Nieuwe FIDE-regels 2017

Om de paar jaar worden de Regels voor het Schaakspel van de FIDE weer aangepast en bijgeschaafd, de laatste keer was in 2014 en nu dus weer in 2017. Je zou wellicht denken dat de regels inmiddels wel vastliggen, maar nieuwe technologie en ‘voortschrijdend inzicht’ nopen de spelregelcommissie kennelijk toch steeds weer om de nodige wijzigingen aan te brengen.

Het duurt altijd enige tijd voordat aangenomen wijzigingen beschikbaar komen in de officiële Nederlandse vertaling van de KNSB. Op basis van de Engelse versie hier alvast een voorproefje:

5.2.3
Nieuw is dat spelers minimaal één zet gedaan moeten hebben voordat ze remise mogen overeenkomen.

6.7.1
De ‘verzuimtijd’ (de tijd dat je te laat aan het bord mag verschijnen nadat de sessie is begonnen) vervalt. Dat betekent dat je verliest als je te laat komt, tenzij de regels van de betreffende competitie expliciet anders bepalen.

7.3
Als een partij begonnen is met verwisselde kleuren en beide spelers hebben minder dan 10 zetten gedaan, dan moet de partij ongeldig worden verklaard en moet er een nieuwe partij worden gespeeld. Na 10 of meer zetten moet er worden doorgespeeld.

7.7
Als een speler twee handen gebruikt om een zet uit te voeren (bijvoorbeeld bij slaan of rokeren), wordt dit beschouwd als een onreglementaire zet.

7.8
Als een speler de klok indrukt zonder eerst een zet te doen, wordt dat beschouwd als een onreglementaire zet (behalve in de gevallen waarbij de hulp van de arbiter mag worden ingeroepen).

9.6
Een partij is ook remise, indien
– dezelfde stelling tenminste 5 keer op het bord verschijnt;
– er 75 zetten zijn gedaan zonder dat er is geslagen of een pion is gespeeld.

11.11-11.12
Beide spelers zijn verplicht mee te werken aan de reconstructie van een stelling door de arbiter en aan het controleren van een stellingsherhaling of de 50 zetten-regel.

[N.B. Met dank aan Jan Pijkeren, die vaststelde dat sommige eerder genoemde wijzigingsvoorstellen niet zijn aangenomen. Die zijn verwijderd.]

Update: De vertaling is inmiddels beschikbaar en kan hier worden gedownload.

Share

Geef een reactie