Januari: Tatatataaaa! Trumpettermaand…

Hoor de trumpetters schallen! We hebben een winnaar! Het is niet Carlsen, de mysterieuze norse Noor. Het is niet Aronian de Armeen. Ook niet Yi Wei de vrolijke Chinees die elke topgrootmeester angst inboezemt door zijn aanvallende spel. Neen. De winnaar is… So. Wesley So. De grootmeester die nog meer remises speelt dan Giri. Al bijna 500 partijen ongeslagen. Maar wel zeker 5 van die 500 partijen gewonnen. Mag ik even een teiltje!
Probeer maar eens één ding te vinden, één klein dingetje maar, waarbij ik het eens ben met Trump. Dat dingetje is niet te vinden. Fout. Wás niet te vinden. Want ik was het hartgrondig eens met Trump toen hij antwoordde op de vraag wat hij ervan vond dat de Amerikaan So het toernooi Tata had gewonnen. Trump zei, vanzelfsprekend, ‘So – that is not an American! We won’t let him cross our borders. And Tata isn’t even a tournament. It never happened. You journalists invented it!’
Precies Donald helemaal mee eens (natuurlijk is Trump zelf ook geen American, maar een German – maar daar gaat het nu niet om): Er was helemaal geen schaaktoernooi; er was een soort van slaaptoernooi.
OK – ik ben het niet helemáál eens met Trump. So is natuurlijk wel een Amerikaan, althans: hij komt uit voor Amerika. Hij is alleen geen schaker. De beste zetten van So zijn niet bekend. Zelf vindt hij 1. d4 zijn beste zet. Samen met 2. Pf3 ook meteen zijn beste combinatie.
En OK – er was wel een toernooi en er werd toch wel een beetje geschaakt tijdens Tata. Een beetje. Af en toe. Naast tientallen slaapverwekkende partijen. Eigenlijk werd het leukste schaak gespeeld door de outsiders. Van Wely verloor zo’n beetje alles, maar het waren wel onderhoudende partijen. Adhiban en Wojtaszek speelden ook wel leuke partijen. Tegen elkaar speelden ze misschien wel de leukste pot. Het hoogtepunt van de partij is een gemiste kans van de Pool. Hij had zich mentaal waarschijnlijk al neergelegd bij de nederlaag. Maar hij had een prachtige ontsnappingsmogelijkheid. Met een dominante loper, tempodwang, patwendingen, etc etc. Wit speelde 59. c8D+ en ruilde zo de c-pion voor zwarts gevaarlijke b-pion. Maar wit kon hier ontsnappen naar remise met (ik geef even alleen de hoofdvariant): 59. f5! gxf5 60. exf5 Lxf5 61. Kxb3 Kd7 62. c8D+ (nu wel!) Kxc8 63. Kc4 Kd7 64. Kd5 en wit houdt remise. Als zwart het paard wil activeren kan dat alleen via c7. Wit ruilt het paard tegen de loper en loopt met de koning naar de koningsvleugel om óf de g-pion te laten promoveren, óf zwarts laatste pion op h5 op te halen. Maar kijk voor de grap ook eens naar wits 28ste zet: c5!!! Prachtige zet. Iemand die zo speelt verdient het toch om tenminste remise te spelen. Maar zo gaat het in het leven. Net als je denkt dat je de grootste ellende achter de rug hebt en je klaar bent om er weer vol tegenaan te gaan staat daar Trump te trumpetteren: You’re FIRED! En je pakt de volgende nul.

Mijn voorspelling. Trump wordt wereldkampioen schaken in februari 2017. Hij wint van Carlsen met 12-0.

Share

Geef een antwoord