Onbekende wapens in de Grünfeld-verdediging

Voor schakers die met zwart de Grünfeld-verdediging op het repertoire hebben staan, is er erg goed nieuws. Onlangs is er een fantastisch goed boek verschenen: Unknown Weapons in the Grünfeld van de in 1964 in Belgrado geboren Milos Pavlovic die bekend is als ex-schaakkampioen van Joegoslavië en van eerder verschenen hoogwaardige schaaktheorie. Voor degene die niet vertrouwd is met de Grünfeld: het is een van de meest dynamische openingen voor zwart. Grootheden als Fischer en Kasparov hebben in het verleden aan de ontwikkeling van deze bijzondere opening een grote bijdrage geleverd. De beginzetten zijn 1 d4 Pf6 2 c4 g6 3 Pc3 d5.

clemens4

Unknown Weapons in the Grünfeld bevat twaalf overzichtelijke hoofdstukken. Veel aandacht is besteed aan de logische structuur van het boek. Zo begint elk hoofdstuk consequenterwijs op een oneven bladzijde en zijn subvarianten niet in het zwart maar in het grijs afgedrukt.
Het boek bevat, zoals het hoort, weinig tekst, veel gedetailleerde analyses en veel interessante en nieuwe aanbevelingen. Zo worden er zes bladzijdes besteed aan de gloednieuwe variant 4 Pf3 Lg7 5 h4.
Als je de boektitel googelt, vind je o.a. de inhoudsopgave en de eerste 14 bladzijdes van een proefdruk van het boek. Belangrijk: de fouten in de digitale proefdruk zijn niet meer terug te vinden in het analoge boek. Het boek is gegarandeerd goed gecontroleerd op fouten.
Het eerste schaakboek zonder minpunten moet nog geschreven worden. Ook Unknown Weapons in the Grünfeld kent er m.i. een aantal. De koppen bestaan uit iets te schreeuwerige chocoladeletters, de analysediagrammen zijn aan de kleine kant en als lezer zit je achter de witte stukken. Deze minpunten staan een hoge waardering voor het boek echter geenszins in de weg! Unknown Weapons is fantastisch goed en zeer gebruiksvriendelijk.

Heb je als zwartspeler nog steeds geen goed antwoord op 1 d4? Dan is de Grünfeld een aanrader.

M. Pavlovic: Unknown Weapons in the Grünfeld
Thinkers Publishing, 2016
Aantal bladzijdes: 230
Taal: Engels
ISBN: 9789082256666
Prijs: € 22,95

Share

Geef een antwoord