Sla elk advies in de wind, ook als het goed bedoeld is. UVS 8 – Tornado 4

Leuk om maandagavond van mijn opponent te horen dat Tornado een jeugdafdeling heeft die even groot is als onze eigen jeugdafdeling. We kunnen een keer een uitwisseling op touw zetten. Maar daarvoor hadden we geen vergadering in café Groenewoud belegd. Er moest gerookt worden en gedronken en bovenal moest er worden nagedacht, liefst logisch, over veel te moeilijke dingen. Na 2 pionnen voordeel liet ik dat nadenken graag over aan de tegenstander en beperkte ik mij tot reactief vereenvoudigen, afruilen en inpikken.

Abdul Aziz wist met een brutale creatieve penning zijn punt binnen te harken. Zijn commentaar:

Een remise winnen is ook een kunst!

img_4820 img_4824

In het eindspel had Guus Leufkens voor zichzelf achter zijn zwarte pionnenhaag een zee van ruimte gecreëerd waarin niet veel meer gebeurde. Het festival werd georganiseerd op de eerste drie rijen van de tegenstander en de entree was via een open h-lijn.

Guus over zijn partij: “Het ging niet goed in het begin van mijn partij. Ik was iets te onbezorgd toen mijn tegenstander de aanval inzette op mijn koningsvleugel. Ik dacht die aanval wel te kunnen pareren, maar dan moet je dat natuurlijk wel goed doen. Ik speelde slordig en dat leek me duur te komen te staan. Tot mijn verbazing en opluchting zette Helmie Wolvers, mijn tegenstander, niet door en zo zag ik kans de aanval over te nemen. Ik dacht dat het nog moeilijk zou worden, want mijn koning stond ondertussen niet echt veilig meer, maar Helmie wist blijkbaar niet meer hoe hij verder moest en deed bij mijn eerste aandringen gelijk een foute zet. Toen was het gelijk binnen een paar zetten afgelopen. Mijn tegenstander gaf op toen hij ook nog een penning met het paard over het hoofd zag en zijn dame kwijtraakte. Abdul en Arjan hadden intussen al gewonnen, dus toen was het al 3-0.”

Suzanne van Winkel noteerde met minder dan vijf minuten op de klok nog steeds haar zetten. Ik mocht daar als teamleider op dat moment niets van zeggen. Maar nu mag dat wel. Dus, alle UVS-ers opgelet: MET MINDER DAN VIJF MINUTEN OP DE KLOK HOEF JE NIET MEER TE NOTEREN!!!

Dat scheelt inkt. Suzanne wist ondanks de tijdsdruk een remise-achtig eindspel met gelijkgekleurde lopers en evenveel pionnen om te buigen naar winst door middel van een piondoorbraak. Dat is een knappe prestatie.

r2

Share

2 reacties

  1. Jan van de Westelaken schreef:

    Jouw nogal uitbundige uitspraak over noteren geldt niet voor alle UVS’ers, Arjan. Onze KNSB-teams spelen met een increment van 30 seconden per zet en zijn om die reden te allen tijde verplicht te noteren.

  2. Arjan Schoonen schreef:

    Dat bewijst eens te meer dat je de meeste tips en adviezen maar beter naast je neer kunt leggen!

    Dank voor de aanvulling Jan.

Geef een antwoord