De Afghaan

Zul je net zien: moet je ‘s zaterdags op 20 minuten afstand schaken, kom je alsnog te laat. Heeft waarschijnlijk te maken met de weigering om de navigatie te gebruiken. Schaken in Wijchen, daar moet je je weg toch makkelijk kunnen vinden. Wijchen-Zuid en het Kasteel bleek evenwel groter dan verwacht…

De start was niettemin best gunstig. Op bord 1 kreeg Rob namelijk een bekende variant op het bord waarbij hij – met verlies van een pion – mocht gaan aantonen dat zwarts afzijdige dame toch minimaal volledig gecompenseerd wordt door wits initiatief. Leerzaam om te zien hoe dat voor zwart kan aflopen.

Ja, schaken kan simpel zijn, maar als je daar van afwijkt kan het ernstige gevolgen hebben. We stonden al achter toen Tsji remise niet genoeg vond en besloot ijzer met handen te breken. Het is maar de vraag of we Tsji op tijd weer op de rails krijgen voor onze derby tegen SMB…

[Red: Tsji heeft zijn beschouwingen naar aanleiding van onderstaande partij al afzonderlijk op de site gepubliceerd.]

Mathijs en Ruud hadden duidelijk ook hun dag niet. Daar waar Mathijs waarschijnlijk te passief tegen een Italiaan opereerde en uiteindelijk geen vin meer kon verroeren, gooide Ruud van alles in de strijd om een kleine onnauwkeurigheid in de opening te niet te doen. Pion- en kwaliteitsoffers konden het tij echter niet keren. Misschien is er bij Tsji nog plaats op de chaise longue… Het zal er druk worden: Jorik had m.i. een prachtige stelling tegen een van de Wijchenaren waar hij waarschijnlijk al 100 partijen tegen gespeeld heeft. Rijp voor de sloop, noem je dat ook wel. De magie keerde zich echter tegen onze tovenaarsleerling… en toen restte ons niet veel anders dan toeschouwen bij onze invallers.

Daar konden we zien hoe het wél moest. Bert-Jans flegmatiek neutraliseerde moeiteloos pionverlies ….

….en Abdula liet zien wat nu eigenlijk een schaakpareltje is. Daarop is het nog even wachten. Bij schaakontwikkeling hoort ook omgang met schaaksoftware… ;-). Zullen we als UVS een gratis tool op de site opnemen waarmee ieder makkelijk zijn partij kan insturen? Scheelt heel wat teamcaptain-sores…

Maar waarom heet dit stuk dan De Afghaan? Vanwege de troost… Troost die we uiteindelijk vonden in een Afghaans restaurant, verenigd met de broeders en lotgenoten van het 2de en verlicht door een ontwapenende, schone Afghaanse lach… (of was het de overvloedige, fruitige Cabernet Sauvignon?).

r4

Share

3 reacties

  1. Pepijn van Erp schreef:

    Een makkelijke online tool om je partijen in te voeren en pgn-data van een partij te krijgen is bijvoorbeeld https://www.chess.com/nl/analysis-board-editor pakt zo te zien ook varianten mee. Alleen commentaar invoeren lukt zo te zien niet.

  2. Jan van de Westelaken schreef:

    Eh Pepijn… je bent het wiel opnieuw aan het uitvinden. Al jarenlang raden we hier op de site die tool aan voor mensen die niet over geschikte software beschikken: klik hier. Je leest er ook hoe je commentaar kunt toevoegen.

  3. Pepijn van Erp schreef:

    Op mijn tablet kreeg ik die comments er niet in, maar dan moet je blijkbaar even op een zet blijven drukken die je nog niet geselecteerd had. Dan lukt het soms wel.

Geef een reactie