Februari: ontworteld, onthecht, ontheemd

“Monday Monday, so good to me,
Monday Monday, it was all I hoped it would be”

Langer dan ik weet heeft UVS gespeeld op de maandagavond. Mijn lidmaatschap begon in de zeventiger jaren van de vorige eeuw. Op een maandagavond liep ik een fabriek (Splendor, een ‘dochter’ van Philips meen ik) binnen. Stijle trap. Grote kantine, TL-verlichting, zeil op de vloer. En een toilet dat alleen te bereiken was door je middels lange donkere gangen in het diepst van de fabriek te begeven. Regelmatig moest een toiletbezoekende schaker door de bewaker teruggebracht worden naar de speelzaal.
De eerste avond was meteen gaaf. Schaken en daarna onder het genot van een biertje analyseren in Anna Corner (Nu De 4 Heeren). Vanaf die dag – is maandagavond heilig verklaard. Familie, vrienden, kennissen, collega’s; iedereen wist dat ik op maandagavond niet beschikbaar was. Geen afspraken, geen feesten, geen uitjes en liefst ook geen vakanties. Maandagavond Schaakavond. Punt.
En dat is er tientalen jaren ingeslepen. Een automatisme, niet alleen bij mij, maar dus ook bij familie, vrienden, kennissen en collega’s. Maandagavond Schaakavond.

“But whenever Monday comes, but whenever Monday comes
You can find me cryin’ all of the time”

En nu? Weg van de maandag. En de maandagen zijn helemaal leeg. Wat doe je eigenlijk normaal op maandagavond? Geen flauw idee. Huilen denk ik. En vroeg naar bed. En dan maar wachten. Wachten tot donderdag. Dat is toch ook geen dag. Er zijn niet eens liedjes gemaakt op donderdag. Wel op maandag. Hoewel die liedjes nou niet altijd positief uitpakken…
In het weekend begint de leegte al. Niet meer even dat openingenboek pakken om je partij van maandag voor te bereiden. Je kijkt op de site en je beseft: donderdag pas. Donderdag pas mag het feest weer losbarsten. Pas op donderdagavond kun je je ultieme partij spelen. Op donderdag pas. Dat is nog vier dagen!
En opeens ben je dan op maandagavond bij iemand op bezoek. Hé, jij hier? Moet jij niet schaken? Of er komt iemand langs: Hé, jij hier? Moet jij niet schaken? Of je bent op dinsdagochtend volkomen wakker en helder op je werk: Hé, moest jij gisteren niet schaken?…
Kortom. Heel Nijmegen en omgeving is ontregeld. Al die UVS’ers en die vrienden en vrienden van vrienden en kennissen en kennissen van kennissen… Die hebben allemaal opeens een heel andere weekindeling. Verkeersstromen in de stad lopen anders. Filmhuizen gaan hun filmaanbod aanpassen. Restaurants gaan andere openingstijden hanteren. De wereld ziet er anders uit nu UVS op donderdagavond speelt.

Er is maar één stelling dit past bij deze maandagmalaise: mat! Het is voorbij. Het spel is gespeeld. Het is mooi geweest.

En op donderdag is ook maar één stelling die past bij deze totaal nieuwe schaakervaring. De beginstelling. Alles is nog mogelijk. Het kan een fijne avond worden. De avond waarop je die onvergetelijke combinatie speelt; die avond waarop je die veel betere speler van het bord blaast; die avond waarop alles mogelijk is. Zelfs een flitsende combinatie van Paul Span.

Want zeg nou zelf. Maandag is ook maar een dag. En schaken kun je op elke dag. Elke andere dag in de week is prima. Dus donderdag ook.

“Every other day, every other day,
Every other day of the week is fine, yeah”

Share

5 reacties

 1. Marcel Verstappen schreef:

  Wat heb je de maandagavondblues prachtig verwoord, Grande. Moeten we niet een comité oprichten: Haal UVS naar de Maandag? Want donderdag is maar niks. Zo zong Robert Smith van the Cure al: “Thursday, I don’t care about you”, “Thursday doesn’t even start”, “Oh Thursday watch the walls instead”

 2. Menace schreef:

  Donderdagavond

  Bijna elke donderdagavond
  zijn er vele vrienden hier
  Grande, het Wunderkind en andere verslaafden…
  we hebben dan erg veel plezier

  Genietend van veel gele rakkers
  ze drinken immers goed door
  praten we over schaakzaken
  het is hier best gezellig hoor

  Maar van partijen publiceren
  zo even na middernacht
  komt dan niet veel meer terecht
  al heb ik er wel aan gedacht

  Zo ging het ook weer vorige week
  ik ging behoorlijk laat naar bed
  en werd pas om tien uur wakker
  de wekker had ik niet gezet

  Ik laat u dit nu even weten
  u dacht misschien, waar zit die vent
  Ik ben de maandagavondblues aan het verwerken
  bij velen was dit al bekend

  Mocht u mij in de toekomst missen
  donderdags avonds op deze site
  Dan ben ik aan het schaken
  dat is waar het om draait.

 3. Klaus Wüstefeld schreef:

  Ja Grande,je roept bij mij een reeks van herinneringen op, als je praat over die oude tijden van maandag in de splendorkantine bij kruispunt Groenestraat en Annastraat en achteraf het café op de hoek. Voor heel wat van onze leden is dit totaal onbekend, maar je maakte toen wel wat mee ! Ik heb ooit over een aantal van die zaken (De WC en het hek) uitbundig geschreven in ons UVS-blad. Er is toen veelvuldig ( op maandagavonden en op ledenvergaderingen) door de onlangs overleden heer Sytema gesproken over de plas-kwestie.Sjoerd Sytema: “Heren, als fatsoenlijke schakers , ga je niet buiten tegen de muur van het kantinegebouw plassen.Je moest vanaf de straat tussen 2 hoge muren naar de ingang van de zaal komen; als je naar de wc moest kwam je ook langs die muren…en zoals Grande zegt: het was niet alleen een kwartier lopen, maar ook een hele puzzel om die WC te vinden. Dus logisch, dat het even tegen die muur gebeurde.Mede door de goedkope koffie,thee of chocolade melk was de plaskwestie niet weg te denken uit ons schakersleven, vooral toen het bestuur van splendor klaagde over plas-sporen tegen de muur.Er zaten interessante sporen tegen die muur, maar daar ga ik hier niet verder op in. Het was zeker voor bezoekende clubs een verschrikking. Ik speelde eens een belangrijke externe wedstrijd, mijn tegenstander deelde mee, dat hij “even” naar het toilet moest, maar verdween spoorloos in de wandelgangen van de fabriek. Na ongeveer een kwartier ging ik hem zoeken. Interessant op die maandagavonden was, dat de portier van de splendorfabriek van ongeveer 20.00 uur tot 20.30 de poort ( een hoog ijzeren hek met grote pieken) op slot deed, omdat hij een ronde door de fabriek moest doen.Een drama voor de schaker,die om 20.01 uur trachtte de zaal te bereiken! Voor de rest hebben we daar een redelijk goede tijd gehad.

 4. Joris Leijten schreef:

  Hoewel ik nog niet zo lang lid ben als “Grande” en de andere reacties. kan ik mij heel goed vinden in het betoog en de mening over de donderdagavond. Dank. Ben heel benieuwd hoe het bestuur voor het nieuwe seizoen met dit gevoel omgaat.

 5. Arjan Schoonen schreef:

  Ontregelen is prima. Dat brengt leven in de brouwerij.

Geef een antwoord