Het belang van de koningspositie in een zware stukken eindspel.

Wanneer er een eindspel met zware stukken op het bord is gekomen, dan draait het om de veiligheid van de koning. Dat is vaak belangrijker dan pionnenzwaktes of pionnen voor staan. Bij mat is het klaar natuurlijk. Zo had ik deze week in de interne bij SMB een zwaar stukken eindspel op het bord wat ik als objectief gezien remise beschouwde, toch sloeg ik het remise aanbod af van Fassaert om de simpele stelregel dat zijn koningspositie zwakker was en dat er dan links of rechts altijd nog wel wat truuks kunnen komen.

Het ondervinden van de kracht van zware stukken richting een zwakke koningspositie heb ik zelf moeten ondervinden tegen een FM in Groningen afgelopen jaar. Mijn tegenstander speelde het uitmuntend en alleen met een tegen-truuk kon ik eeuwig schaak houden. Overigens is dit de enige partij in mijn leven waarmee ik met mijn koning zijn koning eeuwig schaak hield. ;) Dat kan toch niet, hoor ik je denken. ;)

Share

Geef een antwoord