Bedroevend lage respons op peiling

Top op heden hebben slechts 20 leden gereageerd op de peiling naar hun voorkeur met betrekking tot de externe competitievorm waar met ingang van het komende siezoen voor kan worden gekozen: een uitgebreide KNSB-competitie op zaterdagmiddagen, een daarvan gescheiden regionale competitie op doordeweekse avonden (zoals nu) of allebei tegelijk. Daarom bij dezen een oproep aan alle leden die nog niet op de mail hebben gereageerd om dat per omgaande alsnog te doen. Een enkel woord is al voldoende: ‘zaterdag’, ‘weekavonden’ of ‘allebei’. Ook ‘geen voorkeur’ is een optie. Let wel: het is maar een voorkeurspeiling, iedereen kan altijd weer van gedachten veranderen.

Achtergrondinformatie

Op de bondsraad van juni 2017 is een pilot aangenomen om met ingang van het seizoen 2018-2019 over te gaan naar een systeem van gescheiden competities. Tegelijkertijd wordt de KNSB-competitie uitgebreid (al naar gelang de belangstelling) met een 4e en 5e klasse (etc.). De pilot is tenminste voor twee seizoenen en wordt daarna geëvalueerd.

Tot nu toe is het zo dat teams vanuit de promotieklasse van een regionale bondscompetitie kunnen promoveren naar de 3e klasse KNSB. In diverse regionale bonden wordt de promotieklasse echter niet op zaterdag gespeeld zodat spelers na een eventuele promotie geconfronteerd worden met een andere speeldag. Ook is het nu zo dat spelers die in een lagere regionale klasse spelen veelal alleen op doordeweekse avonden competitie kunnen spelen terwijl ze wellicht liever op zaterdag zouden spelen.

Aan het eind van het seizoen 2018-2019 is er geen promotie/degradatie tussen de regionale competities en de KNSB-competitie. Zowel de regionale competitie als de KNSB-competitie is namelijk een op zichzelf staande competitie.

Met ingang van het seizoen 2018-2019 hebben verenigingen de vrije keuze om teams in te schrijven voor de regionale competitie als ook voor de KNSB-competitie. Verenigingsleden krijgen zo ook de keuze om zich voor een zaterdag competitie (KNSB) en/of een doordeweekse competitie (regionaal) in te schrijven. Maar ze kunnen zich natuurlijk ook voor diverse teams en competities opgeven. Spelers die nu 3e klasse KNSB of hoger spelen zouden zich dus ook in kunnen gaan schrijven voor de regionale competitie.

De leden krijgen zo meer mogelijkheden om te kiezen hoe, op welke speeldagen, en hoe vaak zij competitie willen spelen. De KNSB zal de competitie uitbreiden met zoveel mogelijk klassen als er belangstelling voor is. Daarbij wordt de indeling bepaald op niveau en zal die gericht zijn op het zoveel mogelijk beperken van de reisafstand. De regionale bonden kunnen hun huidige competitie handhaven of indien zij daarvoor kiezen experimenteren met andere competitievormen (de SBO heeft bijvoorbeeld al een goedlopende viertallen competitie). Voor regionale bonden is het niet langer nodig om beperkingen te stellen aan speelgerechtigheid vanwege deelname in een andere competitie.

De landelijke competitie wordt op vooraf vastgestelde zaterdagen gespeeld. De vierde klasse en hoger op 9 zaterdagen, de vijfde klasse en lager op 7 zaterdagen.

Een team dat aan het einde van het seizoen 2017-2018 recht heeft om deel te nemen aan de huidige promotieklasse regionaal, heeft in de uitgebreide landelijke zaterdagcompetitie het recht op deelname aan de vierde klasse. Evenzo heeft een team met regionale rechten op de 1e klasse, in de landelijke zaterdag competitie het recht op minimaal de vijfde klasse. En zo verder.

Share

Geef een antwoord