Februari: er staat een paard in de gang
Tja. Daar heb je dan dus weer zo’n stelling. Uit het boekje. OK – meesters en grootmeesters kunnen nu ophouden met lezen en zich bekommeren om de carnavalskater en/of zich gaan bezighouden met de verkiezingskater die er ook aan gaat komen.
Want dit is een beroemde. Een “altijdgroene”, zoals Voor Nederland het zou noemen. Wij schakers zijn wat internationaler georiënteerd en noemen het gewoon een Immergrüne.
Maar goed, wij gewone schakers moeten toch wel even kijken wat er nu precies aan de hand is in deze stelling. Gelukkig is dit de perfecte tijd om met moeilijke vragen te zitten: oplossingen worden aan alle kanten aangedragen.
Een willekeurige carnavalsganger zou deze stelling met nonchalant gemak duiden: “Heb ik jou op Tinder gezien?” En die handen in de hoogte en lalalala… Zal wel een carnavalslied zijn. Tja. Amicaal zijn ze wel die carnavalsrakkers. Maar we willen natuurlijk wel een serieus antwoord: “Nee zuiplap, stelling – kijk naar de stelling.”
Een paar lodderogen bevlekt de stelling. Tussen het opkomend braaksel ontwaren we nog net nóg een van de carnavalskrakers van dit jaar: “Liever een worst in m’n kont dan dat jij voor me stond!” OK – misschien niet zo handig om carnaval en schaken met elkaar in verband te brengen.
Maar gelukkig hebben we de politiek nog. En dit is de tijd waarop politici laten zien dat ze eigenlijk overal verstand van hebben.
“Wit aan zet? Nou, dat vind ik met alle respect nogal racistisch. Volgens mij zijn die zwarte stukken ook een stukje kleiner gemaakt dan de witte. Dat is volgens mij ook wetenschappelijk aangetoond.”
Hmm. Misschien toch een andere politicus vragen.
“Ik houd me niet bezig met dit soort linkse hobby’s.”
OK – volgende.
“Waarom moeten die arme paarden zo gehalveerd op het bord staan? En waarom moeten ze zich zo kreupel over het bord bewegen? Wij vinden het een schande!”
Hmmm. OK – volgende.
“Mooi materiaal voor onderwijs. Dit zou dus echt opgenomen moeten worden in het standaardcurriculum van het primair onderwijs. Mooi hoor. En stemmen hoor!”
Gaat lekker zo. Volgende. Even de grens over.
“Not good!”
Pardon? De vraag is dus wat wit moet spelen in deze stelling.
“Not good!”
Dan heb ik toch het gevoel dat zo’n antwoord geen recht doet aan de complexiteit en de schoonheid van de stelling. Ik heb niet de indruk dat aan dit antwoord diepe analyses ten grondslag liggen. Nou dan gaan we naar de volgende.
“Not good!”
O, nou zie ik het! Hij is zijn hond aan het trumpen – sorry: trainen.
Maar de grap is nou juist dat de zet van wit juist wel ‘good’ is. Sterker nog: hij is top! Zwart heeft een furieuze aanval opgezet en ook al het een en ander geofferd. Met Da7+ wil hij gaan oogsten. Wit kan de aanval echter nog net afslaan. Met een stukoffer op een leeg veld! Mijn favoriete offer! En het is ook nog een plaatsingsoffer. Heb je hem gezien?
“Er staat een paard in de gang!” stamelt een carnavalsgast.
Inderdaad! Het paard staat al een hele tijd in de gang op a4. Wit speelt Pb6 en zwart geeft op. Zoek zelf maar even uit waarom. Ontwaar de pracht.
Mijn voorspelling voor maart: FIDE voert stukkenaanraaktechniek in om onregelmatigheden te voorkomen. En Nederland gaat België verslaan met de langste demissionaire periode ooit. De ultieme truc van dit kabinet: verdeel en heers – en heers nog een jaar langer dan de 4 jaar waarvoor je gekozen bent. En nóg een jaar langer! We hebben veel geleerd van (hoe-heet-hij-ook-al-weer) Iljoemzjinov onze illustere FIDE-president.
Recente reacties