UVS 4 praktisch veilig/ UVS 4 nadert subtop /UVS 4 uit promotiezorgen

Er was nog een kleine kans voor het vierde om dit seizoen te promoveren…. Maar na de resultaten van de koplopers in klasse 2c en ons eigen resultaat weten we het nu zeker: promotie moeten we nog een jaar uitstellen.

Vrijdagavond 15 januari wachtte in Groesbeek PION 3. Op papier mochten we ervan uitgaan dat er wel 2 matchpunten te halen waren. Maar in Groesbeek is niets vanzelfsprekend. UVS 3 leed nog onlangs een smadelijke nederlaag tegen het op papier veel zwakkere PION 2. Dus we waren gewaarschuwd!

Klaus mocht aan bord 7 gaan werken aan zijn zelfvertrouwen. Dat deed hij keurig en na een goed uur spelen meldde hij dat het eerste punt binnen was. Eigenlijk was het niet de bedoeling om zo snel klaar te zijn. Dat werkt demotiverend voor degenen die nog bezig zijn.

Klaus: Ruim een jaar geleden (ik geloof tijdens een snelschaakavond) had ik het met Maarten van Rooy over mijn opening. “Heb je weleens gehoord van de zet 3. Dh5?“, vroeg hij. Het leek me toen een domme beginnerszet . . . de dame al zo vroeg in het spel. Maar Maarten wist het. “De variant bestaat echt en is misschien beter dan je denkt“, zei Maarten. Sindsdien heb ik onderzoek naar deze variant gedaan. Rinus Balkenende stelde mij in de gelegenheid de zet voor het eerst in de praktijk te brengen. Het werd voor hem een ongelukkige avond! Hij had de eerste 4 zetten al 25 minuten bedenktijd nodig. Ondanks de vele bedenktijd miste hij ook nog eens een scherpe zet, zei hij teleurgesteld na de wedstrijd. Hoe dan ook: in de bijgaande stelling (na zwarts 13de zet) voelde ik mij best wel prettig. Ik besefte toen nog niet dat ik 4 zetten later het punt voor UVS zou binnenhalen.

En ja hoor, Elwin was de eerste die, beïnvloed door de snelle winst en de vreemde openingszetten van Klaus, vrij spoedig kon opgeven. Hij speelde de opening al beroerd en toen hij weer een beetje opgekrabbeld was, leverde Elwin de dame in. Hij wil er niet meer over praten. (1 – 1). Vrij snel hierna volgde Ismail. Na een paar zwakke zetten werd hij vakkundig door zijn opponent opgerold. (2 – 1 in ons nadeel).

Het leek nog steeds niet hopeloos. Op de partij van Onno (bord 5) na zag het er goed uit. Onno was dan ook de volgende verliezer. In een ingewikkelde stelling met voor beide spelers winstmogelijkheden, raakte Onno als eerste het overzicht kwijt. (4 – 2).

pion3

Arno had in een iets mindere stelling een remiseaanbod moeten afslaan, maar gelukkig keerde het tij voor hem en kon hij een vol punt aanleveren.

Stand 4-3. De laatste uitslagen kreeg ik niet echt meer mee, omdat deze zich afspeelden terwijl ik nog bezig en er nog maar weinige minuten op de klok te gaan waren. Met een pionnetje meer moest er gewonnen worden. Hetgeen lukte, waarmee de einduitslag op 4 – 4 kwam.

r4test

Share

Geef een reactie