September: wordt gevolgd

Wat is dat toch tegenwoordig?Iedereen volgt iedereen overal en altijd. We hebben een twentyfourseven economie en ook een twentyfourseven aandachtseconomie. Je besteedt twentyfourseven aandacht aan allerlei zaken waaraan je helemaal geen aandacht wilt besteden. Want dat moet. Je volgt en/of je wordt gevolgd. Eén psychologische afwijking is voorgoed uitgeroeid. Achtervolgingswaan kun je niet meer hebben: je wordt immers ook daadwerkelijk gevolgd.
Dat is ook wel een soort van menselijk instinct: volgen. We volgen graag. We zijn nog net geen lemmingen die zich vol goede moed van een rots af storten, maar we komen toch dicht in de buurt.
Kijk voor de grap maar eens naar The U S of A. Het kan toch niet anders dan ‘instinct’ zijn als je een type (goede woordkeus!) als Trump volgt? Want met empathie en verstand heeft dat niets te maken. Hoe kan iemand met maar een beetje gevoel in zijn donder en een beetje hersenen in zijn hoofd het in datzelfde hoofd halen om een type als Trump te volgen? Je zou zeggen dat een presidentskandidaat die weigert belasting te betalen, die vrouwen terug de 18de eeuw in trapt, die racisme een deugd vindt, die… Dat die zo ongeveer 0 stemmen zou krijgen. Nou, OK, twee dan: van zichzelf en van zijn vrouw. Omdat die moet. Niets is minder waar: miljoenen volgen die man. Miljoenen!!! Scary business!
Maar wij UVS’ers kunnen er ook wat van. Zodra ons vlaggeschip ten onder gaat, zien wij geen mogelijkheid meer om een normale pot schaak te spelen. Het Eerste verliest: dan verliezen wij allemaal! Als lemmingen duiken we in de leegte. Zwarte Zaterdag had al een negatieve connotatie: UVS (de eerste drie teams) heeft nog wat negativiteit toegevoegd aan dat begrip.
Ja dat blindelings volgen is niet echt verheffend. Hoewel… Op het schaakbord kan het wel verheffend zijn. Op de Olympiade (Welke Olympiade? De Olympiade die we allemaal al uit ons geheugen gewist hebben? Ja, dié Olymiade) mocht Rusland (Welk Rusland? Dat land waarmee we bijna in oorlog zijn omdat het vliegtuigen met onze burgers uit de lucht schiet? Ja, dát Rusland) tegen Italë spelen. Nee, dat formuleer ik niet goed. Dat moet zijn: mét Italië spelen.
Enfin. Kramnik laat zien dat hij de ideale uitdager van Carlson zou zijn. Hij kan superdegelijk spelen, maar kan ook creatief en origineel zijn tegenstander van het bord kloppen. Dit is een prachtige partij om even te volgen. Kijk vooral naar de A-toren. Die is superjaloers en wil overal gaan waar de andere toren gaat. Allebei gaan ze via d1, d8 en a8 naar a6. En vormen zo ook nog een soort vraagteken. Het is of Kramnik ons wil vragen of dat allemaal wel zo nodig is, dat volgen. Kunt u het allemaal nog volgen?


Onnavolgbaar! Ik ga die Kramnik volgen!
Mijn voorspelling voor oktober: UVS4 t/m UVS9 besluiten het voorbeeld van de eerste drie teams NIET te volgen.

Wordt vervolgd.

Share

Geef een reactie