Augustus: honderd in de maand

 

Honderd. Het getal heeft iets magisch. Op de een of andere manier vinden wij honderd een speciaal getal. Als iets ‘honderd’ is, wordt dat gevierd. Een relatie bijvoorbeeld: 100 jaar getrouwd – heet dat niet een pollonium-bruiloft? Of een wedstrijd die 100 keer gehouden is. Altijd reden voor een feestje. Zo ook de vierdaagse dit jaar. We vierden de honderdste. Maar dat was in juli.
In augustus kwam ‘honderd’ op vele manieren in het nieuws. Zo verschenen in de nacht van 11 op 12 augustus wel honderd vallende sterren aan het firmament. Een voorteken? Was één van die vallende sterren wellicht Daphne Schippers die de honderd meter niet won op 14 augustus? Of waren het de zwemmers die geen enkele honderd meter wisten te winnen?
Honderd is ook een respectabele leeftijd. Alleen weggelegd voor de allersterksten. Nou ja, erg sterk zijn ze niet meer als ze honderd zijn. Maar dat terzijde. De honderste zomergast, Andrea Maier, schotelde ons deze maand een mooie toekomst voor: 100 jaar worden we allemaal! Niet meer alleen de allersterksten, maar ook de slapjanussen. Wel natuurlijk gezond leven hoor! Dus niet meer die 100 biertjes per maand wegtikken! En die 100 porties frites per jaar? Niet doen! Als je tenminste de honderd wilt halen.

Verder hadden we natuurlijk het honderdste politieke seksschandaal in the USA; de honderdste zonnige dag van dit jaar en de honderdste assistent-trainer die weg loopt bij het Nederlands elftal.
Hoe mooi is het dan om te horen dat we deze augustus bekend mogen maken dat UVS het aantal van 100 leden overschreden heeft! Fantastisch! Duizelingwekkend! Frappant ook.

Dan rest mij natuurlijk geen andere mogelijkheid om het volgende partijfragment te presenteren. Tim Krabbé heeft geprobeerd om de 100 beste zetten te verzamelen. Het zijn er  al 110 geworden: “the 110 most fantastic moves ever played”. Op nummer honderd staat de inmiddels bijna honderdvoudig Nederlands kampioen: Jan Timman. Een mooie manier om het nieuwe schaakjaar in te gaan: genieten van pure schoonheid.

Zo en nu zelf maar eens een paar van dat soort zetten uit de hoge hoed toveren. Liefst honderd dit seizoen!

Mijn voorspelling voor september: de lichten doen het in de speelzaal, alle honderd.

Share

Geef een antwoord