De Versnelde Dragadorf

“Bah! Wat een verwaande ijdeltuit!” “IJdeltuit? Een arrogante kwal zal je bedoelen!” “Hij had nooit geboren mogen worden!” Dat zijn verwensingen die binnenkort naar mijn hoofd geslingerd worden. En terecht! Ik ga nu namelijk een door mijzelf geschreven schaakboek aanbevelen. Nou ja, boek … boek … boek. Het is meer een boekje. Nou ja, boekje … boekje … boekje. Het is meer een klein boekje. Nou ja, klein boekje … klein boekje … klein boekje. Het is meer een heel klein boekje.

Op toch nog meer dan 50 bladzijdes worden alle ins en outs van een moderne en bijzondere variant van het Siciliaans onder de aandacht gebracht, namelijk De Versnelde Dragadorf, een hybride van de varianten The Dragon en Najdorf.

Door in de opening zijn koningsloper langere tijd op veld f8 te laten staan en dus ook door voorlopig of in z’n geheel van de rokade af te zien, spaart de zwartspeler twee belangrijke tempi uit. Wat doet hij met die twee tempi? De elementen waarmee zwart zijn opponent confronteert zijn de excentrieke zetvolgorde, zelden geziene structuren en een schier onuitputtelijke rijkdom aan verrassende mogelijkheden. De acceleratie zit ‘m in de versnelde ontwikkeling van de damevleugel.

Het boekje telt meer dan 50 becommentarieerde partijen en partijfragmenten met in totaal 65 diagrammen. De eerste vijftien zetten uit de partij Lupulescu – Williams (Dresden 2007) illustreren de attractiviteit van de opening:


1 e4 c5 2 Pf3 d6 3 d4 cxd4 4 Pxd4 Pf6 5 Pc3 g6 6 Le3 a6 7 f3 b5 8 Dd2 Lb7 9 0-0-0 Pbd7 10 g4 Pe5 11 g5 Pfd7 12 Kb1 Pb6 13 Df2 Pec4 14 Lc1 e5! 15 Lxc4 Pxc4 16 Pde2 h5! Zie diagram. Zwart kan vervolgen met … Le7 en … 0-0. Hij heeft een prima stelling.

De komende weken is het boekje te koop op de clubavond. Niet voor het geplande bedrag van € 10,- maar voor slechts € 8,-. Dit vanwege een storend foutje op de cover. (Niet mijn schuld!) Wees er snel bij want wereldwijd bestaan er maar 25 exemplaren van dit bijzondere boek. Nou ja, bijzondere boek…

Share

2 reacties

  1. Dennis Breuker schreef:

    Nu dacht ik toch veel van openingen te weten, en de Dragadorf ken ik wel (heb ik ook wel eens gespeeld). Maar er is dus ook een versnelde Dragadorf?? Ik ben benieuwd naar dit heel kleine, bijzonder boekje!

  2. Hans Klip schreef:

    Leuk dat je dit boekje hebt geschreven, Clemens! Jaap Houben heeft me meermaals verteld hoe interessant de Dragadorf is, maar hij speelt het met eerst …Lg7 en dan …a6 (zie zijn overtuigende overwinning op de jonge Jorden van Foreest uit 2012). Dat de loperzet uitstellen ook nog gaat! Ik ben net als Dennis benieuwd.

Geef een reactie