Straw dogs

 

 
Ja, daar zat ik dan met mijn zwarte stukken op een doordeweekse maandagavond in februari. Één pion minder dan wit. Alle pionnen zijn gelijk. Alleen zijn sommige pionnen meer gelijk dan andere. Dus als wit alle materiaal afruilt, dan blijft er 1 pion over die naar de overkant hobbelt en promoveert.

 


Deze situatie overpeinzend, werd ik mij er van bewust dat ik de gehele tijd met mijn linker grote teen in mijn schoen zat te wiebelen. “Ons bewuste zelf komt voort uit processen waarin het bewuste gewaarworden slechts een kleine rol speelt. Wij verzetten ons tegen dit feit, omdat het ons van de controle over ons leven lijkt te beroven. Wij beschouwen onze daden als het eindresultaat van onze gedachten. Toch gaat het overgrote deel van ieders leven zonder denken verder. Het gevoel van bewust handelen is misschien een kunstmatig veroorzaakte vorming van conflicten tussen onze impulsen. Wanneer wij weten wat wij moeten doen, zijn wij ons er nauwelijks van bewust dat wij dat doen. Dat betekent niet dat wij door instinct of gewoonte worden geleid. Het betekent dat wij ons leven lang bezig zijn het hoofd te bieden aan wat zich aandient.” had John Gray al eens opgemerkt.

Vandaar dat ik Txb3 speelde. Dat levert zwart een halve punt op, want wit wordt hierna eindeloos schaak gezet. Of niet?

Share

5 reacties

 1. Klaus Wüstefeld schreef:

  Wat een stand, Arjan ! John Gray heeft jou schijnbaar onbewust de goede zet-impuls gegeven. Het leek net, alsof jij zonder denken, althans zonder het bewuste denken, een vergissing maakte, want het eeuwig schaak met de zwarte Dame ( Da4+ en Dd1+ enz. leek niet geslaagd wegens Lc1. Wonderbaarlijk,dat John Gray jou toch nog de mogelijkheid van eeuwig schaak bood via Dd3+ ( gevolgd door Db5+ of De3+ Of Df1+ ) enz. De Koning mag op geen enkel moment naar a2 omdat anders zwart Le6+ speelt , waarna Wit nog moet oppassen, dat hij niet Mat gaat. Is dit inderdaad eeuwig schaak geworden? En…. John Gray? Wie is/was dat ?

 2. Arjan Schoonen schreef:

  Dit werd inderdaad gedwongen remise door eeuwige schaakjes. Als de Koning naar a2 gaat, dan dwingen zwarte dame en loper deze majesteit beurtelings richting a6 om daar mat te geven. John Gray is Professor of European Thought aan de London School of Economics en auteur van een aantal boeken, waaronder ‘Straw Dogs, thoughts on humans and other animals’.

 3. Jan-Hendrik Donkervoort schreef:

  Niet met axb3…

 4. Arjan Schoonen schreef:

  Ook na axb3 Jan-Hendrik.

  Het verliep als volgt 26. … Txb3+ 27. axb3 Dxb3+ 28. Db2 Dd1+ 29. Lc1 Dd3+ 30. Dc2 Db5+ 31. Lb2 Df1+ 32. Dc1 Dd3+

  en daar was niets meer tegen te doen.

 5. Jan-Hendrik Donkervoort schreef:

  Helemaal mee eens. Deze had ik ook gezien. Goed gezien trouwens Txb3!

Geef een antwoord