Van een harde nederlaag in de shisha lounge naar een glorieus kampioenschap

noudl4Voor dit seizoen keek ik erg uit naar het wekelijks spelen tegen de sterke spelers die in de interne competitie van UVS rondlopen. Daarvoor zou ik echter wel eerst moeten promoveren vanuit de B-groep. Dit ging ondanks de 100% score niet zonder slag of stoot. De spelers gaven me flinke tegenstand en vooral in de partij tegen Erik van Oosterhout stond ik ronduit slecht, maar ik ben nou eenmaal tricky dus helaas mocht het niet zo voor hem zijn.

Vervolgens kon ik me opmaken voor de eerste periode in de A-groep. Deze periode ging nog niet zoals gehoopt en ik verloor onder andere kansloos van Guido en verloor ook een interessante partij van Jaap (Houben). De partij die me uit deze periode echter het best is bij gebleven is de partij tegen David. Nadat we allebei een paar keer niet konden, besloten we om te schaken in een café bij ons in de buurt. Dit café bleek echter nog niet open te zijn toen we daar om half 7 aankwamen. Vervolgens besloten we om dan maar in een shisha lounge te gaan schaken (wat kan er mis gaan?). We werden daar uiterst gastvrij ontvangen en er was ook nog enige belangstelling voor onze partij. Ondanks de ietwat andere omstandigheden speelde David een erg goede partij en werd me goed duidelijk hoe moeilijk het zou worden om van sterke spelers als David te kunnen winnen.

De derde periode kon ik al een stuk beter meekomen en werd ik zelfs tweede achter Hans met 4 punten. Vooral met mijn overwinning op Jaap was ik erg tevreden.

Wel speelde ik in deze periode maar drie potjes omdat ik twee partijen reglementair won, wat eigenlijk nooit leuk is.

Vol goede moed begon ik dan ook aan de kampioensgroep. Na mijn eerste drie partijen had ik 2.5 punt, waarmee ik tevreden was. Vervolgens moest ik weer tegen David. Deze partij verliep tot een bepaald moment helemaal zoals ik had gehoopt. Maar op zet 18 maakte ik echter een grote fout waardoor ik in plaats van erg prettig ineens erg slecht stond. Vervolgens wist ik de partij miraculeus toch nog de winnen en dit deed mijn vertrouwen in een kampioensgroep flink toenemen.

Daarna volgde de partij tegen Anton die ik na een spannend gevecht wist te winnen, waarmee ik op een score kwam van 4.5 uit 5. Hans had echter al zijn partijen nog weten te winnen en daardoor was de partij tegen Hans cruciaal voor het kampioenschap. Voor deze partij had ik dan ook een verrassing voorbereid, namelijk het spelen van 1.d4. Dit pakte erg goed uit en de partij werd mijn beste partij uit de kampioensgroep.

De twee partijen hierna tegen Guido en Tsji stond ik een groot gedeelte van de partij erg goed. In beide partijen grepen mijn tegenstanders de enkele kans die ze beiden kregen niet aan waarna ik alsnog overtuigend kon winnen. Hiermee bleek ik later mijn kampioenschap veilig te hebben gesteld, bleek na een mail van Hans. Grappig was overigens dat ik op de dag dat ik eigenlijk tegen Tsji zou spelen er pas laat achter kwam dat hij op dat moment in China was, gelukkig konden we de partij nog inhalen.

De laatste ronde moest ik tegen Hans Quint en er kwam een interessante theoretische stelling op het bord. In die stelling haalde Hans Quint echter de zetten door elkaar waarna ik een pion buit kon maken. Later bleek echter dat de zet van Hans Quint nog 5 keer door grootmeesters was gespeeld en die allemaal niet verloren, dus zo gek was de zet nog niet.

Het voelde erg goed om de groep met zo’n hoge score te winnen en ik ben erg tevreden met m’n spel, ook al heb ik hier en daar natuurlijk ook wat geluk gehad. Daarnaast wil ik ook het bestuur van UVS bedanken voor de gastvrije ontvangst, dit is ook een belangrijke factor voor succes.

Hopelijk zijn er op de slotavond zoveel mogelijk mensen om mij en de andere simultaanspelers het vuur aan de schenen te leggen, tot dan!

Share

Geef een reactie