Juni EXIT-maand

Exit donderdag! Terug naar de maandag. Helemaal klaar met die donderdag. Weg ermee! Lekker terug naar de vertrouwde maandagavond. Terug naar het oude, vertrouwde ritme. Terug naar de roots. Heerlijk. Mooi begin van de maand! Exit donderdag.
Maar we hadden meer exits deze maand. Zo konden al onze titelhouders, de IM’s, FM’s en CM’s met gebogen hoofd het kampioenschap vaarwel zeggen. Exit meesters. Noud Lentjes wist als titelloze schaker alle meesters ruim voor te blijven.
En dan was daar natuurlijk nog het perfide Albion. Vers in de herinnering – het is tenslotte slechts een paar maanden geleden – ligt nog de verontwaardiging van de Engelsen dat de Schotten eventueel het Verenigd Koninkrijk zouden verlaten. Dit soort reacties hoorde je: “Asociaal! Wat een ongelooflijk staaltje sektarisch separatistisch populisme van die Schotten! Samen staan we sterker! Elke Schot die exit wil is dom, kortzichtig en ziekelijk nationalistisch. Dat snapt toch iedereen!?”

Precies. Dat snapt iedereen… behalve…

Maar de meest dramatische exit was toch wel die van Verschikkelijke Viktor! Viktor verkeert voortaan in de eeuwige schaakvelden. Drie momenten schonk Viktor mij; drie momenten die mijn liefde voor schaken aanwakkerden. Het eerste moment was toen ik een jaar of veertien was en af en toe, tussen het hockeyen, voetballen en kaarten door, ook wel eens een potje schaakte met mijn vriendjes. Omdat ik, min of meer toevallig, nogal vaak won werd ik, als ik een paar seconden te lang nadacht, Kortsjnoi genoemd: “Hé Kortsjnoi! Schiet es op man!”
Ik had geen flauw idee wie die schaker was; ik wist alleen dat hij erg goed was. Dus dat streelde mijn ‘schakers-ego’. Mede hierom meldde ik mij bij de schoolschaakclub en later bij de plaatselijke schaakclub. Bedankt Viktor!
Het tweede moment was ergens begin jaren ’80. Kortsjnoi speelde een kloksimultaan tegen het eerste van Eindhoven. Ergens op een groot plein in Eindhoven. Dat eerste van Eindhoven speelde destijds mee om het clubkampioenschap van Nederland. Kortsjnoi veegde de vloer met ze aan. En ik kocht daar mijn eerste schaakboek, getiteld: Viktor Kortsjnoi. Bedankt Viktor.
Het derde moment kwam enkele jaren later. Ik ging een paar partijen uit het boek naspelen. De commentaren en de analyses van Kortsjnoi maakten indruk. Maar de meeste indruk maakten de ondoorgrondelijke zetten.
diagram1

Viktor speelde hier b3 in zijn vijfde matchpartij tegen Petrosjan. Hij geeft de zet een uitroepteken. Niet omdat het zo’n goede zet is, schrijft hij, maar omdat hij verwachtte dat Petrosjan zich aan de zet zou ergeren. En omdat hij eerder in de match ook al een keer b3 speelde en won.

Nog duisterder is deze zet tegen Platchetka.

diagram2

Wit speelde Kd1. Ik weet nog steeds niet waarom. Ik – en ik denk vele schakers met mij – zou de zet niet eens overwegen. En als ik hem wel zou overwegen zou ik hem niet spelen. Een mysterie. En dat is mooi. Het schaken herbergt gelukkig veel mysteries; dit is er één van. Geschonken door Viktor Kortsjnoi. Bedankt Viktor.
Voorspelling voor de komende maand: Nederland wordt Europees Kampioen van de niet-geplaatste landen. Friesland houdt een Frexit-referendum en wil vervolgens toetreden tot het Gemene Best. En de UVS-vluggertjes-snelschaaksite wordt de meest bezochte schaaksite van Nederland.

Share

Geef een antwoord