UVSers in Groningen.

Max van de Pavoordt werd 20e in de B-groep met 5 uit 9 en een kleine plus score van +0.27.

Ik, Jaap Amesz, werd 18e in de A-groep met 5 uit 9 en +2.03 met een TPR van 2348. Het was een toernooi met gemixte gevoelens. Enerzijds speelde ik het beste grote internationale toernooi ooit in mijn leven met mijn sterkste tegenstand ooit, waarvan 7 van de 9 rondes tegen titelhouders (nee, geen CM’s of Arena titels) aan de andere kant kreeg ik tijdens het toernooi het trieste bericht dat mijn oud jeugdleider, Dick Kegge, op sterven lag, mijn in memoriam kun je hier teruglezen op de schaaksite.nl

Wat ik zelf dan wel humor vond is dat er zowel een delegatie KNSB jeugd als Duitse jeugd aanwezig was met grootmeesters die hen hielpen in de voorbereiding, maar dat nota bene ik de ratingprijs won haha. Het is schier onmogelijk om als volwassene de ratingprijs te winnen, omdat de jeugd altijd achterloopt met rating en veel sneller vooruitgaat.

Nederlands jongste GM, 16 jaar pas, Jorden van Foreest, won het toernooi.

Nou goed, schijnbaar hebben mijn experimenten op het gebied van schaakprogressie wat opgeleverd, dus in 2016 mag u weer van mijn gezever genieten!

Iedereen de beste wensen voor 2016!

————

Blindschaakoefening: toren + 3 pionnen, tegen loper + 3 pionnen

wit: FM Robby Kevlishvilli 2351, pionnen: h4, g2, f3, koning: g3, toren: a7

zwart: Jaap Amesz 2166, pionnen: h5, g6, f7 koning: g7, loper: e6

Het 14 jarige supertalent wist het niet te winnen. Eerlijk gezegd dacht ik dat ik zelf een vesting had. GM Dimitri Reinderman spotte het winstplan meteen. Toen ik deze stelling voorlegde een aantal dagen later aan GM Jan Smeets, zei hij ook binnen 1 seconde het winstplan.

Wat is het winstplan van wit?

 

Share

4 reacties

 1. Ruud van der Spoel schreef:

  Zeker niet binnen één seconde, maar toch een winstplan:
  Witte koning naar e7, Toren naar f6, pionnen: g2-g4; g4-g5; f3-f4-f5. Als zwart zelf op f5 slaat, verovert wit de h-pion; als zwart laat slaan op g6 brengt wit zijn koning vervolgens naar f6 en de rest wijst zich vanzelf. Ik kan er niks tegen bedenken voor zwart. En Jaap, fijn dat we nog lang(er) van jouw mooie stukken mogen genieten!

 2. Jan van de Westelaken schreef:

  Mooie brief op Schaaksite.nl

 3. Jaap Amesz schreef:

  @ Ruud

  Zodra wit met g4 komt speelt zwart hxg4 met een theoretische remise stelling. Zelfs na fxg4 kan wit een vrije h-pion maken, maar dat is niet genoeg, zwart zet de koning op h7 en gaat met de loper op en neer. Wit heeft dan verder niks. Althans, de computer wint het niet van me. Dankzij de f7 pion is er nooit een verdrijvend schaakje op de 7de rij.

  Wit moet dus wat anders verzinnen.

 4. Jaap Amesz schreef:

  Ruud had 2 van de 3 winst elementen goed.

  Ja, inderdaad Tf6 en Ke7
  Ja, inderdaad werken met f5.
  Nee, niet met wit g2-g4-g5 willen spelen, want zwart speelt gxh5 met remise.
  Gewoon de pion op g2 laten staan en dan idd f4-f5 spelen, waarna de pion op h5 gaat vallen. Zwart kan nooit de loper op e6 zetten, ivm Txe6 met een gewonnen pionnen eindspel voor wit.

Geef een antwoord