Zwaar gehavend UVS 1 komt nog ver

Het leek op voorhand een kansloze missie tegen promotiefavoriet Het Witte Paard uit Sas van Gent. De sterkhouders Jaap Houben en Paul Span ontbraken; zij werden vervangen door Wouter Dinjens en Ivar Heine. Vlak voor vertrek moest ook Guido van Mierlo zich afmelden vanwege een snel opkomende ziekte. Daardoor reisden we met negen man af naar Zeeuws-Vlaanderen. De enige vraag was eigenlijk: hoe groot valt de nederlaag uit? En toch kwamen we nog in de buurt van een sensatie!

Anton van Rijn en Joost Retera (ondanks een jetlag want een dag eerder van vakantie uit de VS teruggekeerd) boekten goede overwinningen. Knappe remises waren er voor Jan Pijkeren en Dennis Arts. Jan hield de in België wonende Schotse grootmeester Paul Motwani in bedwang. Ivar zag een mindere stelling langzaam in een verloren veranderen, maar bij Wouter en Lars Kurstjens had er meer ingezeten.
De blunder van de dag kwam op mijn naam. Nadat ik tegen Johan Goormachtigh eerder ten onrechte een afwikkeling naar een eindspel met pluspion had versmaad, ging ik rustig nadenkend op de veertigste zet in iets betere stelling door de vlag. Ik was helemaal vergeten dat ik er nog eentje moest doen.

Daarmee was het pleit beslecht. Voor een mooi slotakkoord zorgde Lukas van der Linden. Hij tikte kandidaat-grootmeester Koen Leenhouts in het eindspel weg en beperkte ons verlies tot 4-6. Het wordt een zwaar jaar voor UVS 1 in de eerste klasse B (we zijn slechts als negende van de tien teams geplaatst), maar zo spelend is er hoop. Als ik tenminste beter oplet.

Later een uitgebreid verslag met veel partijfragmenten. Hier een voorproefje.

Share

1 reactie

  1. Dennis Breuker schreef:

    Wat ontzettend jammer. Op papier dacht ik: het eerste heeft het goed gedaan. Maar als ik dit verslag lees dan had er zoveel meer in gezeten. Wat betreft de partij: heerlijk commentaar van Joost. Met name “Tja, de loper op f8 huilt nu een beetje.” vond ik prachtig!

Geef een antwoord