UVS 5 ten onder tegen Velp 1

‘De nacht is aangezegd, de warre uren waaien…’ (Ilja Leonard Pfeijffer, Idyllen)

Met een 2-0 achterstand begon UVS 5 afgelopen donderdag aan de wedstrijd tegen Velp 1. Frans en Wim hadden een week eerder vooruit gespeeld tegen twee sterke Velpenaren. Een van hen liep donderdag ook rond in Groenewoud en hield voor de website van de Velpse sv een live verslag bij van de verrichtingen van zijn zes teamgenoten. Aan 2,5 punt hadden zij genoeg om Velp 1 kampioen te maken. Dat lukte uiteindelijk ruimschoots. Een betere samenvatting van de wedstrijd dan die van deze reporter kan ik niet geven, dus ik verwijs de geachte lezer graag naar zijn verslag onder deze link: http://velpsesv.nl/2016/03/10/live-kampioenswedstrijd-vsv1/

Om te kijken of het commentaar werkelijk hout snijdt, voeg ik de partijen van bord 4 (Bert-Jan) en 7 (Wim Heuvelmans) toe. Wim heeft zijn partij van een korte voorbeschouwing voorzien:

‘We waren gewaarschuwd door onze teamleider: alle tegenstanders uit Velp zouden een beduidend hogere rating hebben dan wijzelf. Aan degradatie zouden we nog kunnen ontkomen als we als team deze keer boven onszelf zouden uitstijgen; al helemaal omdat wij bij vooruitspelen op onze topborden al met 2-0 achterstonden. Mijn vorm gedurende de laatste maanden in aanmerking genomen was ik voor aanvang al behoorlijk gespannen. Dat werd niet minder toen een scholier mijn tegenstander bleek te zijn. En voor twee typen spelers moet je altijd heel erg oppassen: de ouwetjes (immers: zetje hier zetje daar en voor je het weet stort je stelling in elkaar) en voor jonge talenten. Al sta je beter, ze gaan door tot het gaatje en winnen vaak alsnog. Dus aan de slag tegen een talent met een hoge rating. Bernt van Dusseldorp was mijn tegenstander.’

Bij het lezen van het Velps commentaar op mijn partij kreeg ik de indruk dat ik weer eens een ouderwetse zaadpartij had afgeleverd. Waarschijnlijk was dat ook zo. Eigenlijk wist ik na drie zetten al dat mijn tegenstander een maatje te groot voor mij was. Hij ontdekte toen namelijk dat het bord verkeerd lag. We draaiden het bord een kwart slag en probeerden gezamenlijk de stelling weer op te zetten, wat uiteindelijk lukte.

Img_4460 Img_4459

De nacht is aangezegd, we kijken het degradatiespook nu recht in het gezicht. Maar als ik me niet vergis kunnen we in de slotronde de dans misschien nog net ontspringen.

r6

Share

Geef een antwoord