UVS 3 – Rokade

Eindelijk hoefden we eens niet naar Lichtenvoorde. Vorig jaar tot 2 keer aan toe ’t vege lijf gered … dus met thuisvoordeel erbij kon dit als een formaliteit worden afgedaan… Afmeldingen en Ibizagangers dwongen evenwel tot ’n enigszins tactische opstelling. Een verlate winterdip is het geworden. Wat te weinig spirit om er eens goed aan te trekken, geloof ik. Met als gevolg een doodgewone nederlaag.

Der Rudi zat naast me op 1, en kreeg de ‘moderne’ h3 in het Siciliaans tegen. Beloofde lang ’n heksenketel te gaan worden, maar na ’n fantasierijke koningszet met zo’n beetje alle stukken nog op het bord, kwam er helaas van een zwarte aanval niets meer terecht..

Aan m’n andere kant – dus ook met zwart – zat Tsji. Ik heb 2x nauwkeurig gekeken. De eerste keer stond wit +3, de tweede keer -3… kijk zelf maar.

Dan Bert Jan: geen zetten, maar woorden hielden zijn terugkoppeling in. Misschien ook wel de beste manier om zo’n partij van je af te zetten:

“Bert-Jan leek met wit aanvankelijk goed uit een Pirc-opening met tegengestelde rokades te komen. Na een paar suboptimale zetten was het echter toch zwart die als eerste een initiatiefje kon ontwikkelen tegen de witte koning op de damevleugel. Toen de speler van Rokade even later een loper offerde voor twee pionnen had onze invaller voordeel kunnen krijgen als hij een engine in zijn hoofd had zitten die het offer koeltjes had weerlegd. Bert-Jan vond die weerlegging niet en speelde de menselijke zet die tot gevolg had dat de partij daarna binnen tien zetten was afgelopen. “

..ach wat, laten we nog ‘n beetje namijmeren met stille beelden en ons opladen voor ASV.


video: Marcel Leroi

Share

1 reactie

  1. Maarten van Rooij schreef:

    Jammer jongens – nu eens een jaartje geen kampioen met het Derde. Die partij van Tsji is wel echt een rock ’n roll partij. Ik zag de meter nog twee keer uitslaan. Eén keer in het voordeel van zwart. Een één keer in het voordeel van wit. In zijn commentaar is Tsji nogal ingetogen. Zware understatements, zou je kunnen zeggen. Inderdaad is 42. …Pxf3 meteen uit – dus was inderdaad beter dan het pionnetje op c4 slaan. Een flinke understatement. Maar ook de allerlaatste notatie bij de partij is een geweldig understatement. Wit kan gewoon het paard slaan en eenvoudig winnen. Zelf in vliegende tijdnood. Mysterieus die partijen van Tsji. Heel Zen allemaal.

Geef een antwoord