Maart: JC – hij leve voort, maar dat is logisch

JC was zeer getalenteerd. Had ook overal verstand van. Maar dat is logisch. JC was ook een fantastische schaker. Met zo zijn eigen ideeën over “het spelletje”. Zo had hij bijzondere ideeën over de “as” van het veld. Die as was ontzettend belangrijk. Dat is logisch. Maar iedereen denkt dat de as door het centrum moet lopen. Dat is niet zo. De as kan ook best aan de rand van het veld zijn. Als hij maar goed bezet is. Daar gaat het om. JC demonstreert dat in deze partij. Hij heeft net het paard naar de rand gespeeld en zorgt nu met La6! voor een optimale bezetting van de as.

JC speelde ook tegen Euwe, de Nederlandse wereldkampioen. JC was een beetje koppig en zette vaak zijn paard aan de rand. Een principekwestie: “As een paard buiten staat, kan ie naar binnen kijken. Dus dat is logisch!” Euwe heeft met subtiel spel deze stellig bereikt; hij laat zien dat een paard aan de rand niet altijd een goed idee is. Met Lf1 zet Euwe de kroon op zijn werk en kan JC niet veel meer doen dan zijn paard naar de eeuwige grasvelden sturen. De zet Lf1 ontlokte nog wel het volgende commentaar aan JC: “Kijk, as je die loper nou niet weggezet had, dan had je hem nou niet terug hoeve zette. Zie je wel? Ja – je moet het zien om het te begrijpen.”

José-Raoul Capablanca, de JC van de schakers, dwaalt al jaren door de eeuwige velden.
Misschien dat hij van Johan Cruijff nog wat tips kan krijgen. Maar dat is logisch.

Share

1 reactie

  1. Arjan Schoonen schreef:

    „Ik zeg altijd schieten als het kan, dat doe ik ook met schaken. Ik geef altijd schaak, je weet nooit of het mat is.“

    Johan Cruijff.

    Ja, zo ging dat bij schaakvereniging De Mattenklopper. Zalig zijn de onwetenden.

Geef een antwoord