Oktober: baardmaand

Het werd al ‘aangekondigd’ tijdens het WK voetbal. Je zag het al op straat en op tv. Aangezwengeld door de hipsters – de millenniums die zelf wel bepalen hoe ze leven. De mannen met baarden zijn terug! De IJslandse voetballers lieten zien dat in baarden mysterische krachten schuil kunnen gaan. Mijn oma vond dat er vooral etensresten schuilgaan in baarden dus mijn ooms (en tantes) zijn baardloos gebleven. Maar dit terzijde. Voor de hipster is de baard een soort van lidmaatschapsbewijs van de hipsterclub: baard, lang haar in een knotje, oude kleren en een bakfiets. Hoewel hipsters ook in een maatpak op een motorscooter zijn aan te treffen. Maar wel met baard. En knotje.
Niks aan de hand. Baarden horen er nu eenmaal bij. Maar deze maand kreeg het baardengebeuren een dramatische wending. Ons menneke, de Argentijnse voetbalgod, de verlosser, de messias: Messie zelf! Messie zelf: dat kereltje dat zo vrolijk door het veld huppelt en bijna of helemaal huilt als hij verliest; dat broze ventje dat bij vrouwen onmiddellijk de tederste moedergevoelens oproept met zijn onschuldige oogopslag, zijn hoge stemmetje en zijn olijke gebuitel op het voetbalveld: ons menneke is bebaard geraakt.
Ons menneke is man geworden. Hij heeft een baard; een baard waarin je een bord gevulde soep in kunt laten verdwijnen. En mannen met baarden zijn echte kerels. Mannen met baarden die varen te kaperen (uit de tijd dat ‘songs’ en ‘nummers’ nog ‘liederen’ waren en uit volle borst door de hele klas werden meegebruld). Een baard dat is niet niks: een baard geeft kracht, moed, zelfvertrouwen. Wat moet dat worden in voetballand? Kan het dat er een verbeterde Messie is opgestaan? Een Messie twee-punt-nul? Dat hij mét baard nóg beter gaat voetballen?
En wij schakers dan? Het baardenbal is een beetje aan ons voorbij gegaan. Maar in de schaakwereld hebben we ook van die ‘mennekes’ rondlopen die wel eens aan de baard zouden kunnen geraken. Hoe zou Carlsen eruit zien met baard? Vast als een stoere Viking. En Karjakin? Als een woeste aan lager wal geraakte Russische adellijke? En Giri? Een soort van Nepalese Sjamaan? Benieuwd! En hoeveel ratingpunten zou dat schelen? Zouden ze met baard nog mooiere partijen winnen? Nog betere combinaties uit de hoge hoed toveren? Nog verder kunnen rekenen?
Neen. Schakers met baarden zijn gewoon gezellige kerels die een gezellige pot schaak willen spelen in een gezellige kroeg. Schaken doe je immers voor de lol! Bij UVS tenminste wel!
Bij UVS zijn een paar stugge baarddragers – baarden die er altijd al geweest zijn; nog van ver vóór het hipstertijdperk. Hier een partijtje tussen een gedistingeerd sikje en een (in potentie) woeste baard. Het toont aan dat schaken gewoon gezellig is. Ook met baarden.

Mijn voorspelling voor november: David laat zijn baard staan – hij scheert zich pas weer als hij een winstpartij heeft gespeeld die korter is dan zijn kortste verliespartij…

Share

Geef een antwoord