Clubkampioenschap

Ondanks dat ik dit jaar een hogere rating had en zowel David als Hans niet meededen, zag ik me dit jaar zeker niet als dé favoriet. Na het doorbreken van de 2300-barrière en een redelijk geslaagde tienkamp in Wijk aan Zee, was de koek namelijk wel een beetje op. Na deze twee momenten, waar ik naar toe had gewerkt, koos ik er namelijk voor om me te focussen op mijn studie rechten.

De verloren focus speelde me vooral in de derde periode parten, maar de kampioensgroep maakte toch extra motivatie los. Dit merkte ik vooral als ik minder stond, op die momenten bleef ik knokken voor een goed resultaat. Desondanks had ik al vroeg in de kampioensgroep tweemaal tegen een flinke tegenvaller aan kunnen lopen.

Tegen Pepijn maakte ik een blunder en stond een zet totaal verloren, nadat Pepijn de blunder niet opmerkte won ik echter redelijk eenvoudig. In de partij tegen Ivar moest ik echter een stuk langer tegen een slechte stelling aankijken, nadat die in de opening zeer sterk speelde en ik het niet handig deed. Na de opening kreeg ik de genadeklap echter niet uitgedeeld en kon ik uiteindelijk de stelling nog keren. Tegen Hans Quint speelde ik eindelijk een partij zonder grote fouten, met wat interessante motieven.

Vervolgens was ik erg tevreden met mijn resultaten in ronde 4 en 5, tegen Joost Retera speelde ik een confomfortabele remise met zwart. Tegen Jaap koos ik snel de aanval en speelde ik mijn beste partij van de kampioensgroep.

In de zesde ronde volgde echter een zeer belangrijke en tevens moeilijke partij, waarin ik tegen Lukas het begin van de opening goed speelde maar vervolgens een strategische fout maakte door op de aanval te spelen. In het vervolg speelde Lukas erg sterk en kwam ik verloren te staan, door te blijven vechten kon ik vervolgens in tijdnood toch nog de partij gedeeltelijk kantelen. In grote tijdnood blunderde Lukas en won ik toch nog.

Hierna speelde ik gelukkig een goede partij tegen Elwin. Elwin speelde de op het oog interessante zet Kxd7, echter bleek ik daar direct van te kunnen profiteren en dat deed ik dan ook. De partij tegen Guido was onduidelijk, ik stond eerst beter, later slechter en in tijdnood kantelde de wedstrijd en won ik.

Ondanks flink wat hobbels op de weg hield ik dus toch de ontketende en geweldig spelende Anton bij. Helaas lukte het mij in de partij tegen Anton niet om voldoende compensatie te krijgen voor de geofferde pion. Ondanks dat het soms wat tricky leek wat Anton speelde, was het eigenlijk steengoed. Nadat al mijn hoop bijna verloren was, mistte Anton een zet, dit had echter niet fataal hoeven zijn maar de combinatie van het missen van deze zet en de afnemende tijd bleek hem fataal te worden. Hierdoor kon ik mijn kampioensgroep afsluiten met een mooie combinatie en ben ik toch weer clubkampioen!

Na het kampioenschap kreeg ik ineens weer een stuk meer zin om te schaken en te trainen. Tijdens het trainen kwam ik een aantal interessante opgaven tegen, deze deel ik graag met jullie. De opgaves staan op volgorde van moeilijkheidsgraad.

Share

Geef een reactie