UVS2 gedegradeerd

Zondag heeft u al een beetje kunnen zien wat er zoal op de borden gebeurde in de wedstrijd van UVS 2 tegen Het Witte Paard 2. Bert-Jan Boer wist de borden aan de juiste bordnummers te koppelen. Ik zal aan de hand van die diagrammen en soms wat vervolgzetten vertellen wat er verder gebeurde.

Het eerste klaar was Jeroen Clermonts op bord 8 na ruim drie uur spelen en iets meer dan een uur nadat deze stelling op het bord stond:

Diagram 2: stelling na 16… De7

Hij had met zwart een pionnetje meegegrist, maar als je het mij vraagt zag het er ernstig verdacht uit allemaal. In de diagramstelling had hij net toch een gelijke positie bereikt, volgens de computer dan. Maar na 17. Pc4 cxb5 18.Pe5 kwam de beslissende fout 18… f6? waarna het met 19. Dc2 eigenlijk wel bekeken was. Zwart had 18… Te8 moeten spelen, dan volgt op 19. Dc2 Db7 en het lijkt allemaal te gaan.

Diagram 1: stelling na 24… Txe5 was Lars Kurstjens tegen Harry Lips op bord 3. Lars staat een pion voor en zwart heeft te weinig compensatie. Eigenlijk was dit de enige stelling voor ons waarin we duidelijk beter stonden na twee uur spelen. Wit moet natuurlijk wel even blijven opletten.

Hier volgde 25.Pc2, e3 (tuurlijk) 26.fxe3? hier had zwart meteen kunnen toeslaan met 26… Lxg2! maar speelde in plaats daarvan 26… Pd6 Lars bleef hiermee in de partij om even later alsnog definitief in de fout te gaan.

Diagram 4: stelling na 21. Txe5 was Ben de Jong – Ruud van de Plassche, bord 6.

Ruud was iets minder uit de opening gekomen, maar hoeft niet direct voor een nederlaag te vrezen. Wat later geklungel betekende dat verliezen toch een serieuze mogelijkheid werd. Vermoedelijk omdat zijn tegenstander aanzag komen dat een remise voldoende was om de voor HWP2 belangrijke 3½ bordpunt te pakken, claimde hij remise door zetherhaling in een zeer kansrijke positie.

Het volle punt dat die 3½ bordpunt scoorde viel inderdaad nauwelijks een minuut aan bord 5 bij Arie van den Hurk tegen Wolf Mestrom.

Diagram 8: stelling na 17. a3 Arie had de Benoni aangepakt met een messcherp pionoffer, maar ergens de beste voorzetting gemist en stond inmiddels zo goed als verloren.

Zijn tegenstander speelde lange tijd goed door, maar gaf Arie net een kans op tegenspel. Op een gegeven moment had Arie remise door zetherhaling in handen, maar gezien de stand in de wedstrijd besloot hij door te spelen. Maar daardoor verloor hij echter snel.

Hans Quint was de volgende die klaar was. Hij bereikte vanuit de volgende stelling remise:

Diagram 5: stelling na 15. b4

Ook dat kun je een meevaller noemen, want zwart kwam nu duidelijk beter te staan na 15… Pd4 16.Pxd4 Lxd4 17.Le3 Pxe5. Na de nederlaag van Arie was degradatie een feit en nu was een redelijke matchuitslag ook niet meer haalbaar. Het stond immers al 4-1 voor onze tegenstanders en de volgende partij eindigde ook in een nederlaag voor ons. Dat was die van Ivar Heine op bord een tegen Rene Duchêne.

Diagram 7: stelling na 17… Tad8

Ivar had de opening wel erg tam aangepakt en stond al rap minder. Vanaf een zet of 10 zag ik het al erg somber in. Eigenlijk was het enige verbazingwekkende aan deze partij dat Ivar’s tegenstander er zo lang over deed om het punt binnen te harken.

We kunnen eindigen met twee iets vrolijker noten. Luuk Peters en ikzelf wonnen op respectievelijk bord twee en vier. Dat was op basis van de diagramstellingen na twee uur spelen overigens nog nauwelijks voorspelbaar.

Diagram 3: stelling na 21. c5  Indra Polak – Luuk Peters

Ikzelf besloot een dramatisch slecht seizoen deze wedstrijd met een overwinning. Was ook niet bepaald een partij uit een stuk, maar ook wel weer zo complex dat het niet verwonderlijk is dat achteraf blijkt dat voordeel nogal eens van zijde wisselde:

Een erg beroerd seizoen voor UVS2, werkelijk niets zat mee. Maar snel vergeten en volgend jaar de promotieklasse winnen.

Share

1 reactie

  1. Jaap Amesz schreef:

    Ik zie het wel goed komen voor UVS2 volgend seizoen in de promotieklasse. Als UVS3 al derde werd, dan ziet het er wel erg goed uit voor UVS2. Mocht je toch de 3e klasse KNSB missen, kom dan vooral bij het net gepromoveerde SMB spelen. ;) Roy van de Hatert bakt zelfs elke wedstrijd pannenkoeken!

Geef een antwoord