Juli: de maand van het roofdier

Da’s nog eens wat anders dan komkommertijd: de maand van het roofdier! Ja, vroeger, in de komkommertijd, toen hadden we ook roofdieren. Wolven in Groningen, zwarte panters op de Veluwe, krokodillen in de buurtvijver. Van die dingen.
Maar nu is er op mondiale schaal sprake van roofdieren! En niet omdat journalisten ook maar een stukkie moeten schrijven; ook als er niks te schrijven is. Nee: we are under attack!
Zo heb je Mohammed ‘Rocky’ Ali en zijn maatje Youssouf ‘Rambo’ Ben Jalah die jarenlang in trainingskamp hebben gezeten om hun heilige missie uit te voeren. Geen zee te diep, geen berg te hoog, geen leger te groot voor deze superhelden. En met ware doodsverachting kregen zij het voor elkaar – ongetwijfeld door razend slim samen te werken en optimaal gebruik te maken van hun ingesleten gevechtstechnieken – om zowel een bejaarde non als een hoogbejaarde priester in een afgelegen dorpje in Frankrijk te grazen te nemen. De priester was dood – bij de non lukte dat niet meteen. Roofdieren zijn het. Erger dan roofdieren – roofdieren doden alleen om te eten.
In Nieuw-Zeeland hebben ze genoeg van de roofdieren. Ze hebben een uitgebreid stappenplan gemaakt om van die beesten af te komen. Wellicht dat de VN eens moet gaan praten met die Nieuw-Zeelanders: hoe ze dat gaan doen, al die roofdieren met wortel en tak uitroeien.
Wat negatief weer allemaal! En zo onnodig! Roofdieren zijn helemaal niet negatief! Ze hebben een belangrijk functie in de natuur. En als je roofdieren aan het werk ziet dan kun je daar als sportman zeker bewondering voor hebben. Wij schakers helemaal. Hoe zo’n panter zijn prooi observeert, benadert, inschat, opjaagt, bespringt en doodt. Fascinerend!
Ik merk steeds meer dat Magnus Carlsen niet de duffe schuiver is waarvoor ik hem ooit heb uitgemaakt. Prachtig om te zien wat hij allemaal uit een schijnbaar eenvoudige remisestelling kan halen. Zo doen roofdieren dat: zoeken naar de zwakte van de tegenstander, geduldig wachten en toeslaan zodra het kan. Maar ook qua mentale veerkracht en vasthoudendheid heeft Magnus wel wat weg van een roofdier. In Bilbao (dubbelrondige zeskamp met de sterkste spelers van de wereld) verloor Carlsen in juli in de eerste ronde van Nakamura. Voor veel spelers is dat killing. Die zie je het hele toernooi niet meer. Maar Carlsen zie je wel. Die recht zijn rug. Gaat er nog eens goed voor zitten en knalt er eventjes drie uit drie uit! Tegen de wereldtop! Dit fragment is denk ik wel typerend voor het roofdier Carlsen.

En toen was Karjakin aan de beurt. En toen Wesley So. Gesublimeerde agressie.

Misschien moeten de Rocky’s en Rambo’s gewoon leren schaken en hun ‘gedurfde’ roofdier-acties uitvoeren op het schaakbord. Dan zou je je namelijk nog kunnen vermaken met hun stupiditeiten.  Want om een spelletje kun je tenminste nog lachen…

Voorspelling voor augustus: China gaat de match Carlsen – Karjakin (WK eind dit jaar) organiseren. Kunnen ze oefenen. Want na 2020 zijn er alleen nog maar Chinese wereldkampioenen. Maar dat is logisch.

Share

Geef een antwoord