December: en de beste wensen!

En de beste wensen. Ja. Da’s makkelijk gezegd. Maar er kan maar 1 persoon de beste wensen krijgen. De anderen krijgen misschien ook allemaal wel fijne en goede wensen, maar niet de beste. Je zegt het makkelijk, maar je meent er dus niks van. Want je wenst even gemakkelijk de volgende kennis-vriend-partner ook het beste. Mooi lullig voor die vorige dus. Die zit dan met een slap aftreksel van de beste wensen; zoiets als de-bijna-beste-wensen.
Wij schakers zijn dat wel gewend. Wij wensen onze tegenstander ook altijd veel positiefs aan het begin van de partij. We wensen elkaar succes toe. Of een prettige partij. Tuurlijk. En dat menen we zeker. Niet dus. Je wilt zelf succes. Je wilt zelf een prettige partij spelen. Je kunt vrijwel niet allebei een prettige partij spelen. Als mijn tegenstander een prettige partij zit te spelen zit ik waarschijnlijk te zweten en te balen en te denken dat ik beter op macrameeën kan gaan. Dat succes wensen en prettige partij en zo dat is maar niks. Een goede oplossing is: ‘een creatieve partij’!
Creatief verliezen kan makkelijk – ik heb dat al vaak gedaan. Creatief winnen is wat moeilijker, maar gebeurt ook regelmatig. Dus wij schakers kunnen in alle oprechtheid de tegenstander aan het begin van de partij een creatieve partij toewensen.
En wat was in deze warme decembermaand nu het beste? Is dat Giri die tegen de 2800-grens blijft aanschurken? Is dat Sipke Ernst die in Groningen twee Foreesten in drie dagen aan de zegekar bond? Is dat Jaap A die in hetzelfde Groningen stand houdt tegen een hele rij titelhouders? Nou nee. Het beste van deze maand is meteen ook lekker creatief. Sinds bekend is dat er flinke prijzen te verdienen zijn bij het Snelschaakkampioenschap van UVS stromen de meesters en grootmeester toe. Vandaar dat dit jaar een grootmeester en een meester in een Armageddon-finale dongen naar deze prestigieuze titel. David Miedema speelt de snelschaakfinale tegen Maarten Solleveld. Maarten heeft wit en moet winnen. Hij lijkt David grootmeesterlijk van het bord af te gaan duwen. Maar meester David heeft een huisvlijtvariant en weet op majestueuze – nee: bisschoppelijke – nee: meesterlijke wijze de remise af te dwingen.

Ik wens iedereen een creatief 2016. En de beste wensen natuurlijk.

Share

Geef een antwoord