Kers op de taart

Zilver in de KNSB-beker, het is een mooie bekroning van een zeer succesvol seizoen voor UVS. We plaatsten ons voor de finaledag door in de laatste voorronde in een zeer spannende wedstrijd te winnen van De Stukkenjagers. Omdat Hemelvaart (de dag waarop de bekerfinale traditiegetrouw plaatsvindt) dit jaar op 5 mei viel, waren wij uitgenodigd in Wageningen. Daar werd tegelijkertijd het Bevrijdingsschaaktoernooi gehouden. Dit toernooi vond plaats in een grote sportzaal, terwijl wij in een rustige nevenzaal speelden.

Het UVS-viertal bestond uit Jaap Houben, David Miedema, Joost Retera en ikzelf. Jammer genoeg kon GM Maarten Solleveld die ons in de voorronden er tweemaal doorheen had gesleept, niet meedoen vanwege een studiereis. Ook de andere ploegen kwamen niet in hun sterkst mogelijke opstelling opdagen. Er deed slechts één grootmeester mee: Loek van Wely bij Kennemer Combinatie, dat dan weer wel. Hij nam twee sterke jonge meesters mee, waardoor zijn team de grote favoriet was. Op papier waren wij de nummer twee, al was het verschil met Groninger Combinatie en Zukertort Amstelveen niet groot.

Voordat ik verderga met het schaaktechnische deel, wil ik iedereen bedanken die ons vanaf de zijlijn hebben aangemoedigd. Allereerst Dennis, Ivar, Jeroen, Lars, Roy, Valerie en Wouter (hopelijk ben ik niemand vergeten). Geweldig dat jullie speciaal hiervoor naar Wageningen zijn gekomen! Ook Anton, Guido en de andere UVS’ers die deelnamen aan het rapidtoernooi bedankt. Leuk dat jullie regelmatig kwamen binnenwippen om te zien hoe het ons verging.

Halve finales

We lootten in de halve finale Zukertort Amstelveen en gelukkig niet Kennemer Combinatie. Het werd een spannende wedstrijd. Ik won met een rechttoe-rechtaan aanval, terwijl David in een boeiende partij remise maakte. Jaap raakte in het middenspel in de problemen en redde het uiteindelijk niet. Alles hing toen af van Joost. Onze teamcaptain had een beter maar niet evident gewonnen toreneindspel. Dat wist Joost langzaam maar zeker naar winst te voeren.

In de andere halve finale won Kennemer Combinatie moeizaam van Groninger Combinatie. Van Wely pakte het volle punt maar of het allemaal zuivere koffie was? De andere partijen eindigden in remise. Daarbij kwam Ducarmon goed weg tegen Hoeksema.

amstelveen

Finale

In de finale tegen Kennemer Combinatie zag het er al snel niet goed uit voor ons. David had veel zin om tegen King Loek te spelen, maar zijn originele openingsopzet kwam niet helemaal uit de verf. De stukken van David kwamen wat ongelukkig te staan, waarna hij een pion verloor. Ikzelf wilde een taaie positiepartij vermijden en pakte nogal optimistisch een houtje. Dat kon op zich nog, maar een zet later ging ik lelijk in de fout. Rond de twintigste zet was eigenlijk alleen de vraag hoe lang het zou duren voordat ik moest opgeven. Jaap had intussen in de opening minder dan niets bereikt, terwijl de stelling van Joost nogal gammel oogde.

Maar zie, opeens kregen we toch weer een beetje hoop. Nadat mijn tegenstander enkele malen verzuimd had om de genadeklap uit te delen, kon ik afwikkelen naar een remiseachtig eindspel. Jaap kreeg even goede kansen tot hij een geniepige wending van Ducarmon overzag. Daarmee was het pleit beslecht, omdat David het ondanks hardnekkig verzet niet kon bolwerken en de creatieve aanpak van Joost niet werd beloond. Jaap dreigde tot zijn eigen afgrijzen zelfs twee nullen op één dag te incasseren. Dat lot bleef hem ten slotte bespaard. Daarmee won Kennemer Combinatie met 3-1 en kreeg de grote wisselbeker. Groninger Combinatie pakte het brons door nipt Amstelveen te verslaan.

kennemer

bekerteam
Het UVS-bekerteam met van links naar rechts: FM Jaap Houben, IM Hans Klip, teamcaptain FM Joost Retera en IM David Miedema
Share

Geef een antwoord