Succes met je vrouw én je carrière!

Alvorens ik wat dieper in zal gaan op de énorme schaakconsternatie tijdens mijn partij van afgelopen zaterdag wil ik eerst een klein digitaal standbeeldje plaatsen voor Jan van de Westelaken:

Nadat mijn tegenstander en ik de hectiek rondom het einde van de partij wat achter ons hadden gelaten en we met een Leffe Dubbel wat aan het vluggeren waren, zag ik vanuit mijn linkerooghoek Jan in zijn bekende pose – camera voor de buik zoekende naar het juiste shot – zijn materiaal verzamelen voor de website. Ook Jan was benieuwd naar het einde van mijn partij en gaf aan dat dit toch echt op de website moest komen te staan. Hij wilde dit de leden van UVS niet onthouden. Ik gaf aan meestal niet zo’n zin te hebben in dit soort verslagen, maar Jan gaf zich niet zo gemakkelijk gewonnen. Op de een of andere manier weet Jan dan toch de gevoelige snaar te raken. En terecht: ik vind het zelf ook altijd leuk om de verslagen en verhalen te lezen. Dus Jan: met de Candidates in Moskou op de achtergrond is dit stukje een extra beetje voor jou!

Afgelopen zaterdag mocht ik op bord 7 aantreden tegen Ruud Drankier met zwart. Nadat mijn tegenstander zelfs zo sympathiek was geweest voor mij een notatieblaadje te gaan halen gingen de klokken aan en opende mijn tegenstander met 1. e4. Ik besloot de Russen maar eens van stal te halen en had met zwart eigenlijk vrij snel mijn openingsproblemen opgelost. Ik dacht dan ook op weg te zijn naar een langzame maar solide overwinning. Na de 25ste zet van wit ontstond de volgende stelling (1):

jeroen1 jeroen2
(1) Na 25. Kg2
(2) Na 28. … Kg8

Mijn tegenstander had hier nog 30 minuten op zijn klok en ik 12 minuten. Ik zocht naar een manier om mijn stelling rustig te verbeteren en wist niet zeker of het opzetten van dameruil het beste was. Ik besloot 25. … Kf7 te proberen om te vervolgen met g6. Mijn tegenstander verhinderde dit door 26. Dh5+ te spelen en ik ging terug: 26. … Kg8. Wit speelde a tempo weer 27. Df3. Ook hier had ik over nagedacht en ik besloot, zoals echte schakers dit doen, nog een keer hierop in te gaan en zo wat tijd te winnen: 27. … Kf7 28. Dh5+ Kg8 (Zie stelling 2). Ik had het plan als wit nu weer terug zou gaan met zijn dame naar f3 te vervolgen met De6 en te spelen voor de winst (btw: het plusje voor zwart is volgens mijn engine 0.3, maar het leek me praktisch toch veel lekkerder te spelen voor zwart). Toen wit zijn 29ste zet Df3 had uitgevoerd zette mijn tegenstander de klok stil en gaf aan remise te claimen. Volgens hem was het 3x dezelfde stelling. Ik werd inmiddels wat wakker uit mijn eigen droomwereldje en was mezelf te slim af geweest: blunder!

De wedstrijdleider werd erbij gehaald om de partij te reconstrueren en aan te tonen of mijn tegenstander gelijk had. Enigszins in mijn eigen wereld, balend dat ik dit had toegelaten, liep ik achter mijn tegenstander aan naar het analysebord. En toen…als het openploppen van een beugelfles of het kabbelende geluid van een Frans beekje, klonk de stem van een echte schaker: Dennis Arts wees de wedstijdleider erop dat mijn tegenstander de zet al had uitgevoerd en hij daarom geen remise meer mocht claimen. Met wat nieuwe hoop besloot ik het oordeel van de wedstrijdleider even af te wachten. Deze constateerde dat mijn tegenstander het bij het rechte eind had: de stelling was inderdaad 3x voorgekomen, MAAR ook Dennis had gelijk: mijn tegenstander had de zet niet mogen uitvoeren. Dit gaf mij het bizarre recht door te spelen. Aangezien ik dit van plan was, gaf ik aan dit graag te willen. Mijn tegenstander controleerde nogmaals tevergeefs bij de wedstrijdleider of hij niet mocht claimen: nee, regels zijn regels. Met een raar gevoel wilde ik teruglopen naar het bord, maar op dat moment steekt mijn tegenstander zijn hand uit en geeft op! Ik snapte niet helemaal wat hij bedoelde en gaf aan dat we gewoon door konden spelen, maar mijn tegenstander gaf aan er geen zin meer in te hebben en er klaar mee te zijn: 0-1.

Tsja, daar stond ik dan met mijn overwinning. Wist ik veel dat hij eerst de klok moest stilzetten, zijn zet moest noteren, naar de wedstijdleider moest lopen en aangeven dat hij een zet gaat uitvoeren die tot een stelling zou leiden die voor de derde keer zou voorkomen. Ik had dezelfde fout kunnen maken. Even overwoog ik alsnog remise te geven, maar aan de andere kant hoefde hij niet op te geven: hij kon ook gewoon doorspelen. In het café gaf mijn tegenstander aan al lang niet meer KNSB- competitie gespeeld te hebben en dat dit zijn debuut was sinds jaren. Hij was er direct klaar mee.

Img_4498

Nadat de gemoederen enigszins waren bedaard hebben we samen de partij doorgenomen. Mijn tegenstander toonde zich een ware liefhebber van het schaakspel, maar kon dit toch niet goed verkroppen en vandaar zijn opgave. Naast een paar vluggertjes was er tijd voor wat chitchat en een Leffe Dubbel. Bij het vertrek liep hij nog bij me langs en wenste me veel succes met mijn vrouw én met mijn carrière. Sportief gebaar of zou hij snode plannen hebben?

Al met al een rare wending die me in ieder geval heeft opgeleverd dat ik nu weet hoe het zit qua claimen van remise. Vanuit Groenenwoud zijn we met een grote groep gaan eten bij China Delight in de Hertogstraat. Hier werden de gespeelde partijen met al hun verhalen nog eens doorgenomen om aansluitend te vervolgen met wat duo-schaak en gekaart in café JoJo. Nadat Jaap Houben zijn talenten als cocktailmanager had getoond, David Miedema net niet door alle stamgasten in elkaar was gebeukt en Bram van den Berg zijn 3e all-in verloor, restte ons elkaar nog maar één ding te wensen: succes met je vrouw EN je carrière!!

Share

3 reacties

 1. Luukmaestro schreef:

  Mooi verwoord Jeroen! Of je nog een carrière hebt kom je morgenochtend achter, er gaat na het voorval toch iets dreigends van de succeswensen uit…

 2. Menace schreef:

  Ja, we hadden die Miedema gewoon buiten moeten zetten met z’n lichtknopje. Na Jojo zijn de ‘diehards’ nog naar café Toon gegaan. Ook hier hebben de UVS-ers huis gehouden heb ik vernomen. Ikzelf stortte in om half 2 en ben snel naar huis gegaan…

  Mooi dagje en avondje.

 3. Maarten van Rooij schreef:

  Niet echt een teamspeler die Drankier. Mooie impressie Jeroen! Ook dat je het bord even ‘op zijn kop’ zet. Dwingt de lezer om het vanuit jouw perspectief te zien.

Geef een antwoord