Schaken in Helsinki (9)

erikbig
Ik beloofde dat ik jullie niet lang in onzekerheid zou laten over het eindresultaat van de Suomen Liiga. Zoals verwacht is Tampere kampioen geworden. Nadat ze in het weekend van 11 – 13 maart zowel vrijdag als zaterdag wonnen in de Shakkiareena, waren ze onbereikbaar voor de concurrentie zodat ze zich zondag zelfs een verlies konden veroorloven. Misschien teveel wodka de nacht daarvoor? Voor de uitslag: http://www.shakki.net/pelaaminen/turnaukset/liiga.html. HSK degradeerde ’met overmacht’: we verloren zowel vrijdag, zaterdag als zondag. Hoewel onze tweede IM, Timothy Binham overkwam voor dit laatste weekend, verloren we drie keer kansloos. Weer speelden we helaas niet in onze sterkste opstelling. Vooral de laatste ronde tegen Oulu was treurig met als dieptepunt het verlies van onze eerste bordspeler in 10 zetten met wit. Spannend was na vrijdagavond alleen nog wie er met ons zou degraderen naar ’I Divisioona’. Hadden we zondag niet verloren, dan was Oulu gedregradeerd, maar nu werd het Kotka.

erik9_1

Zondag 14 maart spelend tegen Jere Huovinen uit Oulu. Naast mij Timothy Binham. Schandalig, maar er wordt dus ook bridge gespeeld in de Shakkiareena.

Nog een weetje over Finland: bij veel gebouwen kun je niet zomaar naar binnen maar moet je een code intoetsen waardoor de voordeur open gaat. Voor ons buitenlanders een beetje vreemd. Zo lag ons vorige appartement in een gebouw met zo´n voordeur met code. Omdat er ook nog eens nooit namen bij de voordeur staan van zo’n appartementencomplex is het soms lastig zoeken waar iemand woont. En de postbode moet alle codes hebben! Een ander voorbeeld is de bioscoop in Helsinki. Om de wc in te komen heb je ook zo´n code nodig. Na een aantal bioscoopbezoeken kwamen we er achter dat de code voor de wc op je ticket staat! En de code voor de Shakkiareena? Geintje: 6452!

En ik? Helaas, twee remises tegen Garde en Oulu en een nul tegen Jyväskylä. Vrijdag lukte het net niet tegen een voornaam-naamgenoot. Op het einde sta ik nog steeds iets beter na 41. Dd5 maar ik zag het allemaal niet meer.

De grote teleurstelling was zaterdag. Ik speel tegen één van de sterkere spelers van Finland: Tommi Luukkonen. En dit had mijn eerste en enige winst in het seizoen 2015 – 2016 moeten worden!

erik9_2

Ik denk na over 21. Qxc6. Naast mij kijkt Antti Lehto naar zijn treurige stelling: een paar zetten later geeft hij op.

Zo eindig ik met 2½ uit 11 en verlies 17 ratingpunten en ben met 2176 weer flink wat punten verwijderd van mijn schaakdoel hier: het Finse meesterschap. Voorzitter Matti, die zaterdag ook aanwezig is, vertelt dat hij bang is dat nu een aantal spelers ergens anders gaan spelen. We zien wel!

Is het schaakseizoen nu voorbij? Nee! In het blad van de Finse schaakbond “Suomen Shakki” staat een aankondiging van een ‘schaakreis’ op 23 – 27 juni. Een Finse collega op mijn werk vertaalt voor mij: met de bus van Helsinki naar Puškin dat vlakbij Sint Petersburg ligt. De volgende dag een bezoek aan het Catherinapaleis in Puškin en aan Sint Petersburg, gevolgd door een tweedaags schaaktoernooi. De dag daarna met de bus weer terug. Dat lijkt me wel wat en ik schrijf me in! Kortom, jullie weten al waar de volgende bijdrage over gaat!

Share

Geef een antwoord