Koningswaal – UVS 4

Bij UVS 4 gaat remise spelen in de ban.

Mag er dan helemaal geen remise meer gespeeld worden bij UVS 4? Natuurlijk wel, maar dan en slechts dan als de tegenstander het aanbiedt en…. je totaal verloren staat.

Over verliezen praten we niet; dat is gewoon toegestaan en daar hoeft ook geen overleg met de TC aan vooraf te gaan. Uiteraard speel je dan wel de volgende wedstrijd 3 borden lager.
Dan toch maar iets over de match tegen Koningswaal uit Beuningen, tenslotte heeft dat sterk met bovenstaande oekaze te maken.

Al naar een uur spelen zag ik links van mij dat Jasper aan bord 2 tegen Hamoun Habibi – die elke week sterker gaat spelen in onze interne competitie – al een hopeloze stelling had en dat rechts van mij invaller Ron een loper had laten insluiten. Dat betekende 2 zekere nullen. Onze remisespelers Arno, Klaus en Jos vertelden onafhankelijk van elkaar dat ze een duidelijke plusremise hadden. (zie boven!) Als die 3 partijen samen 2 punten hadden opgeleverd, dan hadden we niet verloren. Doordat mijn eigen partij mijn volledige aandacht opeiste, kreeg ik af en toe een opmerking over de stand mee en zag ik dat er op het wedstrijdformulier dat naast mij lag door verschillende mensen uitslagen ingevuld, doorgestreept en veranderd werden. Wim had in ieder geval na ongeveer 3,5 uur spelen gewonnen en alleen Onno en ik waren toen nog bezig. Uit het geroezemoes achter me haalde ik dat ook Onno winstkansen had. Op dat moment had ik het idee dat ik kon winnen als ik in tijdnood geen rare zetten zou doen. Nadat ik gewonnen had, hoorde ik dat het 4,5 – 3,5 was geworden. Voor wie? Dat moest nog uitgezocht worden. Op het wedstrijdpapier was het niet meer te zien; door de vele doorhalingen en opmerkingen had het meer weg van een Picasso. Uiteindelijk zijn we akkoord gegaan met 4,5 – 3,5 voor Koningswaal en dus had Onno kennelijk toch nog iets verkeerd gedaan.

Ondanks het verlies tegen KW zijn er toch enige opmerkingen over de partijen gemaakt door de spelers zelf:

Onno:
Ik kwam goed uit de opening, want ik won een pion en de koning van mijn tegenstander kwam op de tocht te staan. Ik zag in het middenspel dat mijn tegenstander een vrijpion kon krijgen, maar ik dacht dat deze niet zo sterk zou worden. De koning van mijn tegenstander stond in het midden en ik viel aan. Hij kon echter een aantal stukken ruilen, mijn aanval tegenhouden en zijn vrijpion werd heel sterk. Ik heb dus een verkeerde inschatting gemaakt. Ondanks de goede start verloor ik, maar het was wel een leerzame partij.

Dan de opmerkingen van Ron over zijn partij:
Na wits 7e zet laat ik mijn loper insluiten door een opmars van de pionnen toe te staan die eigenlijk bedoeld waren om zijn koning te beschermen. Mijn inschatting was dat deze actie zijn verdediging zozeer zou schaden dat dit kwaliteitsoffer mogelijk was. Mijn plan om snel tot een lange rokade te komen en dan vol op de aanval te gaan is nooit van de grond gekomen. Sterker nog: ik werd volkomen overlopen en het werd een avond om snel te vergeten……

De remise van Arno:

De remise van Klaus:
De plaatsing op het voor mij lage 7e bord was een leuke gelegenheid om eindelijk (na lange tijd) weer eens een punt te kunnen scoren. De laatste tijd was mijn resultaat intern en extern een ramp. Mijn tegenstander Henk van de Berg had een voor mij verrassend lage rating van 1596, zo zie ik nu achteraf op de UVS-site, terwijl ikzelf schijnbaar een (naar mijn mening veel te hoge) rating van 1795 heb. Ik geloof dat die ratings niet altijd een werkelijke verhouding van de sterkte aangeven. Afijn, hoe dan ook, ik moest voor het team het punt binnenhalen. Ik begin de partij in bijgaande stelling op het moment dat mijn tegenstander een zet gaat doen, die voor mij een visioen van winst doet opkomen: 10…,f5.

Lambert: Tenslotte de laatste fase van mijn partij. Het duurde lang voordat er ‘iets’ gebeurde op het bord. We gebruikten beiden erg veel tijd en uiteindelijk viel de beslissing toen we allebei nog maar een paar minuten op de klok hadden.

De volgende wedstrijd is maandag 7 december thuis tegen SMB 3

r2

Share

2 reacties

  1. Joost Retera schreef:

    Klaus: in jouw partij vind ik de keuze om 20. Pf3 terug te spelen opvallend. Dat paard staat prima in mijn ogen. Het lijkt me juist je andere paard te zijn, dat meer aandacht nodig heeft. Misschien is het een plan om Pf1-h2-f3 te spelen met een volledige grip over e5?
    Zodra dat bereikt is, kun je wellicht je meerderheid op de damevleugel uit gaan buiten.

  2. Klaus Wüstefeld schreef:

    Lijkt me een goed idee, Joost ! Ik dacht een half puntje voor UVS gered te hebben, maar die gedachte was(zo lijkt me achteraf) gebaseerd op angst voor het oprukken van de f- en g pionnen! Maar dat oprukken van de pionnen kon helemaal niet, ze worden gewoon gepakt op f3 of g4. Beter was het geweest te denken aan het verstevigen van mijn centrum, door bijvoorbeeld het paard om te spelen, zoals jij dat aangeeft, daar ben ik het mee eens. Dan zal het toch nog een klus geweest zijn om te winnen, maar in dat geval had ik beslist doorgespeeld en kansen gehad. Mijn fout was te denken, dat de f en g pion mijn tegenstander de winst zouden opleveren..

Geef een reactie