December: geen regels

Moeilijk hoor, regels. We hebben er heel wat van. Misschien is het dat wel wat de mens echt onderscheidt van dieren. Dieren hebben ook wel regels. Soms, een beetje. Maar mensen zijn een kei in regels. Je hebt allerlei soorten regels: spelregels, sociale regels, wetten, etc.
Sociale regels zijn moeilijk. Die zijn namelijk afhankelijk van de sociale omgeving. En omdat die omgeving voortdurend wisselt, wisselen de regels ook voortdurend. We bekijken elkaar steeds door een andere bril. Zo vonden we vroeger iemand met scheuren in zijn broek een zielige armoedzaaier; daarna vonden we het een maatschappij-kritische hippie en tegenwoordig is het een postmoderne bitch die zelf wel bepaalt wat ze draagt. Kussen, omhelzen (huggen) of een hand geven is ook al zo’n zwakberegelde sociale activiteit. We maken het allemaal in extremis mee rond de jaarwisseling. Zit je eindelijk helemaal in de hug-mindset omdat de laatste acht personen duidelijk een hug-voorkeur vertoonden, word je opeens aangekeken door je baas omdat je je wel erg amicaal naar hem toe gedraagt. Een warme handdruk was wel voldoende geweest… Moeilijk hoor, regels.
Sommige regels zijn lekker duidelijk, noodzakelijk en makkelijk. En daar houdt iedereen zich ook aan. Bijvoorbeeld dat we met zijn allen rechts rijden in Nederland. Is wel zo makkelijk om je aan die regel te houden. Hoewel… Fietsers gedragen zich tegenwoordig steeds meer als voetgangers. Daar waar een soort van fietspad ligt – daar fietsen fietsers in beide richtingen. Dus lekker rustig een beetje suffend over het fietspad aan de rechterzijde van de rijbaan fietsen zit er niet meer in. Er kan je elk moment een ‘moderne’ fietser tegemoet komen rijden. Meestal is het een booskijkend type; zo van: ‘Zeg, kan je niet uitkijken!’.
Dus verkeersregels zijn ook al niet duidelijk. Jammer – moeilijk hoor, regels.
Wat is nou een regel waaraan iedereen zich normaliter houdt?
Niet moeilijk voor ons schakers: spelregels natuurlijk! Spelen doe je voor je lol. Dus speel je volgens de regels van het spel. Als je dat niet doet ben je een valsspeler. En valsspelers worden met pek en veren overgoten de stad uitgejaagd: dat weet iedereen. Maar ja. Een beetje sporter in Rusland heeft weer een heel andere kijk op valsspelen dan de gemiddelde ontevreden witte Nederlander (die zich overigens niet gehoord voelt). Moeilijk – regels.
Eigenlijk kunnen we constateren dat we wel heel veel regels hebben, maar dat we regels eigenlijk ook altijd overtreden. En dat leidt dan meestal tot nieuwe regels. Kijk maar naar de snelheidslimiet. Eerst mochten we 120 op de snelweg. Maar ja, iedereen rijdt 130 – dus zetten we de limiet op 130. Over tien jaar zal dat wel 140 zijn, omdat dan zelfs de Daihatsu Ultra-Mini voor bejaarden met zijn elektro-motor makkelijk 160 op der snelweg haalt.
Enfin. December was de maand van de overtredingen op de regels. En dan vooral door de schakers. Want daar gaat het hier om (niet om de gemiddelde ontevreden witte Nederlander die zich overigens niet gehoord voelt). Eerst was daar die kakelverse vice-wereldkampioen Karjakin. Geheel tegen de tegenwoordig gangbare mores werd Carlsen niet beschuldigd van een complot tegen Karjakin, de Krim en Rusland. Nee, Karjakin was de gewone sportieve schaker die zijn tegenstander feliciteerde met de winst en hem complimenteerde met zijn spel. Ontwrichtend! Zo gaan we niet met elkaar om! Kom op Karremans! Laat je tanden zien! Het was toch duidelijk dat de NSA Carlsen geholpen heeft! Dit was een complot! Wat zat er precies in je eten Karjsakin? Heb je dat wel laten onderzoeken? En die Zen-masters die in de zaal zaten? Wat deden die daar? Weet je dat wel Karjakin?
Karjakin de regelovertreder dus. Overtreder van sociale regels.
Maar we hadden er nog een. In onze club. Een overtreder van spelregels. De basis. Jawel: de basis wordt aangetast. David presteerde het om illegaal te rokeren en ermee weg te komen. Fantastisch! Daar mogen we trots op zijn. Dit is dat kleine sneeuwballetje dat van de besneeuwde berg wordt afgerold. Dit is de start van een beweging. Een beweging die gestart is bíj UVS en als het aan mij ligt dóór UVS. Laten wij allemaal lekker illegaal gaan rokeren. Sterker nog: ik loof een prijs uit voor degene (de eerste alleen) die illegaal rokeert en ermee weg komt (in de externe competitie).
Mooie uitdaging voor 2017.
Ik heb er nog een. Net nadat de arme ontevreden witte Nederlander die niet gehoord wordt, middels miljoenen aan legaal en illegaal vuurwerk van zijn ontevredenheid blijkt heeft gegeven, begint het zoenen-huggen-handenschudden gebeuren. En de komende dagen gaan we er allemaal mee geconfronteerd worden. Ik stel voor om het zoenen-huggen-handenschudden te verrijken met de ouderwetse knipoog. Lekker mysterieus. Knipoog! ‘He? Wat betekent dat nou weer?’ En dan de vriend/kennis/familie in raadsels achterlaten.
Mooie uitdaging voor 2017.
O ja – ik heb er nog eentje. Als de sodemieter ophouden met dat slappe verliezen en voor de donder een paar goede overwinningen scoren! Zonder vals te spelen. Maar dat spreekt vanzelf. Toch?

Share

1 reactie

  1. Joost Retera schreef:

    Beste Grande,

    Gelukkig nieuwjaar!

    Helaas was het David’s tegenstander die deze mooie trend in werking heeft gezet door illegaal te rokeren. David wees hem niet op de regels; dit gebeurde door een computerprogramma bij het invoeren van de partij.
    Wat betekent dit voor de beweging? Gaan we S.C. Delft nu volgen? Of kunnen we wellicht nog een andere trend bedenken? En passant een zet te laat, lopers van wisselende kleuren of de altijd geniepige grasshopper weer van stal halen?

Geef een reactie