Nog maar één kans voor UVS2 na gepruts tegen Leiderdorp

Ook de wedstrijd tegen Leiderdorp verliep weer dramatisch voor UVS2 na een begin dat toch perspectief bood op een mooie uitslag. Na tweeënhalf uur spelen leek een kleine overwinning of minstens gelijkspel de meeste realistische uitslag. Lars Kurstjens en Luuk Peters hadden mooie stellingen, ook Ivar Heine leek heel goed te staan. Arie van de Hurk stond duidelijk minder en ikzelf ook. Ruud van de Plassche en Jeroen Clermonts hadden ongeveer gelijke stellingen. En bij Hans Quint leek het een kwestie van afmaken. Jeroen kon daarom wel remise aanbieden in een compleet gelijke stelling. En daarna ging het nog redelijk naar verwachting: Lars won een prima partij. Ik kon opgeven toen ik uiteindelijk in een kansloos eindspel was beland na een erg goed gespeelde partij van mijn tegenstander, die op papier een stuk zwakker leek. En even later moest ook Arie de nul incasseren. Stand 1½-2½ in ons nadeel.

Allemaal nog niet dramatisch, Ivar en Hans streefden op winst af, bij Luuk zag het er ook nog goed uit, bij Ruud kwamen er toch wat donkere wolkjes over zijn stelling drijven. Nog steeds leek een 4-4 of misschien een 4½-3½ goed mogelijk.

Bij Hans ging het echter jammerlijk mis:

Dat het remise werd gegeven was eigenlijk een meevaller, het was echter nu wel alle hens aan dek. Ivar pakte gelukkig wel het volle punt:

Ruud belandde helaas in een moeilijke positie met alleen maar zware stukken en werd er vakkundig door zijn tegenstander afgeschoven. Alleen als Luuk zou winnen was het dus nog mogelijk een zo broodnodig matchpunt te scoren, maar ook daar sloeg het noodlot toe. Winst zat er objectief bekeken niet echt meer in vanaf het moment dat we de partij oppikken, maar verliezen was echt niet nodig:

Tsja, alleen een overwinning met minimaal 5-3 tegen Het Witte Paard op 6 mei in Haarlem kan UVS2 nu nog behoeden voor degradatie. Door de andere uitslagen in de poule zouden we ook bij winst op Leiderdorp hebben moeten winnen de volgende ronde. In feite hebben we onze taak slechts een half bordpunt moeilijker gemaakt met dit gepruts moeten we als troost maar bedenken.

Share

5 reacties

 1. Klaus Wüstefeld schreef:

  Altijd interessant om de partijen van andere ( vooral hogere ) teams te zien. Jammer bijvoorbeeld, dat Hans Quint na een mooie partij tevreden mocht zijn met een remise. Of het in alle varianten klopt weet ik niet, maar Hans had na 38…,Ld4?? direct kunnen winnen met 39. Te1 ! Daarna kan zwart het wel opgeven: in veel varianten is het mat of op zijn minst stevig materiaalwinst. Klopt het ? Was 39.Te1 winnend?

 2. Pepijn van Erp schreef:

  Ha, Klaus, ik neem aan dat je 33.Te1 bedoelt, maar een directe winst zie ik dan ook niet zo snel. Het zal wel goed genoeg zijn, maar bijvoorbeeld na 33… Txf2+ 34.Kh1, Kc7 moet je toch nog een goed vervolg vinden. De computer geeft 35.Dc8+, Kb6 36.Da8 gevolgd door Lg2 waarna zwart wel de kwal moet geven om niet mat te lopen, maar erg makkelijk is die variant niet te vinden in tijdnood.

 3. Klaus Wüstefeld schreef:

  ja,Pepijn , je zag het goed: niet de 39ste zet maar 33.Te1 ( vergissing). Het lijkt me overigens nog steeds een leuke zet, maar ik heb de variant zelf niet compleet uit-geanalyseerd ( heb ook niet de beschikking over een computeranalyse).De zwarte Koning stond zo bloot, dat een aanval met behulp van de Witte Toren wel heel aantrekkelijk leek. Maar zoals je al zei: geen gemakkelijke variant! Dat kun je in tijdnood allemaal niet zien, dan mag je toch blij zijn met remise.

 4. Pepijn van Erp schreef:

  Nou, ‘blij zijn met remise’ lijkt me niet de juiste instelling. Volgens mij was Hans er bewust van dat een snelle winst niet zo eenvoudig was en dat daarom op dat moment de eerste prioriteit was om zonder het voordeel weg te geven de tijdscontrole te halen.

 5. Luukmaestro schreef:

  Dank weer voor je snelle verslag en analyses. Ik wist niet dat zelfs Kxe3 nog remise maakte, rekenenkracht was er duidelijk niet. 36…e5 in tijdnood kon ik niet doorrekenen (zonder tijdnood eigenlijk ook niet ;)), blijft wel de meest praktische kan om ergens er een puntje van te maken denk ik.

Geef een reactie