UVS praktisch veilig / UVS nadert koppositie / UVS in promotiezorgen

Al deze titels zouden boven dit verslag kunnen staan, afhankelijk van hoe je naar de stand kijkt. Feit is dat we 2e staan in de poule en dat het lastig wordt om ons als underdog te blijven presenteren. We doen gewoon goed mee in de 1e klasse en dat is knap.

Afgelopen zaterdag kwam Caissa uit Amsterdam naar ons toe. Ik had met SMB al wel vaker tegen hen gespeeld en zag enkele bekende gezichten, maar er ontbraken er ook een paar. Caissa had hun grootmeesters thuisgelaten en speelde met enkele invallers. Wij waren daarentegen helemaal compleet en dus hadden we op papier zeker een overwicht.

Op het eerste bord speelde Maarten tegen een goed voorbereide Ivo Timmermans. Al snel kwam er een stelling op het bord waarbij iedereen zich afvroeg of onze grootmeester dit wel ging overleven. Maarten zegt er zelf het volgende over:

Op het 2e bord speelde David een interessante partij. Zwart kwam er telkens net niet helemaal uit en David switchte op tijd richting de zwarte koning. In hevige tijdnood kwam de zwartspeler er niet meer aan te pas.

Ondertussen had Jaap H. op bord 3 een zware middag. De hele partij had hij ongeveer gelijk spel, maar eenvoudig was het allemaal niet. Zelfs in het verre eindspel, toen hij een pion meer had, moest hij nog steeds proberen om remise te maken. Dit lukte uiteindelijk.
[Naschrift Jaap H.: Met zwart kreeg ik vrij eenvoudig een gelijke stelling, waarin al 3 paar lichte stukken waren geruild. Mijn tegenstander bleef de complicaties opzoeken en ik kreeg licht voordeel. In tijdnood miste ik echter een voortzetting waarmee ik beter kon komen te staan. Ik won wel een pion, maar in het resterende eindspel met K, T, P en 4 pionnen tegen K, T, P en 3 pionnen was mijn koning afgesneden en kon ik nooit meer op winst spelen. Wit speelde vanwege zijn veel actievere stukken nog wel een aantal zetten op winst, maar de remise kwam niet meer in gevaar.]

Op bord 4 had Paul de hele middag een betere pionnenstructuur. Dit, gecombineerd met de volledige controle over de c-lijn met 2 torens, was voldoende voor de winst. Wederom een puntgave partij van Paul, althans vanaf de zijlijn.

Dan onze topscoorder Dennis. Hij heeft zijn partij zelf geanalyseerd:

Img_4331 Img_4333

Ik zat zelf op bord 6 en mijn spel weerspiegelde perfect hoe ik me voelde: abominabel. Nadat de paring was voorgelezen en ik zag dat ik tegen een van hun weinige resterende titelhouders mocht, was het doel duidelijk: halfje. In de onderstaande stelling was de dameruil dan ook snel gevonden. De rest van de partij was niet meer interessant.

joost_r5

Nee, dan de partij van Jaap A. Daar werd tenminste geknokt, zelfs toen de remise met goed fatsoen niet meer te ontlopen viel.

Op het 8e bord speelde Hans dezelfde variant als ikzelf, maar dan wel goed.

In de partij van Guido gebeurde, zoals altijd, ook weer het een en ander. Nadat Guido al vroeg in tijdnood was geraakt, wist hij de zaak weer goed te compliceren. Hij won een kwaliteit, maar kreeg wel een aanval op zijn dak. Ergens heeft hij niet goed gereageerd en toen de tijdnood voorbij was, was de partij dat ook.

Tenslotte won Anton op bord 10 van de veteraan Piet van der Weide.

Al met al een verdiende overwinning met 7-3. Het blijft dicht bij elkaar zitten in onze poule, maar met zware wedstrijden tegen de Stukkenjagers en Apeldoorn nog voor de boeg, kun je beter maar alvast 7 matchpunten binnen hebben! We kunnen nu vrijuit spelen.

r5
r5s

Share

Geef een reactie