UVS 1 dieper in de put

Het vlaggenschip van UVS lijkt wel een modderschuit geworden. Dit jaar gaat bijna alles fout wat er fout kan gaan. Een reeks slechte wedstrijden kreeg een vervolg met een 3,5-6,5 nederlaag tegen De Wijker Toren in de zesde ronde. Hierdoor zakten wij zelfs naar de voorlaatste plaats. Het is met de drie ronden te gaan nog te vroeg om te wanhopen, maar dan zullen we – om het vreselijke sportcliché te gebruiken – uit een ander vaatje moeten tappen. Op 11 maart spelen we een cruciale wedstrijd tegen Oud Zuylen Utrecht.

Waarom gaat het zoveel slechter dan vorig seizoen toen we als tweede eindigden? Kort gezegd: een gebrek aan vorm en inspiratie. Te veel spelers halen hun normale niveau niet. Dat bleek ook weer tegen De Wijker Toren. Op papier geen opponent waarvoor we bang hoefden te zijn; het Noord-Hollandse team had net als wij nog maar drie punten bijeengesprokkeld. Tevens hadden we gemiddeld ruim 100 ratingpunten meer, mede door de inzet van onze ‘supersub’ Maarten Solleveld.

Aanvankelijk zag het er ook niet slecht uit. Dat kwam overigens niet door sprankelend spel van Joost Retera en mij. Joost was met zwart al na elf zetten klaar. Zijn toelichting: “Ik vertoon Giri-achtige trekjes. Ik verhef, zeker met zwart, het vervlakken van de stelling tot een kunst en voor mijn gevoel de laatste tijd wellicht zelfs tot doel. Nee, dan Anton; die biedt gewoon geen remise meer aan…. Ik ga hierover nadenken. In deze partij trof ik een gelijkgestemde tegenstander en met de dameruil verdween de muziek dan ook snel uit de stelling.”

Ikzelf deed langer over de puntendeling maar veel was het niet. Ik kreeg na vijftien zetten theorie een stelling die als plezierig wordt beschouwd. Daarna speelde mijn tegenstander Erik Schoehuijs het handiger, zodat ik op het eind zelfs nog moest oppassen. Maarten was daarentegen wel goed bezig. Met gepointeerd spel versloeg hij Dennis Ruijgrok.

Img_4991 Img_4994

Lukas van der Linden blijkt dit seizoen een echte versterking. Tijdens zijn partij moest ik denken aan de uitdrukking die Hans Bouwmeester in een Prisma-boekje gebruikte voor een partij van Nimzowitsch: ‘rien ne va plus’. Of zoals Lukas het in zijn analyse noemt: totale dominantie.

Hiermee kwam de tussenstand op 3-1 in ons voordeel, maar daarna scoorde De Wijker Toren zes keer op rij! Vooral met de witte stukken was het bij ons huilen met de pet op; slechts 0,5 uit 5. Een cruciale partij was die van David Miedema tegen Thomas Broek. David kwam gewonnen te staan, miste zijn kans en verloor uiteindelijk nog na remise uit de weg te zijn gegaan.

Img_4997 Img_5008

Ook Jaap Houben – dit jaar een van de weinige lichtpuntjes – incasseerde een nul. Hij vertelt er het volgende over: “Met zwart speelde ik tegen Rick Duijker een erg leuke partij. Beide koningen kwamen al snel op de tocht te staan. Helaas bleek mijn stelling toch wat kwetsbaarder dan die van Rick. Nadat een hoop stukken werden geruild dacht ik nog even remisekansen te krijgen, maar die werden vakkundig geneutraliseerd. Zo verloor ik uiteindelijk het resulterende toreneindspel met een pion minder.”
Dennis Arts was vorig seizoen bijzonder goed op dreef, maar nu lukt er weinig. Het valt te prijzen dat hij de moeite heeft genomen om zijn partij tegen Arjan Wijnberg in te leveren. “Een van mijn slechtste ooit”, merkt Dennis erover op.

Guido van Mierlo bepaalde met een halfje de eindstand op 3,5-6,5. Hij geeft deze impressie van zijn ontmoeting met Bart-Piet Mulder: “In een min of meer gelijke stand na 35 zetten, hoorde ik dat ik eigenlijk moest winnen. Dus ik dacht op zet 37-40 ergens een pion op te pikken. Dit gebeurde ook, alleen met niet zulke fijne gevolgen, namelijk dat de tegenstander beslissend voordeel kon halen via mijn onderste rij. Deze maakte echter het eindspel niet af. Na bijna zes uur stond er niet genoeg materiaal meer op het bord om door te spelen en werd het remise.”

Maar goed, laten we optimistisch blijven over onze kansen. Of zoals de eendagsvlieg Yazz in de tachtiger jaren zong: The only way is up.

r6
r6s
[Red.: Klik hier voor het verslag van De Wijker Toren.]

Share

1 reactie

  1. Jaap Amesz schreef:

    Zo zie je maar. Roy weg en het gaat slecht. ;) Die snodaards van SMB die spelers wegkopen, dat zou verboden moeten worden! Gelukkig heeft UVS 6.5 bordpunten meer dan Zukertort, dus zal handhaving wel goed komen. En anders Roy terug halen. In de wandelgangen heb ik vernomen dat 2 bier en een dubbele boterham met kaas voldoende is. Succes!

Geef een antwoord