UVS 4 haalde volgens plan de winst binnen

Veel spelers met winst- of remisestelling verloren door een klein foutje in het eindspel, dat voorspelde niet veel goeds, maar als Wim de Jong niet op bloedstollende en wonderbaarlijke wijze zijn partij toch nog tot remise gebracht had, was ons winstplan definitief mislukt geweest.

Hier, vooraf aan alle verslagen: de opwindende laatste zetten van Wim aan het 5de bord. De stand, die we hier op het bord geven is een fantasieopstelling. Omdat Wim waarschijnlijk in de VS was om de presidentsverkiezingen te bestuderen, konden we niet beschikken over de juiste stelling. Het gaat in principe om de situatie linksonder op het bord. Die geeft precies aan, wat er aan de hand is.

Wit speelt Th7+. Het vervolg is Kf8, Th8+, Kg7, Th7+, Kf8,Th8+,Kg7,Th7+,Kf8 en deze zetherhaling gaat eindeloos door, zolang totdat de beide spelers remise overeenkomen. Natuurlijk hielden UVS’ers rond het bord hun hart vast, omdat het na Tg8+ simpel mat was! En de Groesbekers? Zij misten het gelijke spel tegen UVS.

Teamleider Marcel had de opstelling al klaar. Justin, op het 8ste bord geplaatst, vroeg heel bescheiden om eventueel ‘n bordje hoger te mogen spelen. Marcel plaatste hem gelijk op het 1ste bord! Het bleek een gouden wissel. Justin beloonde Marcel voor het geschonken vertrouwen door in ’n degelijke partij remise te maken (herhaling van zetten). Marcel zelf verplaatste zichzelf van het tweede bord naar het voor hem zeer comfortabele 8ste bord! Aan het achtste bord liet Marcel zijn aanvalskwaliteiten zien. Hij moest wel nog even oppassen, dat hij het precies goed afwerkte. Ook Christ was betrokken bij de bordenwisseling: hij ging van bord 1 naar 2. Het was het eerste optreden van Christ voor UVS. Natuurlijk wilde hij zijn debuut opvrolijken met een overwinning, wat helaas niet lukte. Op bord 7 bent u er getuige van dat Bert-Jan (door zijn tegenstander te bedwelmen met de lekkerste koffie van Nederland) verlies wist af te wenden. Mede dankzij (of ondanks?) de raadgevingen van Christof Sielecki (het boek “Nimzo and Bogo indian”) lukte het hem nog een nuttig half puntje binnen te slepen. Natuurlijk werd er (met wisselend resultaat) op alle borden flink geknokt.

Hier volgen de partijen met commentaar van de spelers zelf.

Bord 1 Wim Gielen – Justin Sewalt ½ – ½

Bord 2 Christ Verstegen – Pieter Thissen 0 – 1


Christ werd gehinderd door problemen met zijn longen (COPD, benauwdheid). Na een bezoek aan het ziekenhuis, dinsdagochtend vroeg, na de wedstrijd, kreeg hij het voorlopig advies: gebruik pufjes, maar niet de pufjes van een sigaar! Een pufje is de officiële naam voor een middel om de longblaasjes wat meer ruimte te geven. Ondanks deze problemen wist Christ een goede partij te spelen tot de hiernavolgende stelling, die toch echt wel remise lijkt te zijn. In de stelling speelde hij 37.Td4x?, volgens Christ de beslissende fout, waardoor hij verloor. Maar is het wel verloren? Christ geeft (als ik het goed verstaan heb) telefonisch de volgende zetten door: 37.Td4x? Td4x 38.Tf6x,Te4x 39.f5,Tf4 40.Tb6,Tf5x 41.Tb5

Bord 3 Alexander Bouwman – Jos Claessens 1 – 0

Bord 4: Klaus Wüstefeld – Rowdy Tuss 1 – 0

Ik mocht spelen tegen een tegenstander met de welluidende naam “Rowdy Tuss“. Als ik mag schatten: een (overigens stevige) jongen tussen de 30 en 45 jaar. Hij vertelde mij achteraf dat hij al heel lang geen wedstrijd meer gespeeld had. Daarmee verklaarde hij het feit dat hij te veel tijd gebruikte. Inderdaad: tegen het einde van de partij had hij een achterstand van 3 kwartier! Het leek erop dat Rowdy door degelijk spel iets beter uit de opening kwam, maar het was blijkbaar niet voldoende om een winnende voortzetting te kunnen vinden. Integendeel: een poging om met zijn paard het centrum van mijn stelling binnen te dringen werd door mij afgestraft. Na ‘n leuke damezet van Wit kon Zwart kiezen hoe hij wilde verliezen. Hij koos de snelste weg.

img_4821 img_4825

Bord 5 Jacques Thijssen – Wim de Jong ½ – ½ (zie het begin van het verslag)

Bord 6 Onno Marres – Herman Brinkhof 1 – 0

Onno zocht in een gesloten stelling fanatiek naar de winst. Dat lukte in een spannende partij, nadat zijn tegenstander de stelling met een offer had opengebroken.

Bord 7 Rinus Balkenende – Bert-Jan Boer ½ – ½

Bord 8 Marcel Verstappen – René Slaa 1 – 0

r2

[red.: klik hier voor het verslag van de PION.]

Share

4 reacties

 1. Klaus Wüstefeld schreef:

  In het verslag heb ik slecht aangegeven, wie er Wit of Zwart had.Hoewel dat wel te reconstrueren is, lijkt het mij prettiger voor de lezer, als je meteen weet wie de UVSer is. Dat Onthoud ik voor de volgende gelegenheid ! Het was een thuiswedstrijd: aan de even borden hadden de UVSers Wit en uiteraard aan de oneven borden Zwart.

 2. Jan van de Westelaken schreef:

  Heb het inmiddels gecorrigeerd, Klaus.

 3. Marcel Verstappen schreef:

  Dit meldt de PION op de site over mijn partij: “Zijn tegenstander speelde 1.e4 e5 2.d4 ex4 3.Dxd4 . Het is onbegrijpelijk dat je als zwart hier niet wint.” Ik hoop dat ik nog heel wat tegenstanders tegenkom die er zo over denken ;-)

 4. Jaap Amesz schreef:

  Polgar-Timman in Hoogeveen lang geleden. Daar kwam ook 3 Dxd4 op het bord, ik stond er naast. Zwart staat ook niet beter, het is eerder dat wit geen voordeel heeft. Mocht je uit te theorie willen raken, dan is Dxd4 best speelbaar.

  Jammer dat er zoveel sterke A-groepers gestopt zijn met de interne. Nu heeft UVS duidelijk niet meer de sterkste interne van Nederland, hopelijk keren de IM’s en FM’s uit het 1e terug.

Geef een reactie