Offday voor UVS2

Onze tegenstander Hoogland zou eigenlijk niet zo’n probleem moeten zijn, gemiddeld zo’n 100 elo-punten minder per bord. Maar soms loopt niets goed, zaterdag 26 november was zo’n dag voor UVS2.

Bij mij ging het als eerste mis. Op ’t verkeerde moment besloot ik de stelling te openen, gaf even later een pion weg en mijn jeugdige tegenstander speelde het vervolgens redelijk beheerst uit. Maarten had een soortgelijke ervaring. Tactisch iets gemist en meteen een kansloos eindspel.

Jeroen stond volgens mij heel aardig in het middenspel, maar misschien onderschatte hij het tegenspel van zijn tegenstander. Het was in ieder geval een onaangename verrassing dat ook hij verloor. Zo stonden we redelijk snel 3-0 achter.

Hans kwam niet verder dan remise, zijn tegenstander kon in gelijke stelling remise door zetherhaling forceren. Dat betekende dat er eigenlijk weinig meer te doen leek om de nederlaag te vermijden. Alleen bij Lars en Ruud leken er namelijk reëele kansen op meer dan een half punt te bestaan. Alleen tijdnood of blunders van de spelers van Hoogland konden hoop bieden.

Lars won zijn partij. Zijn tegenstander had een kwaliteit gepakt tegen een pion, maar dat leek Lars wel aardig spel te geven. Overtuigend voordeel leek er echter niet te zijn. Net na de 40ste zet liep het opeens toch vrij soepel:

Ivar kwam er ook nauwelijks aan te pas. Vanaf de opening al onder druk en daar kwam hij niet meer onderuit. Dat betekende dat de wedstrijd sowieso al verloren was.

Luuk leek in de opening op groot voordeel af te stevenen, maar zijn aanval stokte toen bleek dat zijn stukken toch onvoldoende ontwikkeld waren. Dameruil was niet te vermijden en wat resteerde was een eindspel met een pion minder. Zag er dus ook niet best uit. Gelukkig wist Luuk het zijn tegenstander lastig te maken door gewoon zetjes te blijven doen. Uiteindelijk wist die onder voortdurende tijdsdruk niet in staat zijn voordeel te verzilveren en ontkwam Luuk met remise.

Ruud was dus de laatste die nog bezig was om de stand er wat florissanter uit te laten zien. Hij kreeg in de opening een licht voordeel, won een pion en stond duidelijk op winst. Toen gebeurde er dit:

Deze gemiste winst (als mijn notatie klopt tenminste) had ons toch niet gered. Uitslag 5½-2½ in ons nadeel.

r4

Share

Geef een antwoord