UVS overwintert in de beker

Nadat iedereen thuis was opgehaald, lieten we een regenachtig Nijmegen achter ons en gingen we op weg naar Boxtel, naar café Rembrandt.

Met SMB hadden Hans en ik hier al eerder gebekerd en toen wonnen we overtuigend. Gezien het team dat we op de been hadden gebracht, mocht er deze keer ook op een overwinning worden gerekend. Ik denk niet dat UVS eerder een team heeft afgevaardigd met alleen titelhouders… en dan houden we onze GM nog achter de hand!

Maar goed, de huid van de beer wordt duur betaald als de put is gedempt of zoiets en papier is geduldig, want er zaten natuurlijk wel 4 spelers op ons te wachten, die tot de tanden toe bewapend (lees: voorbereid) waren. De opstellingen waren zo:

1. David Miedema – Job de Lange (2220)
2. Jaap Houben – Brent Burg (2219)
3. Hans Klip – Rob van Meurs (2078 )
4. Joost Retera – Guido Jansen (2119)

Als eerste was Hans klaar. Hij gebruikte weinig tijd en zijn tegenstander kwam al snel in tijdnood. Hans zegt hier het volgende over:

hans3 david1
Bron foto’s: www.dubbelschaak.nl

Ondertussen had David het niet kunnen bolwerken. Hans wist ons onderweg te vertellen, dat Job de Lange in de jaren ’80 tot de top van Nederland behoorde. Dat hij het nog niet verleerd is, bleek tijdens de partij. David stond best aardig, maar een kleine rekenfout zorgde ervoor, dat hij in de problemen kwam. Job wist dit goed uit te spelen. In zijn eigen woorden: ‘de opening weet ik solide uit te komen, zijn Réti-achtige spel werd geneutraliseerd door voorzichtige profylaxe. Tot hij in tijdnood komt, dan verlies ik mijn geduld en ga ik in de aanval. Het loperoffer dat ingeluid werd met g5 was onzin, daar ben ik dan ook voor afgestraft. Toen ik Lxf4 speelde had ik gemist dat ik na Txf5 Pxf5 Dxf5 geen penning had met Tf8 omdat dat eindigt in een familieschaak. Daardoor was ik helaas de negatieve uitzondering.’

Het duurde echter niet heel lang, voordat we weer op voorsprong kwamen. Ik was met groot voordeel uit de opening gekomen en al snel bereikten we een kritieke stelling. We komen erin na mijn 14e zet:

joost4 jaap2
Bron foto’s: www.dubbelschaak.nl

Nu was voor Jaap de opdracht om remise te maken. Ook hier was de tijd een bepalende factor. Na een enorm originele opening hadden beide spelers het leeuwendeel van hun tijd verbruikt. In de wetenschap dat elke zet slechts 5 seconden bonus opleverde, werd het op het eind een spectaculair gezicht. Logisch dat ook hier beide spelers kansen misten.

Al met al liep het na de klok van twaalven voordat we het schilderscafé achter ons lieten en huiswaarts keerden. Een unieke sportieve prestatie: PSV overwintert… en UVS bekert verder. De lotingen voor beide volgende ronden volgen snel.

[Red.: het verslag van Dubbelschaak is hier te vinden.]

Share

Geef een antwoord