Luft, luft!

Bovenstaande term slaat in de schaakwereld vaak op ‘kleine’ zetjes als h3 en a3 om de koning de benodigde ademruimte te geven, zodat er geen onderste rij-valletjes meer mogelijk zijn. In het licht van bovenstaande komt nu de vraag bij mij op of dit eigenlijk ook de term stikmat mag dragen? Of houden we het toch gewoon bij die paaltjes?

Anyway, de air van onoverwinnelijkheid was tot nu toe ver te zoeken bij UVS 1 en daarom werd het tijd om punten te pakken. We stonden na 6 rondes immers op de 9e positie, die recht geeft op degradatie. De plek om dit te doen was in de centrumzone van Utrecht, tegen Oud Zuylen 1 (voorheen Utrecht 1), in het speellokaal van Paul Keres. Volgt u het nog?

Oud Zuylen was uitgeweken naar de speelzaal van Paul Keres, omdat er bij hen zelf een orkest stond te repeteren. Helaas waren al deze wijzigingen uiteindelijk aan onze aangewezen wedstrijdleider vanuit de KNSB voorbijgegaan, zodat wij het op 5 KNSB wedstrijden met slechts 1 wedstrijdleider moesten rooien. Wellicht dat met 2 wedstrijdleiders de situatie bij Maarten in het 2e, dat op dezelfde locatie speelde, anders was verlopen, maar dat is een koffiedik-momentje.

De wedstrijd zelf is bijna in zijn geheel aan mij voorbijgegaan, omdat ik mijn eigen besognes had. Ik had mezelf voor de verandering eens op 1 gezet en mocht tegen Menno Okkes laten zien, dat ik ook iets anders kan dan alleen maar remise spelen. Dat deel is uiteindelijk gelukt.

De volgorde van de uitslagen ben ik een beetje kwijt, omdat ik bovenstaande ellende probeerde te keepen, maar volgens mij was het 3.5 – 3.5 na mijn nederlaag met nog 3 partijen bezig. Onderstaande partijen waren toen dus al afgelopen. Allereerst Anton, die na afloop nog eventjes haarfijn uitgelegd kreeg van zijn tegenstander dat hij een matbeeld had gemist. Hieronder dus ook nog even de uitleg van Anton zelf.

Jan was toen ook al klaar. Jan vroeg me of hij remise mocht aannemen en was daar duidelijk over in een innerlijke strijd gewikkeld, want de ene helft van Jan wilde doorspelen, maar de andere helft wilde het aannemen. Wellicht een klassieke hart vs hoofd-dillema? Onderaan kunt u lezen hoe Jan dit, na het verstrijken van wat tijd, zelf ziet.

Hans was inmiddels ook al klaar. De enkele flarden van zijn partij die ik heb gezien deden pijn aan mijn ogen. Ik snap dat soort stellingen niet. Gelukkig weet Hans zijn partij aan elkaar te praten.

Jaap is bezig met een wisselvallig, maar goed seizoen. In tegenstelling tot andere teamleden speelt Jaap gewoon nooit remise. Na twee nederlagen was het dus weer tijd voor een punt. Ik heb vrijwel niets van zijn partij gezien, dus ik laat Jaap aan het woord.

David was als eerste klaar en deze partij heb ik wel goed gezien, want hij vond naast mij plaats. Een gepland? pionoffer bracht compensatie en activiteit, waarna zijn tegenstander in de paasgedachte eieren voor zijn geld koos. Een makkelijk halfje met zwart is volgens de Russische school altijd goed, vandaar ook deze openingskeuze van David, vermoed ik.

Dan blijven er nog 4 spelers over, waarvan ik geen verslag van hun partij heb ontvangen. Dat betekent dat ik het met mijn geheugen moet doen….

Allereerst maar Dennis op bord 10 met zwart. Daar stond een prachtige ineengevouwen harmonicastructuur van zwarte pionnen van e7 naar b4 op het bord, terwijl wit lang had gerokeerd…. ongetwijfeld dromend van een verwoestende koningsaanval. Die kwam er ook, maar wel op de damevleugel en door zwart. Een mooi puntje van Dennis.

Guido had al snel een dameloos middenspel op het bord en probeerde daar nog wat voordeel uit te halen. Aan de zijlijn zag ik niet zo gauw hoe dit zou moeten en de partij werd uiteindelijk ook remise. Ongetwijfeld ging hier nog wat schermutselingen aan vooraf, maar die zijn aan mij voorbijgegaan.

Bij de laatste 3 spelers die met een stand van 3.5 – 3.5 nog bezig waren, zaten Paul en Lukas. De laatste keer dat ik bij Paul had gekeken, had hij een toreneindspel met 2 pionnen op het bord, maar wel met wat activiteit en de witte toren stond wat ongunstig. Toen ik later nog een keer kwam kijken had hij een zwarte vrijpion naar d2 gemanoeuvreerd en ondertussen ook nog 2 pionnen geslagen en zijn koning optimaal neergezet. Wit had zijn toren nog steeds ongelukkig staan en zijn koning in een matnet op de a-lijn geplaatst. Ik vermoed dat Paul 7 zetten achter elkaar heeft mogen spelen om dit te kunnen bereiken. Ik was gelukkig nog net op tijd om de opgave van de witspeler te zien.

Met een stand van 4-5 voor ons was het aan Lukas om het 2e matchpunt binnen te brengen. Nadat hij eerder al een remiseaanbod had afgeslagen, leek het me lang een onduidelijke stelling totdat Lukas op de een of andere manier een stuk had gewonnen, tegen wat pionnetjes. De stelling vereenvoudigde naar een eindspel, waarin Lukas zijn extra teruggaf voor wat meer pionnetjes dan het hem had gekost en deze eenvoudige rekensom leidt ons ertoe, dat het paardeindspel met pluspion opeens makkelijk won.

Al met al een 4-6 overwinning dus en weer wat lucht in onze degradatiestrijd. Sterker nog, we zijn van de 9e plaats naar de 6e plek gestegen en zijn dus weer virtueel veilig.
Komende ronde mag Voerendaal bij ons kampioen worden en dan de laatste ronde nog richting Venlo, waarna we dit seizoen hopelijk zonder te degraderen snel mogen vergeten….

Share

4 reacties

 1. Klaus Wüstefeld schreef:

  In de eerste partij van het verslag ( partij van Joost) geeft zwart het op de laatste zet blijkbaar op. Is dat zo ? Waarom eigenlijk?

 2. Joost Retera schreef:

  Klaus, ik gaf op omdat toren b2 komt en ik g2 dan niet goed kan dekken.

 3. Klaus Wüstefeld schreef:

  Joost, je zult alle varianten wel gezien hebben,Tb2 is fataal, maar ik ben een typ, dat niet gauw opgeeft ( zie mijn partij in het 4de team).Ik ( niveau 4de team) zou zonder analyse a tempo 42.Da5 gespeeld hebben in de hoop, dat er later toch nog een patje in zou zitten. Wat denk je van 42.Da5, Tb2 43.d5,d5x 44.Tf3,d4 45 Tf2 of zoiets?

 4. Luukmaestro schreef:

  Waarom 41. Te3 ipv Txe6? Ik mis iets…

Geef een reactie