UVS 4 dolt Elst

Als drie UVS teams tegelijk thuisspelen en de grote zaal zowel als het kleine zaaltje van Groenewoud al eerder besproken zijn, dan rest ons alleen nog “la Calèche”, het koetshuis, behorend bij café Groenewoud. Een leuk gebouwtje achter het café met een gezellig uitziend interieur, waar het voor een leuke avond met een klein gezelschap goed toeven is. Maar schakers hebben andere prioriteiten dan feestvierders. Wij willen veel licht, geen bargeluiden en veel ruimte. Reken je voor de capaciteit bij een feestje met 4 mensen per vierkante meter, bij de verwende schakers is het al gauw 4 vierkante meter per speler. Het was dus al snel duidelijk, gelukkig nog ruim voor 20.00 uur, dat er geen 36 schakers in het koetshuis pasten. De totale oppervlakte voor het schaakgebeuren was ongeveer 80 m2. Gelukkig merkte iemand op dat er op de vide nog ruimte voor wat schakers was. Jammer alleen dat er daar nauwelijks verlichting was. De medewerking van de spelers van UVS 8 en Tornado uit Druten was geweldig; zij hadden geen enkel bezwaar om in de duisternis te spelen.

Img_4439 Img_4433

Op de foto van Jan van deze wedstrijd is dan ook gewoon niets te zien. Grappig is ook dat Jan naar de vide ging om foto’s van deze happening van het 8e te maken, en terugkwam met de mededeling dat er maar 2 partijen boven bezig waren. Kennelijk was bij de andere partijen het licht volledig uit gegaan.

Dat betekende dat UVS 4 en 6, 28 spelers totaal, in de benedenruimte gepropt werden. Als de sfeer goed is, maakt het allemaal niet uit. Er werd niet gezeurd over het zwakke licht, niet gezeurd over de krappe behuizing, niet gezeurd over de koffie, niet gezeurd over de bar in de zaal, niet gezeurd over de fotograaf; er werd gewoon geschaakt.

Wat UVS 4 betreft was het al snel duidelijk dat er een overwinning tegen De Elster Toren 2 in het verschiet lag.

Waarschijnlijk speelde UVS 4 een van zijn beste wedstrijden ooit.

Elwin kreeg aan bord 2 spelend al snel een stevig voordeel en kon binnen 2 uur al melden dat hij gewonnen had. Mijn partij aan bord 4 verliep redelijk zoals ik wenste, maar op het moment dat ik kon oogsten, vergiste ik me en hoewel Fritz me achteraf nog 0,8 gaf, zag ik niet zo duidelijk meer hoe ik met het paard de 3 vrijpionnen met voordeel zou kunnen tegenhouden. Remise. (1,5 – 0,5)

Img_4441 Img_4430

Daarna volgde de punten elkaar snel op: Klaus speelde met wit aan bord 6 zijn speciaal voor de externe competitie voorbereide variant van het Siciliaans.

(2,5 – 0,5)

Onno wist met een openingstruc al na 6 zetten een stuk te winnen en dat leverde hem een relatief eenvoudige avond op. De partij duurde ondanks het grote voordeel toch nog 45 zetten.
(3,5 – 0,5)

Daarna was het de beurt aan Arno om aan bord 1 met zwart spelend een punt te melden.

Img_4444 Img_4435

(4,5 – 0,5)

De volgende was Jos met zwart aan bord 7:

(5,5 – 0,5)

Wim was toen nog bezig aan bord 8. Hij stond al lange tijd beduidend beter, maar genoot daar zo van dat hij het winstpunt zolang mogelijk uitstelde.

(6,5 – 0,5)

Jasper werd duidelijk gemaakt dat we aan remise genoeg hadden om te winnen. Hij had op het uitslagenbriefje 1,5 – 0,5 zien staan en had zich verder de hele avond alleen nog maar beziggehouden met zijn partij. Toen hij aan het eind van de avond overtuigd was dat er tegen 1.b4 moeilijk te winnen was en UVS 4 de winst al binnen had, ging hij steunend en kreunend akkoord met remise.

Einduitslag UVS 4 – De Elster Toren 2 7 – 1

r5

[JvdW: lees hier het verslag van Elster Toren 2 dat, naar men eerlijk toegeeft, min of meer van onze site is ‘gejat’. Zelfs het tabelletje komt me bekend voor : )]

Share

3 reacties

 1. Onno Marres schreef:

  Wat een mooie overwinning: 7-1! Volgens mij was in de partij van Klaus
  16. Lxh4 beter, omdat dan pion f6 op het bord blijft (16. … gxf6 17. h3
  en het paard op g4 heeft geen velden).

 2. Klaus Wüstefeld schreef:

  Ja Onno,je zou wel eens gelijk kunnen hebben met de door jou bedoelde zet 16.Ph4x. Ik had op dat moment heel veel tijd gestoken in de analyse van 16.Ph4x, ik vond die zet er ook goed uitzien, maar vroeg me af, wat het vervolg zou zijn ( bijvoorbeeld voor het eindspel) na 16.Ph4x,Pg6 17.g7x,Kg7x 18.Pf3 enz. enz. Overigens had ik toen ook 16.g7x overwogen, waardoor er met al die analyses in totaal veel te veel bedenktijd met deze zet dreigde verloren te gaan. De analyses, waren nog niet klaar, maar “Ik moet nu wel gaan zetten”, dacht ik. Daarom besloot ik tenslotte tot het overzichtelijke Pe5x, omdat ik daarmee in ieder geval Zwarts paardenpaar had aangetast. Overigens klopte mijn uitleg op de 14de zet wel na Zwarts 14…,Lh4 . Maar niet na 14…,f5x. Zwart verliest dan geen stuk, maar geeft hij mij wel redelijke aanvalskansen na 15.h3,Ph6 16.Lh6x en Pf5x !

 3. Onno Marres schreef:

  Ik bedoelde inderdaad 16. Pxh4.

Geef een reactie