UVS4 verslaat ASV8 en hakt plek uit in middenmoot 
Op maandag de zesde mochten we alweer, nu tegen de Ernemmers van ASV8. UVS4 is eindelijk op gang gekomen, kunnen we nu wel stellen. Deze overwinning plaatst ons weer solide in de middenmoot. Het was een verhaal van succes aan het hoogste en de onderste borden- die daar tussenin lieten het enigszins liggen, maar het was al met al afdoende. Dat was onder andere te danken aan Marcel, die naar eigen zeggen mazzelde:

Onno deed het ook weer prima.

Bert-Jan kun je altijd maar het beste zelf aan het woord laten: “Ik mocht het opnemen tegen Oscar Mercan Cano, een man met een explosief UVS-verleden en een van de topscorers in onze klasse. In een scherp Blackmar Diemer gambiet, waarbij beide spelers na 10 zetten beide al een kans op een dikke plus hadden laten liggen, bleven de kemphanen elkaar in een tactisch kussengevecht om de oren slaan met lekke combinaties. Toen de rook uiteindelijk was opgetrokken stond onze man straal gewonnen met een overmacht van twee paarden en twee pionnen tegen vier pionnen. De stand in de wedstrijd was inmiddels 4-3 voor UVS. Teamleider  Marcel, bekend met mijn reputatie als eeuwige choker, zei dat hij remise mocht aanbieden, wat ik prompt deed en wat zo mogelijk nog sneller werd aangenomen.”

Succes was er ook voor Klaus aan bord 6. “Horst  Eder, mijn sympathieke tegenstander, had een bijzonder leven achter de rug. Als 30 jarige kwam hij vanuit Oostenrijk naar Nederland. Hij kon wel schaken, maar volgens zijn eigen zeggen speelde hij nu wel veel te hoog , want hij was 3de klasse gewend.  Dat was ook wel te merken. Hij gaf mij alle kans om zijn Koningsstelling zodanig onder druk te zetten, dat hij geen kant meer op kon. Voor de neutrale lezer zijn vooral de laatste reeks van zetten interessant. Ik kwam voor de vraag te staan: “hoe maak ik dit af?”  Dat was nog niet zo gemakkelijk als het er uit zag . Het was  na de 19de zet een soort probleemstelling: mat in 6  of zoiets.  Zoek dat maar uit.  Eigenlijk wist ik het niet. Tenslotte speelde ik 20.Ph7,  met inderdaad  mat na 6 zetten, maar misschien weet iemand een betere ( snellere?) manier om de winst af te dwingen?  Dan zie ik dat heel graag in ’n reactie.”

Justin had een teleurstellende avond: ‘Ik kan kort zijn over mijn partij. De opening ging slecht. Het middenspel ging nog slechter. En hoewel het nog een wonder was dat ik een eindspel wist te behalen werd het er niet beter op en moest uiteindelijk opgeven. Al met al een partij om snel te vergeten…’

Voor mijzelf was het ook een bizarre ervaring. Ik kreeg een zware Tarrasch tegen en moest steeds vechten voor gelijkspel; dat had ik uiteindelijk bereikt, en kwam in het eindspel zelfs een tikkie beter te staan. Toen ik met vijf minuten op de klok promoveerde, zette ik geen dame neer in de veronderstelling dat mijn tegenstander die direct weer zou slaan. Die snelschaakgewoonte is echter tegen de regels, dus riep mijn tegenstander, die duidelijk geen middel schuwde om de overwinning binnen te slepen, de wedstrijdleider erbij die hem twee minuten erbij gaf. Hij had er nog 40 dus dat maakte ook niet veel uit; dat ze niet in mindering werden gebracht bij mij, belette mij vervolgens niet om voor het eerst in mijn leven door de vlag te gaan- een blamage al zeg ik het zelf. Het eindspel was inmiddels namelijk eigenlijk remise.

Share

2 reacties

  1. Klaus Wüstefeld schreef:

    ik verbaasde me over de eindstand van Marcel. Eerst dacht ik : “hû, Tg1+ dat is toch gewonnen voor Wit”. Pas na enige tijd ontdekte ik het , dat Zwart (Marcel) na Dg1x met Pf3+ wint, heel leuk. En Wim had volgens mij nog aan het einde van zijn partij minstens remise. Waarom moesten de belangrijke pionnen b6 en e6 ter elfder ure nog weggegeven worden? Jammer. Ik had in mijn eigen partij de vraag “Hoe maak je een gewonnen stelling geforceerd af?” Ik speelde 20.Ph7,maar achteraf zag ik een volgens mij leukere variant, misschien wel geforceerd: 20.Pf7x,Kf8 ( Tf7x? Tf6x! enz.) 21.Tf6x,Pf6x 22.Tf6x,Lf6x 23.Df6x (Dreigt Dh8 mat) 23…,Ke8 24.Le6,Ta7 25.Lg5 en er volgt Mat. Klopt deze variant?

  2. Onno Marres schreef:

    Klaus,volgens mij is de door jou genoemde variant juist. Ik vind het goed van jou dat je deze gevonden hebt en vind het ook een mooie zettenreeks.

Geef een antwoord