UVS 2 verslaat Fischer-Z: ‘Perfect day’ voor het Tweede

“Grande maakt het verslag. Die schijnt morgen als toeschouwer aanwezig te zijn. Ik kijk er naar uit.”
Dwingend baasje die Luuk. Bovenstaande opdracht ontving ik in de mail. Tja. Wat moet dat moet. Dus op naar café Groenewoud. Altijd gezellig!
Het verslag dus van de avonturen van het tweede. Voor de opzet speel ik leentjebuur bij Hans Klip (van het eerste bord naar het laatste bord) en Bert-Jan Boer: wat voelde je? Want zoals zo vaak slaat Bert-Jan hier wel de spijker op zijn kop. Waar gaat het nou eigenlijk om bij zo’n verslag? Precies: om de emotie! Schaken is emotie. Verder niks. Dus niks geen diagrammen deze keer.
Dit verslag is gebaseerd op eigen waarneming, hier en daar een flard van een gesprek en een heleboel interpretatie. De gesprekjes hieronder hebben niet echt plaatsgevonden, maar zijn een reconstructie van wat ik ‘de waarhgeid’ zou noemen. Maar ja – ik ben toevallig erg goed in interpreteren en reconstrueren, dus ga er maar van uit dat het allemaal waar is.
Goed. We lopen dus gevoelig en empathiek de borden af. Waarbij nog gezegd moet worden dat met drie afwezigen, Luuk, Ruud S en Tsji wel het hart uit het team gesneden was. De vervangers zijn Pepijn, Maarten en Arno.

Lars op bord 1. (1)
“Wat voel je?”
“Nou teamcaptain he!”
“Teamcaptain is geen gevoel Lars.”
“Nou ehhh. Lekker gespeeld. Druk gezet. En gewonnen dus. Wel jammer dat mijn tegenstander in de analyses alles won.”
“Lars. Wat voel je?”
“Eindeloze leegheid. Ik voel de diep-existentiële overlevingsdriften in mij opkomen en meteen weer wegvloeien. Ik voel, ik voel. Ik weet niet wat ik voel!!!”
“Dank je Lars.” En op dit moment laat Lars zich in de analyse voor de 20ste keer matzetten. Wanhopig laat hij snikkend zijn hoofd tussen twee halflege kelken bier op de tafel zakken. Mooi. Punt voor UVS dus.
Arie op bord 2. (1)
“Wat voel je?”
“Ik ben blij dat je deze vraag stelt. Ik wil eerst een lans breken voor de vluchtelingen. We hebben in dit land zoveel lege gevangenissen. Laat die arme mensen daar toch lekker wonen. Krijgen ze nog een gratis i-pad ook!”
“Dat is geen gevoel Arie.”
“Nou ja dus. Mijn tegenstander speelde een drie-rijen-systeem en ik speelde het vier-rijen-systeem. Ruimte, tijd; van die dingen en dan weet je het wel. Puntje gedrukt.
“Arie – wat voel je nu?”
“Nou ja verschillende gevoelens strijden in mijn binnenste en het zijn ook tegenstrijdige gevoelens. Aan de ene kant ben ik vrolijk en blij niet alleen voor mij, maar ook voor de club. Aan de andere kant is er droefenis.
“Droefenis? Vertel Arie!”
“Nou ja Grande. Ik zou hier nu graag wat grappen over Erdogan maken, maar dat durf ik niet meer. Dus ja – droef en vrolijk tegelijk.”
Jan op bord 3. (1/2)
“Wat voel je?”
“Was een lange zit. Straal remise. Al 80 zetten lang.”
“Gevoel?”
“Uitgeput Grande. Ik voel me volledig uitgehoond, leeggezogen, afgepeigerd. Ik ben kapot.”
“En die remise? Wat doet dat met je?”
“Ja in de verte proef ik wel enige vorm van voldoening. Maar vooral voor het team.”
“En?”
“En ik moet de trein naar Doetinchem halen – doei!”
Jeroen op bord 4. (0)
“Wat voel je?”
“Ik wil graag mijn geliefde en al mijn vrienden en kennissen bedanken.”
“En die Labrador dan? ”
“Die ook.”
“Maar Jeroen. Wat voel je nu dan? Je bent tenslotte hard en genadeloos van het bord gestampt. Dat lijkt me nou niet echt een pretje.”
“Ik voel dankbaarheid. Ik wil ook graag van deze gelegenheid gebruik maken om ook al mijn teamleden te bedanken. Ook Roy die geen teamlid is, maar toch ook een bedankje verdient.”
“?”
“Ja Grande, waar dat op slaat dat weet ik ook niet.”
Pepijn op bord 5. (0)
“Wat voel je Pepijn?”
“Dat is een vraag.”
“Klopt.”
“Ik raakte verdwaald in de quantumsingulariteit rondom veld e5 aan de ene kant en aan de andere kant de vraag waarom de dame niet toloper heet omdat die toch de eigenschappen van een toren en een loper in zich heeft. Maar misschien is toroper een betere naam.”
“Maar Pepijn, wat voel je nu?”
“Ik voel me enigszins ontdaan. Ergens in mij borrelt teleurstelling. Ook schaamte. Schuld. En… Moet jij niet naar bord 6?”
Maarten op bord 6. (1)
“Wat voel je?”
“Ik vraag me af hoeveel de contributie op de macrame-club is.”
“Maar je hebt toch gewonnen?”
“Ja maar het was niet een partij uit één stuk. Het had allemaal wat harder gekund. Ik heb zelfs ergens wat minder gestaan.”
“Maar wat voel je dan?”
“Ik voel dat ik boete moet doen. Voor straf ga ik vanavond wel vier Leffes wegdrinken. Dat zal mij leren! Misschien ga ik ook nog wat doorgeven om mijn tactische vaardigheden (not) bij te slijpen. En nou aftaaien gast, ik zit te analyseren ja!”
Ruud op bord 7. (0)
“Wat voel je?”
“Nou Grande, ik vind dat dat privé is. Gevoelens horen niet klakkeloos de wereld in geslingerd te worden. En mijn gevoelens al helemaal niet.”
“Dus?”
“Nou ik had een relaxte partij. Mijn tegenstander gebruikte veel tijd en ik had steeds een betere stelling. En toen had ik het wat praktischer aan moeten pakken. Dat deed ik niet en ik stond pardoes mat.”
“En daar voelde je niks bij?”
“Jawel, maar ik hou dat voor me. Ik vind het trouwens wel fijn voor mijn tegenstander – die heeft echt voor dat punt moeten zwoegen hoor!”
Arno op bord 8. (1)
“Wat voel je Arno?”
“Gewonnen he.”
“En wat doet dat met je?”
“100-score in dit team.”
“En?”
“Nou was gewoon een prima pot. Ook in de analyse had mijn tegenstander geen kans. Dus, want dat was je vraag, ik voel me prima!”
“Verder nog iets?”
“Ja Grande, waarom vraag jij dit? Ik dacht dat Maarten het verslag zou maken.”
“(sic)”

Enfin. Een paar dingen zijn duidelijk. Ten eerste spreken schakers blijkbaar niet graag hun gevoelens uit. Ten tweede wordt een overwinning als deze overwegend positief gewaardeerd door het team.
Zonder dat ze het wilden, hebben de jongens van Fischer-Z er een perfecte middag van gemaakt. Spannend tot het einde. Spannend tot Jan na vijf uur spelen het halfje mocht binnenslepen waardoor UVS met 4,5 – 3,5 van Fischer-Z won. De muziek onderweg naar Amsterdam laat zich raden: “Far too long to wait for the Perfect Day” van Fischer-Z.

Share

8 reacties

 1. Pepijn van Erp schreef:

  Mooi verslag! Ik kan de analyse van mijn partij nu niet meer anders publiceren dan onder de titel ‘de quantumsingulariteit rondom veld e5’ ;-)

 2. Luukmaestro schreef:

  Lekker verslag! Met kennis van de spelers kan ik me bij elk verslag ook een bijbehorende partij voorstellen. En binnen 1 dag gepubliceerd, een directieve stijl werkt prima. Volgend jaar maakt meneer Grande elk verslag.

 3. Bert-Jan Boer schreef:

  Hier word ik heel vrolijk van! Minstens vijf keer moeten schaterlachen tijdens het lezen :-)

 4. Menace schreef:

  Ik ben blij dat door diverse leden Bert-Jan Boer steeds vaker gezien wordt als een fantastische ghostwriter voor het 1e!

  Laat hem alstublieft een fraai verslag van de eerste ronde van het komende seizoen maken!

  Bert-Jan ik smeek je! Laat ons genieten…

 5. Bert-Jan Boer schreef:

  Oke Menace, komt voor elkaar! Ik heb al met Lambert kortgesloten dat ik vanaf volgend seizoen alle verslagen voor alle teams schrijf. Zin in!

  Maar ff serieus…
  Volgens mij is er in ieder team wel iemand te vinden die een fraai verslag kan schrijven. Ik zit toevalig in UVS 5 en vind het leuk om dat voor het team te doen. Dat er niet van ieder team consequent na iedere externe competitiewedstrijd een verslag met foto’s verschijnt, is iets waar ik regelmatig midden in de nacht huilend van wakker word. Daarom ben ik heel blij dat Valeries verslag van UVS 6 nu op de site staat (mooie prestatie, dito verslag). Voorlopig kan ik dus even stoppen met dwangmatig de UVS-site te F5-en :-)

 6. Menace schreef:

  My hat’s off to you, sir!

  PS: Blij om te lezen dat er meer ‘neuroten’ zitten te ‘F5en’.
  Dacht dat ik de enige was…

 7. Valerie Janssen schreef:

  Ik vond het erg leuk om zo’n verslag te schrijven (voor het eerst!). Was eigenlijk ook wel van plan zoiets vaker te doen dit jaar, maar ik had helaas een beetje onderschat hoeveel werk mijn nieuwe studie en de jeugdafdeling zouden zijn, haha! Ik ben in ieder geval blij dat ik je F5-dwang enigszins heb kunnen bevredigen :)

 8. Grande schreef:

  Fijn om te lezen dat ik niet de enige ben die ’s nachts huilend wakker word.

Geef een antwoord