Dream a little dream…

Debuteren in de eerste klasse en dan meteen promoveren naar de meesterklasse? Wij konden er een beetje van dromen toen we als nummer twee op 2 april aantraden tegen koploper eFXO Apeldoorn. Maar zoals onze onvolprezen webmaster in zijn voorbeschouwing constateerde: de promotiekansen van UVS 1 waren wel erg theoretisch met twee matchpunten en een sloot bordpunten minder. Om te beginnen moesten we winnen en dan ook nog hopen op een misstap van Apeldoorn in de slotronde. Van dat eerste kwam het al niet: we verloren, hoewel er even meer in leek te zitten.

Laat ik allereerst de spelers van Apeldoorn feliciteren met een dik verdiend kampioenschap en hen succes wensen in de meesterklasse. Zij hebben overtuigend bewezen het sterkste team in de eerste klasse B te zijn. Alleen tegen De Stukkenjagers was het kantje boord (een benauwd gelijkspel), maar de andere wedstrijden werden vaak met grote cijfers gewonnen. Onze 6-4 nederlaag was daarom nog niet eens zo’n slecht resultaat, zeker omdat GM Maarten Solleveld – uitgerekend tegen zijn oude club – en Anton van Rijn niet konden meedoen. Even leek zelfs een zege mogelijk, ondanks het aanzienlijke ratingverschil. Die hoop vervloog toen betere stellingen van David Miedema en Paul Span niet het gewenste resultaat opleverden.

Ik ga hier heel ouderwets de borden een voor een af. De analyses zijn van de spelers zelf. Voor de goede orde: UVS heeft wit aan de oneven borden. Partijen die ontbreken, kun je naspelen in het verslag ‘Back to where we once belonged!’ van Arthur van de Oudeweetering op de site van Schaakstad Apeldoorn.

Bord 1: Dennis Arts – Stefan Kuipers 0-1
Stefan Kuipers speelt graag een variant met zwart waarbij hij snel de dames op d8 laat afruilen. Objectief is er dan weinig aan de hand, maar het is met wit wel lastig spelen tegen iemand die alle nuances beheerst. Dat merkt Dennis ook. Het levert hem zijn eerste nul van het seizoen op.

Bord 2: Max Warmerdam – David Miedema 1-0
David speelt zijn geliefde Frans tegen de talentvolle Max Warmerdam, die vorig seizoen nog voor Venlo uitkwam en toen Paul Span versloeg. De witspeler gaat nogal optimistisch op pionnenroof op de koningsvleugel. David reageert echter niet adequaat en verliest na een mislukte combinatie fors materiaal.

Bord 3: Hans Klip – Merijn van Delft 1-0
Merijn van Delft pakt onbevreesd de pion die ik in de opening aanbied. Dat levert mij een sterke aanval en uiteindelijk het hele punt op. Bepaald geen foutloos, wel een zeer vermakelijk schouwspel.

dennis joost
bron foto: Schaakstad Apeldoorn
bron foto: Schaakstad Apeldoorn

Bord 4: Alexander Kabatianski – Jaap Houben 0,5-0,5
Jaap belandt in een passieve stelling tegen de Duitse IM Alexander Kabatianski, maar het lukt hem om zich los te wurmen. Jaap mist zelfs een mooie kans in het eindspel, zoals hij instructief uit de doeken doet.

Bord 5: Paul Span – Nico Zwirs 0,5-0,5
Paul bestrijdt het Konings-Indisch op een manier die voor op aanval gerichte zwartspelers onaangenaam is. Ook tegen Nico Zwirs krijgt hij hiermee groot, zo niet winnend voordeel. Toch blijft de bekroning uit.

Bord 6: Tim Lammens – Joost Retera 0,5-0,5
Joost past het Nijlpaardensysteem (fianchettering van beide lopers, paarden op d7 en e7 achter pionnen op d6 en e6) toe. Een afwachtende maar lastig te kraken opstelling; Spasski heeft het een aantal malen gespeeld. Joost doet het echter niet helemaal handig en komt in de problemen. In de auto op de weg terug heeft hij het zelfs over een nadeel van -3 in het middenspel. Bij het naspelen op zijn mobiele telefoon blijkt het ‘slechts’ te gaan om ruim -1. In de partij ontsnapt Joost met remise, omdat Tim Lammens onvoldoende doortastend te werk gaat.

guido hans
bron foto: Schaakstad Apeldoorn
bron foto: Schaakstad Apeldoorn

Bord 7: Roy van den Hatert – Arthur van de Oudeweetering 0,5-0,5
Roy en ik voeren al jarenlang een theoretisch gevecht in een zijvariantje van het Tweepaardenspel in de nahand. Laat Arthur van de Oudeweetering deze opzet nu ook kiezen. Dat resulteert al na zestien zetten in een correcte zetherhaling en dus een puntendeling. Roy kan daarna nog een bezoek aan de kapper brengen.

Bord 8: Sjef Rijnaarts – Guido van Mierlo 0-1
Een sterk optreden van Guido tegen Sjef Rijnaarts, die al zijn partijen nog had gewonnen. Guido brengt een stukoffer en krijgt daarvoor een krachtige aanval. Een slip-up geeft wit overlevingskansen, maar in tweede instantie wint zwart alsnog. Waarom Guido 32…Tf4 twee vraagtekens geeft, is een raadsel; de engines vinden dit de beste zet. Hij heeft het twee zetten eerder niet zorgvuldig gedaan. Hier is het verder verhogen van de druk met 30…Lb6 (in plaats van 30…bxc4) heel sterk.

Bord 9: Jan Pijkeren – Armen Hachijan 0-1
Geen leuke middag voor Jan die een tamelijk kansloze nederlaag lijdt. Hij komt al snel minder te staan en kan zijn positie in de tijdnoodfase niet meer bij elkaar houden.

jan groep
bron foto: Schaakstad Apeldoorn
bron foto: Schaakstad Apeldoorn

Bord 10: Thomas Beerdsen – Jaap Amesz 1-0
Ik vroeg me tijdens de wedstrijd af waarom Jaap in de opening het pionoffer op b4 aanneemt. Roep je daarmee niet het onheil over jezelf af? Jaap legt zelf uitgebreid de reden uit; zijn beslissing is helaas gebaseerd op een verkeerde herinnering.

Tot slot een overpeinzing die ons (schaak)geploeter in perspectief plaatst:

Is all that we see or seem
But a dream within a dream?

(Gedicht Edgar Allen Poe, hier in een uitvoering van de Duitse muziekgroep Propaganda)

r8
r8s

Share

2 reacties

 1. Menace schreef:

  Tel ik daar nu tien partij verslagen!? De verwoede pogingen van Jaap A. werpen zijn vruchten af! Het vlaggenschip van UVS toont zich een goed verliezer. Alleen Miedema is zijn 0 nog aan het verwerken ;)

  Wel nog even die 2e plaats pakken op de 23e!!!

 2. Jaap Amesz schreef:

  Jeej en dat zonder knuppel! :)

  In een verre toekomst, wanneer er nostalgisch wordt gesproken over dat jaar dat UVS de KNSB beker won, 2e werd in de 1e klasse en de sterkste interne van Nederland had…. en oh ja… die Error Jaap met die leipe Stokvis en mentale knuppel. ;)

  Peace!

  En Maarten, Hans, Jaap H en David, goed gedaan met de beker!

Geef een antwoord