Het wordt penibel voor UVS2

Na de nederlaag van afgelopen zaterdag tegen Oud Zuylen Utrecht 2 blijft UVS 2 gevaarlijk onderaan bungelen in de poule. Met nog twee wedstrijden te gaan, ziet het er naar uit dat de wedstrijd in de slotronde tegen Het Witte Paard Haarlem wel eens bloedstollend spannend zou kunnen worden. Nu staan we nog een bordpunt voor op ze, maar zij hebben de komende ronde eerst nog de op papier makkelijkere tegenstander Hoogland voor de boeg. Maar goed, onze tegenstander in ronde 8, Leiderdorp, staat dan nu wel mooi tweede, maar is op datzelfde papier even sterk als wij. Laten we dus niet wanhopen!

Maar dan moet er wel wat aan ons spel gebeuren. In de wedstrijd tegen Oud Zuylen Utrecht 2 ging er weer van alles mis, en maar heel weinig goed. Het meest dramatisch leek het bij Hans Quint op bord 6. Die verslikte zich in de opening en zijn tegenstander zette een levensgevaarlijk aanval op, waarvan niet te verwachten was dat Hans die ging overleven. Tot ieders verassing viel aan mijn eigen bord de beslissing nog wat eerder:

Ivar Heine speelde een niet al te ambitieus systeem met wit tegen de Siciliaan en kwam mijns inziens in een tamelijk uitzichtloos eindspel terecht. Dat dat toch vrij snel remise werd gegeven, zag ik als een meevaller. Hans verloor even later zoals verwacht, maar Ruud van de Plassche wist de stand weer wat in de goede richting te bewegen. Het ging zoals in de vorige wedstrijden: Ruud wist een Siciliaan na niet al te overtuigend openingsspel opeens toch in zijn voordeel te beslissen.
Lars Kurstjens speelde op bord 1 een krankzinnig potje. In de opening pakte hij een mogelijk vergiftig pionnetje mee en kreeg een nogal heftige aanval over zich heen:


Jeroen Clermonts probeerde er gezien de stand in de wedstrijd nog iets te maken van zijn gelijke stand, maar hield uiteindelijk een dichtgeschoven pionneneindspel over, dat potremise was.  Arie van den Hurk en Maarten van Rooy zouden dus beiden moeten winnen om de stand gelijk te trekken, maar dat zat er niet in. Arie was na de tijdscontrole bezig om een lastig ongelijke lopereindspel remise te houden, wat lukte, en bij Maarten waren de winstkansen opeens ook verkeken. Rond de tijdscontrole was er nog wat gedoe of de witspeler wel 40 zetten binnen de tijd had gedaan.

Na het uitvoeren 40… Tb8 claimde Maarten de vlag van zijn tegenstander, die inderdaad gevallen was, omdat hij er van uitging dat hij net zijn 39ste zet had voltooid. Op het notatiebiljet van de witspeler leek ook een opengelaten regel te staan, zodat het wel plausibel leek dat die een notatiefout had gemaakt. Bij de reconstructie bleek echter dat Maarten een zet was vergeten te noteren en dus ging de partij na een waarschuwing verder. Of die 40ste zet van wit nu wel binnen de tijd was uitgevoerd, werd mij niet helemaal duidelijk – ik vermoed van wel – maar het was nu sowieso niet meer te claimen, omdat zijn klok dus al liep na het uitvoeren van de 40ste zet van zwart. Blijft lastig dit soort gevallen als de wedstrijdleider er niet met zijn neus bovenop staat.

Anyway, eindstand 5-3 in ons nadeel.

Share

Geef een reactie