BSG 2 – UVS 2

Zaterdag traden wij aan tegen het tweede team van het Bussums Schaak Genootschap. Het voordeel van een uitwedstrijd is dat je op de heenreis al aan teambuilding kan doen. Waar je bij een thuiswedstrijd je teamgenoten rond 12.15 stilletjes achter hun borden ziet plaatsnemen, heb je bij een uitwedstrijd lekker de tijd om te teambuilden. En ditmaal mochten wij wederom met vijf man plaatsnemen in…. De Diesel-Mercedes van Tsji! Een heenrit met chauffeur mijnheer Cheung kun je het beste samenvatten met enkele gevoerde dialogen tussen hem en mij als copiloot:

Ik: “Tsji, je moet hier linksaf.” Tsji: “Ja, maar rechtdoor kan ook”.
(Tsji gooit het roer net voor de afslag om). “Tsji, had je de afslag gemist?” “Ja, maar rechtdoor had ook gekund”.
“Tsji, je moet hier in.” “Wie zegt dat???”. Ik: “de Tomtom.” Tsji: ”Ja, maar dat is toch geen weg.”
En tenslotte Ruud, Ruud en Pepijn in koor: “Tsji, pas op!! Er rijden fietsers achter je!!!”

Enfin, we hebben wel gelachten in de auto! Mijn kwartier speling verdween als sneeuw voor de zon en wij kwamen om 13.05 met wat rumoer binnen in de zaal waar BSG 1 al was begonnen tegen Kennemer Combinatie. Boze blikken en ssssttt’s vielen ons (terecht) ten deel. Tsji ging nog even de auto wegzetten. Onze overige 3 teamgenoten vonden blijkbaar 13.00 ook een wat onduidelijk aanvangstijdstip, maar gelukkig zag ik Jeroen en Lars al spoedig stilletjes binnenkomen.
Plotseling hoor ik een wat intimiderende stem naast me “Ik dacht dat ik op bord 2 zat!” Arie had blijkbaar de laatste mailwisseling over de opstelling en een afslag gemist, ik was al blij dat we compleet waren.

Na een kwartiertje rustig schuiven op bord 2 tegen IM Frans Borm maakte ik een rondje en zag nog steeds één van onze borden leeg. Ik telde het nog eens na in mijn hoofd (5+2+1 = 8) en was oprecht even in de war. Snel begreep ik dat ook de weg naar het parkeerterrein geen makkelijke opgave was gebleken. Tsji begon met 20 minuten achterstand op de klok aan zijn partij, maar maakte deze tijdsachterstand snel goed!

1.e4 e5 Ik was 20 minuten te laat. Bent u met de trein gekomen? vroeg mijn tegenstander. Nee, zei ik. En ik hield me in. Ik ben met de auto wou ik zeggen. Ik ben te laat wou ik zeggen. Want ik ben omgereden, vanwege een liftster. Ze stond langs de autoweg. Niemand stopte. Ik voelde dat ik stoppen moest. Ze was zestien. Moet u naar schaken? Ja, ik moet schaken, maar ik ben een beetje laat. Wat doe je zo langs de autoweg? Wie zet je nou af op een zo onmogelijke plek? Ik zal je naar een bezinepomp brengen, daar kun je makkelijker een lift krijgen. Nee, ik wil naar de Naardenmeer. Naardenmeer? Ja, ik wil zonnen. Zonnen? Ja het is mooi weer, zei ze. Ze was roodblond. In haar geurde de lente. Goed, ik breng je naar de Naardenmeer. Ondertussen galmde Otis door de boxen: ..South of the border, Down Mexico bay….Zo kwam ik te laat. . , 2.Nf3 Nc6 3. ..Wilt U koffie. Nee een thee graag, Earl grey. 3. Bb5 Bc5 4.0–0 Nd4 5.Bc4 Qf6 6.Nxe5 ?! een nieuwtje, waarom ik het speelde vroeg mijn tegenstander? Speelt u vaker Spaans? Ach, ik speel eigenlijk nooit Spaans, zei ik. Wat dapper van U. Ja, ik was dapper. En misschien ook wel ietwat roekeloos. 6…Qxe5 7.c3 Bd6 gezien 8.f4 [8.g3 , was nog speelbaar] 8…Qc5 ook gezien 9.Bxf7+ Het spektakel kan beginnen. Ik had er vandaag erg veel zin in. Een dappere dag. 9…Kxf7 10.Kh1 Be7 11.cxd4 Qxd4 12.Nc3 c6 13.d3 d5 14.e5 Bf5 15.Qf3 [15.g4 zou een goed vervolg zijn van een iets langere dappere dag] 15…Bc5 16.Rd1 Ne7 17.a3 a6 18.Ne2 Qf2 en na nog 2 zetten opgegeven.
Maar, waarom speelde u nou Spaans, als u nooit Spaans speelt. Ik zag u, en ik dacht tegen u moet ik Spaans spelen. Het voelde zo. Dat is dapper, zei hij. South of the border, Down Mexico bay.

1-0 achterstand en de volgende 0 volgde spoedig op bord 7. Ruud dacht een simpele combinatie te hebben, maar de stukken konden direct in de doos.


Daarna volgden 2 remises van Jeroen en Pepijn. Jeroen geeft een korte toelichting:

Met zwart kwam ik redelijk tot goed uit de opening. Mijn tegenstander speelde heel degelijk met wit die, zoals bleek na afloop, niet zat te wachten op een open stelling met veel tactische wendingen. De gehele partij bleef de evaluatie van de computer tussen de +0.3 en -0.2. Op de 20ste zet bood ik hem een pion aan in ruil voor open f-lijn vol bombardement op zijn koning. Dit had hem +0.7 kunnen opleveren, maar dan had hij wel moeten keepen. Hier had hij geen trek in en hij koos voor zetherhaling (gelukkig wist ik nu wel hoe ik dit moest claimen!!). Remise: tegen een beter gerankte speler met zwart, dus niet ontevreden.

Pepijn speelde zeker geen salonremise, de puntendeling was wel een logische uitslag:

3-1 achter dus. Dit was het moment dat ik even over de borden heen keek en mijn immer positieve instelling als captain mij even in de steek liet. Er volgde echter een punt van mijzelf! Uiteraard was ik erop gebrand om mijn eerste officiële partij tegen een IM te winnen. Als Dennis het kan…! Een leuke partij waarmee ik mijn 4e overwinning met zwart op rij scoorde:

En vrijwel tegelijk eindigde de partij van Ruud v/d P als ik mij goed herinner. Het moment dat ik kwam kijken offerde zwart net op f3. Altijd eng, maar Ruud bewaarde de kalmte en maakte het prima af.

En daarmee kwam de stand op 3-3 met Arie en Lars nog in de ring. Lars zijn partij bleef lang binnen de remisesferen op het einde, terwijl Arie duidelijk verloren heeft gestaan. Onze “Aalgladde Arie” wist in het eindspel vriend en vijand te verbazen, waarna het remiseaanbod van Lars werd aangenomen.

20160402_181304_resized

In de analyse liet een medespeler van BSG het mat in 4 zien, zo had het dus ook kunnen aflopen…. (klik op foto)

Een mooie prestatie gelet op de ratingverschillen! In een plaatselijk restaurant heeft Tsji ons nog lange tijd vermaakt met mooie levensverhalen, waarna wij met enige problemen het parkeerveld wisten te verlaten. Vlak voordat wij in Nijmegen arriveerden gooide Tsji nog eenmaal de blazers in de auto open en kwam de dieselgeur ons tegemoet. Brings back memories…

r8
r8s

Share

2 reacties

  1. Maarten van Rooij schreef:

    Gezamenlijk avonturen beleven is een belangrijk middel voor ‘bonding’. De uitslag doet vermoeden dat dat ‘bonden’ goed gelukt is.
    Altijd een avontuur in de Mercedes van Tjsi. “In haar geurde de lente” – wat is er in hemelsnaam gebeurd in die Mercedes Tsji?

  2. Luukmaestro schreef:

    What happens in the Mercedes stays in the Mercedes!

Geef een reactie