Tijger Tegen Timman

Kent u het boekje Chess for Tigers?

webb01

De te jong overleden IM Simon Webb heeft een filosofie bedacht, wat weinig met puur technische schaak kennis te maken heeft. Hij wil dat schakers de geuzennaam van Tijgers aannemen, waarbij de Tijger staat voor iemand die er alles aan doet om te winnen, maakt niet uit hoe!

In een van de hoofdstukken geeft hij een voorbeeld, hoe je als zwakkere speler van een sterkere speler kunt winnen. Stel nou dat ik 100 rustige positionele partijen tegen Timman speel, dan wint hij er 99. Webb’s ervaring is dat wanneer de zwakkere schaker er een tactische chaos van maakt, dat de statistiek relatief in het voordeel van de zwakkere schaker kantelt. Een positionele fout zal Timman niet de wedstrijd kosten en hij -als ervaren GM- zal dat in de zettenreeksen erna kunnen compenseren.

Mocht Timman tactisch materiaal blunderen, dan is de kans dat hij dat later goedmaakt veel kleiner. Mijn doel was dan ook om tactische chaos te creëren. Nu had Timman een lijstje gekregen met de ratings van zijn 30 tegenstanders in de OSBO simultaan van 25 juni in Arnhem en was ik als sterkste tegenstander apart in een hoek gezet zonder andere bordspeler naast me, en nam hij bij mij wat meer tijd dan bij zijn 1500 tegenstanders, toch was ik onder de indruk van Timman. Niet zozeer om het tactische spel, want de computer laat zien dat we beiden veel gemist hebben en mijn verlies hing uiteindelijk om 1 tactische variant heen waarvan ik niet eens weet of Timman het zelf echt gezien had of dat hij een gelukkige gok had gedaan, maar om zijn pragmatische insteek. Hij koos zeer snel de varianten die hem minimaal gelijk spel of risicoloos voordeel gaven, zodat hij relatief snel verder kon naar het volgende bord.

Tot slot: Noud en Paul gefeliciteerd met jullie prijzen!

Share

Geef een antwoord