Mei: maand van ontkenningen

Het begon natuurlijk met ons onvolprezen bekerteam dat toch wel mooi tweede van Nederland is geworden. Gewoon even ontkennen dat er misschien wel tientallen sterkere teams in Nederland te maken zijn en gewoon ervoor gaan. Dat deden onze jongens: ze gingen ervoor en kwamen beladen met prijzen terug op het honk in Nijmegen. Maar dat ontkennen… Dat was wel een dingetje deze maand. Er werd ontkend dat het een lieve lust was. Zo ontkende Van Gaal dat hij ontslagen zou worden; ontkende kersverse politica Sylvana de Armeense genocide; ontkende Kruijswijk de wet van de zwaartekracht en natuurlijk ontkenden Poetin en Erdogan ook weer van alles.
Maar de heer Brouwer toonde in zijn partij tegen Klip (zie het verslag van Hans) het toppunt van ontkennen. Hij heeft in deze stelling doodleuk Pc3 gespeeld.”Wat? Dreig jij mat? Helemaal niet! Kom maar op gast!”


Dat deed Hans, blij dat hij de matzet mocht uitvoeren: Pg3#

Een niveautje hoger deed Giri ook van zich spreken. Hij ontkende doodleuk de superioritet van Karjakin. In deze partij laat Giri de Rus alle hoeken van het bord zien. Nou ja, alle hoeken… In ieder geval de hoeken a8 en h8: op beide velden promoveert een pion tot dame. Ja – en dan offert Giri ook nog twee dames in die partij. Dat is vast ook een ontkenning ergens van… verlatingsangst denk ik. In ieder geval is Tim Krabbé bezig met een nieuw hoofdstuk in Schaakcuriosa.


En mei was natuurlijk de maand dat grootmeester Jorden van Foreest gespot is bij UVS. Aangetrokken natuurlijk door de prachtprestaties van onze teams, maar vooral aangetrokken door de oergezellige sfeer. Zo kon hij zich laven aan een paar enerverende snelschaakpartijtjes met Paul ‘Capablanca’ Span en mocht hij optreden als consulting partner van Grande zelve. Maar dat zal ook wel weer ontkend worden.

Mijn voorspelling til ik over de zomervakantie heen: ons eerste team wordt komend jaar versterkt met Jorden van Foreest en de nieuwe kampioen van UVS Noud Lentjes!

Share

Geef een antwoord