ik liet het zo en schoof een pion op, de zwarte dame vloog daarop subiet naar h3 en hield me in de tang. De dreigende opmars van h4 volgde. Td3 was op zich logisch om de breukzet h4xg3 te pareren. Alleen Td3 is te weerleggen, zo bleek achteraf. Na Te1 kon ik met Tf3 de zaak consolideren. Na zwarts zet Te2 zag ik dat mijn dame als enige de diagonaal h1 – a8 beheerst en de verticale a lijn. Ik kon naar remise afwikkelen met de manoeuvre Da8+ – Da1+ en zetherhaling afdwingen. Deze remise had nog fraaier kunnen zijn met 40. Rxf7+ Kxf7 41. Df3+ Df5 42. Dxe2 met torenafwikkeling en pionwinst met gelijke stelling.

Toegift:(*) dit pareltje dat niet is opgevist wil ik nog wel vermelden. In plaats van zwarts zet 34 ….Te1 was het veel dodelijker voor wit geweest als de taktische wending Dxf1 zou volgen. Wit kan namelijk niets doen tegen de afwikkeling 34… Qxf1 35. Kxf1 Re1+ 36.Kg2 h3 + 37. Kxh3 Rxh1 en dan sta ik een volle toren achter.

Jan Hendrik Donkervoort geeft een kort verslag van zijn partij tegen Rowdy Tuss van PION 3. ‘Mijn tegenstander pareerde mijn opening met een vrij defensieve stelling en uit niets bleek dat hij op enig moment de oversteek zou wagen (het leek wel alsof hij tevergeefs zat te wachten op een fout van wit). Om eerlijk te zijn had ik op een gegeven moment ook geen idee hoe ik een bres in deze muur zou kunnen slaan en dat blijkt ook uit mijn laatste zetten. Toen zwart na 15 zetten remise aanbood accepteerde ik deze na overleg met onze teamcaptain. Misschien had ik verder moeten spelen; de computer analyse gaf aan dat wit een licht voordeel had en het remiseaanbod werd deels ingegeven door de resterende tijd op de klok van mijn tegenstander. Uiteindelijk het bod geaccepteerd; je speelt toch tegen een speler met (1) meer ervaring en (2) een hogere rating (volgens de OSBO 1731 wat ik op dat moment niet wist) dus gewoon eieren kiezen voor je geld’. Overigens is dit mijn eerste remise sinds ik bij UVS zit en eerste partij waarin er geen stukken zijn geslagen. Ergens is dit dus een bijzondere en unieke partij.’

Share

Geef een reactie