Schaken in Helsinki (10)

erikbigHet Finse schaakseizoen is al weer drie rondes oud, dus tijd voor de tiende ‘aflevering’ van ‘Schaken in Helsinki’! De negende eindigde met mijn inschrijving voor een reis georganiseerd door de Finse schaakbond bestaande uit een toernooi in Puškin in juni. Helaas ging de reis niet door omdat er te weinig deelnemers waren. Erg jammer, maar dat is vorige week goedgemaakt: met de familie met de boot naar Sint-Petersburg. Op deze manier heb je geen visum nodig, al mag je maar twee nachten in de stad verblijven. Een indrukwekkende stad met evenveel inwoners als heel Finland! We bezoeken natuurlijk de Hermitage en maken twee flinke stadswandelingen. Eén ervan eindigt bij het treinstation Finlandia waar het enige overgebleven standbeeld van Lenin staat:

Het standbeeld van Lenin met als opschrift 17 april 1917: de datum waarop hij terugkeerde uit ballingschap in Zwitserland, waarna de bolsjewieken de macht overnamen in de Oktober-revolutie. Op de achtergrond het station Finlandia

Het standbeeld van Lenin met als opschrift 17 april 1917: de datum waarop hij terugkeerde uit ballingschap in Zwitserland, waarna de bolsjewieken de macht overnamen in de Oktober-revolutie. Op de achtergrond het station Finlandia

Schakers heb ik niet gezien en toen ik in het hotel vroeg of er soms een park was waar ‘chess’ werd gespeeld, kwam de receptioniste aanzetten met een aantal ‘jazz’-clubs. Thuis had ik nog gezocht naar schaakclubs in Sint-Petersburg maar verder dan een schaakclub in een stad met dezelfde naam in Florida in de USA kwam ik niet. Volgende keer dus maar en dan beter voorbereiden!

De eerste keer dat we moeten spelen is meteen een heel weekend: 17 september tegen VSS uit Vaasa en 18 september tegen RaahLi uit Raahe (zie aflevering 5). Promoveren zal niet gemakkelijk worden dit jaar: we zijn derde op rating. Zaterdag gaat de wekker om 6:00 uur af omdat ik al om 7:00 uur in Espoo moet zijn, waar Matti Uimonen me oppikt voor de reis van 425 km naar Vaasa. Verder zitten nog twee invallers in de auto: Ville Mäkinen en Matti Koskinen. Deze ‘tweede’ Matti vertelt af en toe wat over de stad of streek waar we doorheen rijden. Zo komen we door Laihia, waarvan de inwoners bekend staan om hun zuinigheid. Er is zelfs een Museum van de Zuinigheid en ook zijn er veel moppen over de Laihianen. Zo vertelt Matti dat ze in Laihia het wc-papier aan beide kanten gebruiken! Om een uur of 12:00 komen we in Vaasa aan. Matti vertelt dat de stad voor 25% uit inwoners bestaat die Zweeds spreken, wat echter een oud dialect is dat de Zweden niet kunnen verstaan. Ook vertelt hij dat de straatnamen in het Zweeds boven die in het Fins staan als een gemeente voor meer dan 50% uit Zweeds sprekende inwoners bestaat. Kortom, soms moet een gemeente alle borden omdraaien…! Eerst wat eten natuurlijk en dan begint de wedstrijd om 13:00 uur. Ik speel met wit aan bord 3 een saaie remise. Na de tijdcontrole lijken we te gaan winnen: Ville staat gewonnen en Matti U. kan misschien ook nog winnen. Dat lijkt hij ook te gaan doen, maar dan slaat het noodlot op zet 59 toe:

En zo verliezen we nog met 4½-3½. Teleurgesteld stappen we rond een uur of 19:00 uur weer in de auto voor de reis van 250 km naar Raahe waar we overnachten. Onderweg dommel ik zo’n beetje in slaap maar schrik opeens wakker doordat Matti flink moet remmen: een jonge eland steekt de weg over! De eerste die ik zie hier in dit land! Rond een uur of 22:30 komen we aan bij hotel Tiiranlinna gelegen aan de rand van Raahe.

Hotel Tiiranlinna met de auto van Matti U.

Hotel Tiiranlinna met de auto van Matti U.

We gaan de stad in waar gelukkig nog een pizza-kebab tent open is, een in Finland zeer veel voorkomende combinatie. Echt lekker is het niet. Meest verassend is nog de pizza van Matti K. omdat hij er ketjap op doet! Ik slaap met Ville op de kamer die al om 07:00 uur opstaat omdat hij zowel werkt als studeert en binnenkort een tentamen heeft. Om 10:00 uur begint de wedstrijd tegen Raahe. Weer speel ik een saaie remise. Nu is het geluk echter aan onze kant en winnen we met 4½-3½ dankzij de blunder op zet 39 in de partij van Pasi:

De wedstrijd tegen RaahLi met alleen nog Jan aan bord 1 en Matti U. aan zes. Ze gaan allebei verliezen, maar we hebben dan al gewonnen

De wedstrijd tegen RaahLi met alleen nog Jan aan bord 1 en Matti U. aan zes. Ze gaan allebei verliezen, maar we hebben dan al gewonnen

Nog een paar wetenswaardigheden over Raahe dankzij Matt K.: 1) het stadje heeft door de staalindustrie daar een sterke communistische partij net als in twee andere plaatsen in Finland. 2) de Russen gaan er een nieuwe kerncentrale bouwen. Ze hopen hiermee ook toegang te krijgen tot de Westerse markt, want als ze door de strenge Finse regels komen dan moet het overal in de wereld lukken! 3) deze streek is de ‘bible belt’ van Finland: er wonen veel streng protestantse gelovigen met erg grote gezinnen. Nadat Matti U. klaar is vertrekken we voor de 605 km lange reis terug. Onderweg stoppen we nog bij een ABC restaurant met vies eten, maar prachtig gelegen aan één van de grootste meren van Finland met een oppervlakte van ongeveer 500 km2. Om een uur of 22:00 ben ik thuis.

Uitzicht op het Keitelemeer vanuit het ABC wegrestaurant

Uitzicht op het Keitelemeer vanuit het ABC wegrestaurant

Op 8 oktober moeten we weer spelen: tegen TuTS 2 uit Turku. Op papier een redelijk sterke tegenstander maar in de praktijk niet omdat ze zoals elk Fins team in uitwedstrijden veel spelers missen. Ze treden zelfs maar met 7 spelers aan! Ik speel aan bord 2. Halverwege de wedstrijd lijkt het nog spannend te worden, maar dan storten alle Turku-schakers in en winnen we zowaar met 8 – 0! Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt! Mijn partij is niet al te best maar ik win dus weer eens een keer na het vorig seizoen met alleen maar nullen en remises.

Dat was het weer! Gisteren hebben we de eerste (natte) sneeuw hier gehad dus ik hoop op een strenge en witte winter! Ter afsluiting voor de liefhebbers van de Finse taal deze foto van de Finse McDonald: Hesburger. Je kunt hier in Helsinki heerlijke hamburgers eten in diverse restaurants maar deze raad ik toch sterk af net als mijn zonen Tom en Harm!

erik5

Eerdere afleveringen:

Share

2 reacties

  1. Thei van Laanen schreef:

    De enige overgebleven Lenin staat in Sint-Petersburg? Die van Krasnodar
    stond er anders een maand geleden nog stevig bij!
    klik hier

  2. Joris Leijten schreef:

    Ik weet als verzamelaar dat er in Leninggrad een schaakberg is in een park: klik hier

Geef een reactie