Blunderfestijn met redelijke afloop voor UVS 5 in Druten

Tornado heeft zijn speelzaal in een multifunctionele lagere school. Aan de uitstalling van de bekers te zien beschikken ze daar over een speciale schaakzaal. Licht en ruim, plek genoeg, aangenaam koel. Vloer- of muurverwarming, er viel niet meteen te zien hoe het op temperatuur gehouden werd. Op het einde werd het toch nog tamelijk warm, maar dat had misschien te maken met de emotionele spanning. Spannend was het wel, eigenlijk een beetje buiten verwachting, want enerzijds werden de kansrijke partijen van Ron en Frans beide verknald door eigen blunders, en anderzijds bood Tornado2 meer tegenstand dan we verwachtten: zij hadden gemiddeld meer dan 400(!) ratingpunten minder en hadden nog geen enkel matchpunt. Nou zeggen ratingpunten niet alles, vooral als er jeugdspelers meedoen, waarover zo meteen meer.

Ikzelf had een erg gemakkelijke partij met wit aan bord 3, die eigenlijk de moeite niet waard is om weer te geven. Mijn tegenstander zette bijna steeds a tempo en kwam na een paar zetten al een pion achter te staan. Even later werden dat er twee. Hij manoeuvreerde zichzelf vaker in stellingen waarin niet veel anders meer mogelijk was dan stukken af te ruilen. Mijn idee, ik had geen bezwaar. Zo gingen we vrolijk verder totdat ik een dame en twee vrijpionnen voor stond, en mat in een had. Na 47 zetten waren wij met afstand de eersten die klaar waren; Ismail kwam nu eens op de tweede plaats, en dat wil wat zeggen. Ik had tijd om op zoek te gaan naar een pilsje, pak maar uit de koelkast om de hoek en doe het geld maar in het kistje een lokaal verder. Prettig slordig lagen er een paar tientjes onbeheerd bij. Touwtje-uit-de-bus-sfeer, mooi dat dat hier zo ging.

Ron beging op bord 2 in betere stand een blunder door een vergiftigde pion te slaan. Zijn tegenstander plaatste een aftrekaanval op een ongedekte toren, waarmee de partij feitelijk gespeeld was. Ron speelde nog even verder maar na blokkade en gedwongen afruil van zijn loper gaf hij op. Stand 1-2.

Er speelden bij Tornado twee juniorleden mee, eentje had verloren van Ismail, de ander, Len Brands, maakte het Lambert op bord 1 goed moeilijk. De jongen bood Lambert enkele keren remise aan, maar die wilde met een pion meer, een open g-lijn en een aanval op pion g7 nog wel even doorspelen. Later in de partij stonden Lamberts torens overbelast en gepend, in tegenstelling tot de torens van zijn opponent, die na de afruil van de dames actiever spel had. Lambert bood op zijn beurt remise aan, waarmee meteen akkoord gegaan werd. De stand was hierdoor 1,5 -2,5.

lambert1

Tja, remise tegen een bord1-speler van onder de duizend: jeugdspelers in ontwikkeling zijn eigenlijk altijd ondergewaardeerd en dat brengt een extra en misschien enigszins onterecht nadeel voor je elopunten met zich mee: als je met veel moeite wint verdien je nauwelijks wat, als je verliest of remise maakt verlies je (veel) punten.

Theo had een interessante partij op bord 6. Zijn tegenstander dacht naderhand onterecht dat hij bij zijn 25e zet (g3) met g4 de winst binnen zou hebben gehaald. Wel zou hij remisekansen hebben gehad (met bv de 26e zet ipv Td7 de dame verplaatsen naar het centrale d4), maar dat is een ander verhaal. Theo haalde door zijn winst de voor het team zo belangrijke matchpunten binnen: tussenstand 1,5-3,5.

Op het vijfde bord speelde Frans met wit, die een pion wist te bemachtigen en na een aantal afruilen behalve over torens ook over het loperpaar beschikte, waar zijn tegenstander paarden tegenover stelde. Het eindspel was hierdoor in Frans’ voordeel.

laatstezet1

Met minder dan vijf minuten op de klok deed de Tornado-speler een remiseaanbod in Frans zijn tijd, in feite niet correct, en dat ergerde of triggerde Frans nogal: zonder op te kijken speelde hij verder, echter met een grafzet. Het kwaliteitsverlies was de voorbode van de snelle en algehele ineenstorting van de witte stelling. Eindstand 2,5 – 3,5: maar net genoeg voor twee matchpunten! We zijn koploper, maar we hebben wel de minst moeilijke tegenstanders gehad. Begin januari komt het zwaardere werk, thuis tegen onze directe belager SMB 4.

r3

Share

Geef een reactie