UVS2 lijkt eerste matchpunten binnen te hebben

Na twee nederlagen in de competitie werd het wel eens tijd om wat matchpunten te gaan scoren. onze tegenstander Almere1 leek een tegenstander die wel te hebben zou moeten zijn. Ook omdat we eens een keer op volle sterkte konden aantreden. Alleen Arie bleek toch verhinderd, maar dat betekende alleen dat ik de middag niet als non-playing captain zou doorbrengen,  maar gewoon achter de stukken.

Hans Quint pakte zijn eerste score in de externe voor UVS: het werd remise op bord 5. Het leek me een redelijk standaard geïsoleerde damepionstelling, waarin Hans kleine problemen had om het evenwicht te bewaren. Dat kostte vooral veel tijd, de remise was daarom zeker geen slecht resultaat. Maarten van Rooij won vervolgens op bord 6/8. Die stond de hele tijd een tikje prettiger in een gesloten Siciliaan, maar hoe hij uiteindelijk toesloeg heb ik niet zo meegekregen.

Op bord 1 speelde Luuk een lekker potje en was ongeveer gelijktijdig klaar met Maarten:

Een mooi score leek zich af te tekenen. Ik stond zelf namelijk ook erg goed, bij Ruud van de Plassche op 8/6 begon een aanval van de grond te komen en de andere partijen zagen er wel houdbaar uit voor de UVS’ers. Lars wist even later inderdaad remise te scoren, maar bij mij ging het helaas toch helemaal mis:

Ruud van de Plassche won zijn eindspelletje met een pion meer:

De tijdscontrole was net gehaald, maar Ruud leek toch wel erg lang na te denken over het vervolg. Dat kwam met 41. a4, g6 42.a5, Pc3 43.Kc6 Pe2 44. Ld3 Pd4+ en na 45.Kb6 vond zwart het wel snel welletjes. Maar had Ruud misschien zitten denken om ipv 41.a4 het Fischeriaanse 41.Lxh7 te spelen en quasi nonchalant zijn loper te laten insluiten met 41. … g6? (Denk aan 29 … Lxh2? in de eerste matchpartij Spassky-Fischer, 1972). Dat wint hier natuurlijk ook nog erg makkelijk voor wit en dan is het natuurlijk niet langer een echte hommage aan Fischer ;-)

Jeroen Clermonts (7) kon al even daarvoor genoegen nemen met remise omdat de matchwinst binnen leek. Met de winst van Ruud kwamen we inderdaad op 4½ punt.

Ivar maakte er nog even een zeeslang van op bord 4. Na de tijdcontrole stond hij wat minder, stuk tegen twee pionnen achter in een eindspel. Zijn tegenstander gaf zijn loper voor drie pionnen en ging toe aan de slag om het dame-eindspel met één pion meer om te zetten in winst. Dat leek vrij langzaam maar toch doelgericht te lukken, hij kwam zelfs drie pionnen voor. Na ruim 100 zetten begon de machine toch wat te haperen en kon Ivar miraculeus ontsnappen met een remise. Hij was op dat moment overigens nog in de veronderstelling dat het 3½-3½ stond en dat zijn halfje ons een broodnodig matchpunt had opgeleverd ;-)

Eindstand werd dus 5-3 in ons voordeel. Maar. Er bleek iets merkwaardigs gebeurd te zijn: Maarten en Ruud bleken aan de verkeerde borden te zitten, bord 6 en 8 verwisseld. Hoe kon dat nu toch? Ik vermoed dat Maarten en Ruud hun spullen al bij hun borden hadden neergelegd toen de bordnummers nog enigszins in een onlogische richting liepen op de twee tafels waar borden 6, 7 en 8 waren opgesteld. Bij de andere twee rijtjes tafels liep het 1,2 en 3,4,5 vanuit de bar gezien telkens van rechts naar links, bij die laatste tafel (achter de pilaar) liep het 6,7,8 van links naar rechts! Ik ben er nagenoeg zeker van dat Maarten daardoor terecht op de laatste rij aan het meest linkse bord plaatsnam, omdat daar toen een nummer 6 stond; hij had notabene direct daarvoor aan mij gevraagd of het klopte dat hij aan bord 6 moest plaatsnemen. In de wat rumoerige tussentijd tot de daadwerkelijke aanvang van de wedstrijd, waarbij velen weer wat rondliepen, heeft iemand dan waarschijnlijk met de beste bedoelingen die afwijkende volgorde gecorrigeerd door de nummers 6 en 8 om te wisselen, zonder dat Maarten of Ruud het is opgevallen. De tegenstanders gingen vervolgens wel volgens die nieuwe aanduidingen zitten. De wedstrijd begon dit keer ook nog zonder oplezen van de teamopstellingen en zo werd de verwisseling niet opgemerkt.
De wedstrijdleider heeft nu achteraf de opstelling van UVS aangepast zodat die overeenkomt met zoals die waarin gespeeld is en dat lijkt me ook de meest redelijke oplossing. Hier is zeker geen sprake van opzettelijke afwijking van de ingediende opstelling geweest, alle spelers hebben tot na afloop van hun partij in de veronderstelling verkeerd dat zij aan het juiste bord hadden plaatsgenomen. We moeten even afwachten of de KNSB er ook zo redelijk over denkt.

img_4796 img_4807
Share

6 reacties

  1. Klaus Wüstefeld schreef:

    Jammer Pepijn voor jouw partij, zag er een bepaald moment niet slecht uit , maar volgens mij had je mat in twee met 40.Ta8+! Misschien heb je het zelf al gezien ?

  2. Pepijn van Erp schreef:

    Er staat dan nog een loper op e4, die naar a8 loert.

  3. Anton van Rijn schreef:

    Er staat dan nog een paard op f6 dat naar e8 loert. Klaus doelt op 40. Ta8+ Lxa8 41. Da4+ Kf8! 42. Dxa8+ Pe8 (of met zetverwisseling op 40. Da4+ Kf8!). Ik hoorde dat er op Lichess een spelvariant is waarbij je wint als je of mat geeft of drie schaakjes achter elkaar kunt uitdelen. Hier kun je er geforceerd vijf achter elkaar uitdelen.

  4. Pepijn van Erp schreef:

    Ach, ik las 41.Ta8+, zat al een zet verder te kijken. Maar nee, een mogelijkheid om toch nog te winnen zat er niet in.

  5. Luukmaestro schreef:

    Dank voor je analyse! Heb heel wat goede mogelijkheden gemist. Grappig hoe ik het offeren van een stuk (31…Pxc3!) dan wel het ruilen van een licht stuk in zetten daarna totaal niet overwoog, tot het moment dat ik niet beter zag en dacht paarden te ruilen. Zelfs met enkel een Dame en een licht stuk is in vele varianten superieur boven de witten met een (tijdelijke) toren meer.

  6. Klaus Wüstefeld schreef:

    Tja het was laat op de avond en ik zat vóór het naar bed gaan nog te loeren op een leuk matje en daar leek mij de partij van jou, Pepijn, wel geschikt voor. Oh wat heb ik toen goed geslapen na deze “vondst” van Ta8+! Echter: Ik had het duidelijk mis,omdat Pe8 nog mogelijk was. Dat hoorde ik vanavond op de club en zie ik nu ook in de reacties. Tja,een blunder in mijn analyse. Overigens: ons 4de team won vanavond van Pion 3.

Geef een reactie